Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Март, 2023 21:00 2 464 48

Въпреки войната: Украинската икономика вече се съживява

  • украйна-
  • икономика-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • зърно-
  • генератори

Част от икономиката се възстановява с бързи темпове

Въпреки войната: Украинската икономика вече се съживява - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последиците от руската агресия срещу Украйна, която продължава повече от година, се отразяват и в магазините от веригата “Новус” в Киев. След 24 февруари 2022 година те бързо се изпразниха - веригите за доставка бяха прекъснати, а паническото запасяване с продукти доведе до недостиг.

"През февруари и март нашите магазини се превърнаха в нещо повече от място за купуване на храна", казва управителят на "Новус” Олексий Панасенко. "Те бяха място за срещи, острови на стабилност." Междувременно рафтовете отново са добре заредени.

Част от икономиката се възстановява с бързи темпове

След като през пролетта украинската съпротива принуди руската армия да се изтегли от столицата, секторът на търговията на дребно и икономиката като цяло започнаха да се възстановяват. Данните на Европейската бизнес асоциация на Украйна, която обединява повече от 1000 чуждестранни и украински компании, потвърждават това. До края на май миналата година 47% от компаниите вече са възобновили напълно дейността си, а други 50% работят, макар и с ограничения.

Но през октомври Русия нападна с ракети енергийната инфраструктура на страната, което доведе до прекъсване на електричеството и сериозни проблеми за тежката индустрия. Това е една от причините икономиката да се срине с една трета през миналата година - най-резкият спад от обявяването на независимостта от Съветския съюз през 1991 г. През втората година на войната съществува заплаха от пореден спад, въпреки че той ще е в много по-малък мащаб. Икономистите прогнозират спад на БВП с до 5 процента или дори лек ръст, съобщава “Ройтерс”.

Украйна разчита на генератори и на сделката за зърното

Липсата на надеждни енергийни доставки продължава да бъдат основна пречка. Стоманодобивният завод “Арселор Митал” в Кривой Рог е добър пример за това в какво голямо бреме могат да се превърнат прекъсванията на електрозахранването. В момента производството му е едва около 25% от предвоенните нива. По данни на Министерството на икономиката през миналата година в страната са внесени 669 400 генератора, които да подготвят страната за прекъсвания на електричеството. Олексий Панасенко казва, че 52 от 82-та филиала на “Новус” вече разполагат с генератори за ток.

Още през лятото правителството демонстрира по-голяма увереност за икономиката, особено след споразумението за износ на зърно, договорено с помощта на ООН. Това спаси селското стопанство, което преди войната осигуряваше около 12% от БВП на Украйна и около 40 процента от износа. В средата на февруари обаче износът на зърно за сезон 2022-2023 г., който продължава от юли до юни, спадна с 29,3% до 29,7 млн. тона.

Огромният ръст на военните разходи, включително и за заплатите на военнослужещите, също е дал тласък на икономиката, казва Виталий Вавришчук от инвестиционната къща ICU. По данни на Съвета за национална сигурност през миналата година Украйна е похарчила около 1,5 трилиона гривни (равняващи се на около 40 млрд. евро) за отбранителния си сектор. Това съответства на около една трета от БВП. Десетки милиарди долари чуждестранна помощ също са предоставени за балансиране на бюджетния дефицит и за модернизиране на въоръжените сили на Украйна.

Ключовият стоманодобивен сектор е сред най-тежко засегнатите

Правителството на президента Володимир Зеленски призова страните-донори спешно да съставят планове за възстановяване на страната още през тази година. Условията за това обаче не са никак добри. Между 40 и 60% от мощностите в енергетиката са извън строя.

Стоманодобивният сектор, който традиционно е важен стълб на украинската икономика, е сред най-тежко засегнатите. Преди войната Украйна беше 14-ят по големина производител на стомана в света. Две водещи предприятия за производство на стомана - “Азовстал” и "ММК Илича” в Мариупол, бяха разрушени и обявиха несъстоятелност. Тези, които са останали, се борят с прекъсванията на електрозахранването. Заводът на “Арселор Митал” в Кривой Рог, разположен на около 400 километра югоизточно от Киев, бе ударен от три руски ракети през декември. Един работник загина. Добивното съоръжение в освободения район е осеяно с мини, а свързаната с него инфраструктура е повредена. Логистиката също представлява огромен проблем за компанията, която преди е изнасяла до 80% от продукцията си.

Русия блокира черноморските пристанища, необходими са нови маршрути за износ през Полша. Въпреки това "Арселор”, най-големият чуждестранен инвеститор в Украйна, иска да остане в страната. Най-големият работодател в Кривой Рог, родното място на Зеленски, е запазил своите 26 000 служители въпреки спада в производството и планира да инвестира 130 млн. долара през тази година.

Автор: Олена Хармаш Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото Европа

    10 72 Отговор
    Е Сила

    Коментиран от #2

  • 2 СССР --------ах!!!!!

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "Защото Европа":

    СССР-------ах
  • 3 хъ хъ

    93 8 Отговор
    Ша ма уморят от смех тия. Пак ли бесараПския фронт?😂

    Коментиран от #10, #32

  • 4 Сталин

    92 5 Отговор
    Украинската икономика се била съживявала,-да когато мъртва котка подскочи
  • 5 Помак

    72 6 Отговор
    ..така е ..сажавява се за да работи вече за Русия ..70% от тешката индустрия и 50 % от земеделието вече е пот контрола на Русия
  • 6 СЛАВА РОСИИ

    85 5 Отговор
    Ади бе не думай дойче зеле,то страна с името украйна почти не съществува те икономиката и съживявали.Като видиш логото на дойче зеле и веднага ти светва че статията е малка брадата ЛЪЖА.ДОЙЧЕ ЛЪЖА ВЕЛЕ..
  • 7 Хехе

    77 4 Отговор
    Такива майтапи скоро не бях чувал. Кой ви вярва бе, несретници?
  • 8 Кфлфо

    8 31 Отговор
    В лидл има украинска майонеза.
    По-ефтина е! А идва от страна във война?!?!
  • 9 Е НЯМА ТАКАВА ТЪПНЯ

    64 2 Отговор
    ЗНАЧИ ПАЛИМ ГЕНЕРАТОРА ПРАИМ ТОК И ТОПИМ СТОМАНА ГЕНЕРАТОРА Е МНОО ГОЛЯМ И РАБОТИ С ВОДА ИЛИ ПЕДАЛИ ЩОТ БЕНЗИН ОТ КЪДЕ АМА ИКОНОМИКАТА БУМТИ РАБОТНИЦИТЕ СА НА ФРОНТА ИЛИ ПО ЗЛЕ НО НЯМА ГРИЖИ МИЛИОНИ ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА НО ИКОНОМИКАТА РАСТЕ АБЕ. МАМА КАЗА ЧЕ АЗ НЕ СЪМ КРЕТЕН ЗНАЧИ ВИЕ СТЕ КРЕТЕНИ
  • 10 Да, да

    42 4 Отговор

    До коментар #3 от "хъ хъ":

    И зелето става сайт за забавление.
  • 11 много вероятно

    36 3 Отговор
    Някоя Шехеризада да им пише отчетите
  • 12 СЕРИОЗНО ЛИ БЕ...?!?!

    46 3 Отговор
    При тия непрестанни наливания на напечатани долари,в бездънната каца,наречена-,,Украйна",би трябвало да са вече втора Швейцария ...
  • 13 КАКВА ВОЙНА ВИ ГОНИ 🤣🤣🤣

    35 6 Отговор
    При условие, че импорт –експеортът м/у Русия и ОкраИна даже се е увеличил, тръбите с газ и течни торове не са спирали да функционират ?!
    СВО се провежда срещу укр0фашагите и техните поддръжници от "колективния заПАД" но не и срещу мирните жители на УкраИна.
  • 14 Верно ли

    42 1 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХХААХ! Абе, днес само вицове ли публикувате, или просто сте си деб.ли, аааа???

    Коментиран от #19

  • 15 Кирил

    2 45 Отговор
    След победата, Украйна ще бъде възстановена с огромната помощ от антифашистката коалиция и с репарациите от русия
  • 16 Ко,Каза,Ко!

