Отидете към основна версия

1 791 44

Опасен ли е колапсът на американската Silicon Valley Bank

  • икономика-
  • фалит-
  • банка-
  • банки-
  • банков сектор-
  • сащ-
  • silicon valley bank-
  • колапс-
  • svb-
  • финансова криза

Защо се стигна до този срив и какви са възможните последствия?

Снимка: Shutterstock

Американската Silicon Valley Bank, (SVB) фалира. Това е най-големият колапс на банка след финансовата криза от 2008 година, пише АРД. Скоро след това и нюйоркската “Signature” също прекрати дейността си.

Какво предизвика проблемите на SVB?

Silicon Valley Bank (SVB) беше една от най-важните финансови институции за стартиращи бизнеси в САЩ. Т. нар. стартъп компании държаха големи депозити в банката през последните години, обяснява АРД. Сега им се наложи да ги ликвидират по-бързо от очакваното с оглед на нарастващите лихвени проценти в САЩ.

За да продължи да осигурява средства на клиентите си, банката искаше да набере ликвидни средства чрез спешно увеличение на капитала. Това обаче не се получи и в края на миналата седмица акциите на финансовата институция отбелязаха рекордна загуба на „Уолстрийт“. Така бяха унищожени борсови стойности за около 80 млрд. долара. След срива акциите бяха спрени от търговия, а банката беше поставена под държавен контрол, обяснява германската обществено-правна медия.

Американските власти затвориха и базираната в Ню Йорк банка „Signature“, която беше последната голяма банка, работеща с криптовалути. След обявения банкрут на тези две банки, американското правителство обяви, че всички депозити ще бъдат защитени, а клиентите на затворените банки ще имат достъп до парите си.

Колко опасна е настоящата криза?

Международният валутен фонд съобщи, че наблюдава потенциалните последици от колапса на SVB върху финансовата стабилност. “Вярваме, че американските власти ще предприемат правилните действия, за да задържат ситуацията под контрол”, каза говорителят на МВФ, цитиран от АРД.

Към момента няма признаци, че кризата може да се разрасне. “SVB не застрашава международния капиталов пазар. Рискът за бранша на стартъпите е нетипичен за банковия сектор”, обяснява председателят на Баварския финансов център Волфганг Герке пред германската обществено-правна медия.

В неделя Федералният резерв представи новата си "Програма за срочно финансиране на банките”, с която иска да осигури допълнителни средства. До 25 млрд. долара от Стабилизационния фонд на американското Министерство на финансите ще подсигурят програмата за кредитиране на Федералния резерв.

Какъв е рискът за европейските банки?

Във Франция не се притесняват от кризата. Според френския финансов министър Брюно ле Мер колапсът на SVB не представлява риск за френската банкова система. В Обединеното кралство дъщерната фирма на SVB беше придобита от голямата банка HSBC, обяснява АРД. Британската централна банка подкрепя поглъщането и уверява клиентите, че ще имат достъп до депозитите си и до обичайните банкови услуги. Банковата система в по-широк смисъл остава сигурна, стабилна и добре капитализирана, заявиха от Bank of England.

Федералният орган за финансов надзор (BaFin) на Германия разпореди мораториум върху германския клон на SVB "поради съществуващата опасност от неизпълнение на задълженията към кредиторите”, пише АРД. Това означава, че клиентите няма да имат достъп до финансови операции с банката. В същото време BaFin подчерта, че SVB не е системно значима за банковата система в Германия, уточнява медията.

Може ли кризата да се отрази на валутната политика?

Икономистите смятат, че настоящите фалити могат да се отразят на политиката на лихвените проценти в САЩ. "Строгото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв очевидно доведе до напрежение при американските банки", се казва в анализ на икономистите на Commerzbank, цитиран от АРД. Очакваше се ФEД да повиши лихвения процент с половин пункт, но сега навярно американският регулатор ще предпочете да покачи само с четвърт пункт, за да “не създава допълнителни проблеми на банковата система”, твърдят икономисти, цитирани от германската обществено-правна медия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини