Last news in Fakti

10 Септември, 2013 08:52 1 649 0

Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за удари по Сирия

  • сирия-
  • сащ-
  • русия-
  • военна намеса-
  • удари-
  • барак обама-
  • башар асад

Обама готов да направи пауза в плановете си за военна намеса

Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за удари по Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенат отложи ключовото гласуване, което трябваше да даде зелена светлина за военни удари по Сирия, за да може президентът Барак Обама публично да изложи аргументите си по въпроса и да защити своята позиция за евентуална ограничена операция срещу режима на Башар Асад, съобщи „Ройтерс“. Гласуването на проекторезолюцията първоначално бе насрочено за сряда, но впоследствие бе изместено във времето за неопределен засега срок.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Рийд изненадващо обяви, че  бърз вот не е необходим. „Смятам, че нашата цел се състои не в това да го направим бързо, а да го направим добре“, заяви той. Според Рийд президентът Обама трябва да има възможността да разтоваря с всичките 100 сенатори и да се обърне към 300-та милиона американци тази вечер в 21 ч. местно време, преди резолюцията да се гласува.

Сътрудници на Рийд заявиха, че ситуацията е динамична, особено след опита на Русия да помогне за избягване на американски военни удари с предложението химическите оръжия на Сирия да се поставят под международен контрол. Те добавиха, че все още е вероятно гласуването в Сената да се състои по-късно тази седмица.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че руското предложение за сирийския химически арсенал е "потенциално положително" развитие в конфликта и обеща да го проучи сериозно.

В интервю за Си Ен Ен Обама обаче предупреди, че трябва да се внимава за всеки опит за отклоняване на вниманието от страна на режима на Башар Асад. "Това е потенциално положително развитие, макар и да трябва да имаме едно наум за него. Трябва да кажа, че беше малко вероятно да се стигне дотук без сериозна военна заплаха за решаване на въпроса с употребата на химически оръжия в Сирия", заяви Обама в интервюто. То е едно от шестте, които президентът на САЩ даде за водещи американски телевизии, за да защити външнополитическите си намерения.

"Ще приемем това предложение сериозно", обеща Обама, който на 31 август обяви, че е взел решение за военна операция срещу режима на Башар Асад, но поиска разрешение от Конгреса, където резултатът от гласуването е неясен поради отрицателната позиция на конгресмени от двете партии.

В интервю за Ен Би Си Обама призна, че не е сигурен дали ще получи подкрепата на Конгреса за военна операция. На въпрос дали е уверен в положителен вот за военни удари срещу Сирия, Обама отвърна: "Не бих казал, че съм уверен. Вярвам в това, че конгресмените ще приемат въпроса много сериозно и ще го проучат внимателно."

За Пи Би Ес Обама заяви, че е обсъждал потенциално дипломатическо решение за Сирия с руския президент Владимир Путин по време на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург миналата седмица.
Американският президент посочи още, че не е решил дали, ако Конгресът гласува против военна операция, той все пак няма да даде заповед за нея. Ако се намери приемлива реализация на руското предложение за обезопасяването на сирийския химически арсенал, той е готов да “направи пауза” в плановете за нанасяне на военни удари по Сирия, увери Обама.

Той предупреди, че засега все още не е ясно дали ще може да се постигне "проверим и изпълним механизъм" за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, но подчерта, че дипломатическото решение за него е "несравнимо повече за предпочитане".

Барак Обама е на мнение, че Башар Асад няма средствата да застраши сериозно САЩ, но не изключи възможността от "асиметрични удари" от страна на Иран и движението “Хизбула”. "Но с такива заплахи ние се сблъскваме по цял свят", отбеляза Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА