Last news in Fakti

9 Септември, 2013 18:59 2 543 3

Сирия получи шанс да отклони военна намеса

  • сирия-
  • русия-
  • призив

Ново предложение на Русия, прието и от САЩ

Сирия получи шанс да отклони военна намеса - 1
Снимка: ЕПА / БГНЕС
Русия обяви, че ще призове Сирия да постави арсенала си с химически оръжия под международен контрол, ако това би отклонило военни удари срещу страната. 
 
Руският външен министър Сергей Лавров свика пресконференция, за да обяви предложението и обясни, че вече е съобщил идеята на сирийския външен министър Уалид Муалем по време на разговорите им в Москва. Русия очаква бърз и, надявам се, положителен отговор, допълни Лавров, цитиран от Ройтерс.
 
САЩ са готови да обсъдят предложението на Русия за налагането на международен контрол върху сирийското химическо оръжие, заяви заместник-съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Бен Роудс, цитиран от АФП. Роудс подчерта, че в същото време тези обсъждания не трябва да отлагат планирания удар по режима на сирийския президент Башар Асад и че Вашингтон не трябва да отслабва своя натиск върху Дамаск. Говорителката на Държавния департамент Мери Харф също потвърди, че САЩ смятат да обсъдят с Русия нейното предложение за международен контрол върху сирийския химически арсенал.
Ако се докаже, че за химическата атака край Дамаск е отговорен режима на Башар Асад, трябва да бъде издаден незабавен ултиматум сирийските запаси от химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол. За това призоваха външните министри от Европейската народна партия. Общата им позиция, приета след министерската среща във Вилнюс, беше обявена днес от външнополитическия координатор на ЕНП, германският евродепутат Елмар Брок.
 
Незабавният ултиматум трябва да бъде издаден от Съвета за сигурност на ООН и да постави 30-дневен срок за предаване на химическите арсенали под международен контрол, който може да включва и Русия, гласи позицията. В нея се настоява и за безусловно съгласие на сирийския режим да се включи в мирния процес в Женева.
 
Външните министри от ЕНП отбелязват още, че подкрепят представянето на доказателства за химическата атака пред съвета за сигурност на ООН, и призовават всички страни, които членуват в него, да действат според отговорностите си в името на цялото човечество. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Май е на път да ни се размине трета световна война.Аз все пак подкрепям идеята да бъде унищожена една единствена страна от близкия изток и да се направи безпрецедентна чистка на всякъде по света от нейни представители.Ако ли не, както са предизвикали втората световна война няма да им мигне окото да предизвикат и третата,защото фирмата им наречена Америка е пред фалит.Просто пезевенгите трябва да направят избор или война или вътрешна война,между другото трябва да видите поругаване на светилища от страна на евреи и ще оправдаете холокоста.
  • 2 Zari

    0 0 Отговор
    Дай да видим тва поругаване на светилища,че ми е интересно

    Коментиран от #3

  • 3 трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Zari":

    http://www.youtube.com/watch?v=JRtxKErcV_Y

    http://ruslantrad.com/2012/02/24/izrael-mezhdu-tag-mehir-oskvernyavaneto-na-hramove-i-tolerantnostta/

    http://www.vestnikataka.bg/2012/12/%E2%80%9E%D0%B8%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%81-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80/

    Въздържам се от по нататъшен коментар,защото после се почва едно хоро наречено антисемитизъм,а пък аз да ти кажа вярвам,че пред Господ всички сме еднакви и никой не трябва да си мисли,че като отидем в кенефа сме по различни,злато никой не .ере. Хайде със здраве.