    31 1 Отговор
    Сега ще започнат искания за икономиката.Тези урки са по-зле и от нас икономически.Преди 7г.една украйнка ми сервираше в един ресторант е Пловдив заговорих е, доста си поприказвахме като ми каза масово какви заплати взимат масово и е гледах като тръба.Каза ми, че тук е супер и, че и пари изпращала.😁😁😁😁Аз и вярвам някой да си е купувал нещо украинско някога.
  • 17 Дойде зеле

    24 1 Отговор
    Пак лъже отново
  • 18 Да, бе

    33 1 Отговор
    Само погребалните агенции могат да работят в тая икономика...

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 дядо поп

    28 1 Отговор
    Съживява се ама друг път , знае ли DW колко имат да връщат и още колко ще им изпращаме , иначе ще се съживи когато се съживи моя дъртия!
  • 21 Боклук

    21 1 Отговор
    А омрелите на фронта укро—нацисти ,съживиха ли ги и тях?
  • 22 Хирург

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да, бе":

    И търговците на органи от Украинци
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дядо

    23 0 Отговор
    ДеВе най-тъпата и долнопробна медия. Това са българофоби освен всичко друго и трябва да са забранени в Бг!
  • 25 Някой

    25 0 Отговор
    Тия съвсем ни взеха за канарчета
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Стоян Александров

    28 0 Отговор
    Каквооооооо ??? Окрайна имала и икономика лиииииии ???? Ехеееееее ПРОПАГАНДОООООО ВИЕ МАЙ НАЙСТИНА СТЕ НИ ВЗЕЛИ ЗА КАНАРЧЕТА БЕЕЕЕЕЕ !!!! ЕХЕЕЕЕЕЕ МНОГО НАСЕРИОЗНО ОБАЧЕ СТЕ СЕ ВЗЕЛИ...БРАВОС.... С НАД 500 000 УБИТИ И НАД 800 000 ТРАЙНИ ИНВАЛИДИ ПЛЮС 2 000 000 ИЗБЯГАЛИ И ЗА КАПАК ДОНЕЦКИЯ НАЙ- БОГАТИЯ РАЙОН НЕ Е С ТЯХ, А ВИЕ ЗА ИКОНОМИКА ВЪОБЩЕ КАКВАТО И ДА Е МИ ПИШЕТЕ ТУК !!! ДА, ДА, ДААААААА ВЕРВАМЕ ВИ, НЕМА ПРОБЛЕМ, ВЕРВАМЕЕЕЕЕ ВИИИИИИИ.....
  • 28 НАШАТА И БЕЗ ВОЙНА СЪЩО СЕ СЪЖИВЯВА

    17 0 Отговор
    СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ , НА РУСИЯ СИЧКО СЕ Е СКАПАЛО - ЧАКАТ ПУТИН ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ КОМА И ДА УМРЕ , А АРМИЯТА ИМ Е ОБКРЪЖЕНА И МЕТОДИЧНО СА ИЗБИВАНИ ОТ УКРИТЕ !

    Коментиран от #41

  • 29 И КВА Е ТАЯ ИКОНОМИКА НА СВЕЩИ И ГЕНЕ

    19 0 Отговор
    РАТОРИ НА СТАРО ОТ БЪЛГАРИЯ ............ КУТКУДЯЯЯК
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Преминаващ оттук

    21 0 Отговор
    На това се казва европейска пропаганда. То не остана камък върху камък и не останаха хора които да работят в тази страна. Всичко е заето във войната или е избягало.
    Правите хората съвсем на глупави. Кой ли ви вярва.
  • 32 Хахахаха

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "хъ хъ":

    Големи майтапчии! Няма украинска икономика, няма нищо, всичко е мъртво! Няма работници, всички ги изтрепаха за кеф на САЩ! Помощите от нацистката коалиция не стигат за нищо! Голямата част ги краде хунтата, а малка част отива за пропаганда!
  • 33 РЕАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Абе вие шегувате ли се? Украйна е държава на командно дишане. Фалирала, разчита на просия . Днес се писа, че само за възстановяване на инфраструктурата ѝ, са необходими 10-ки трилиони.
  • 34 от тъпчовците

    16 0 Отговор
    Това са приказки от 1001 нощ. Често комуникирам с украинци и тях ги притеснява факта, че всички заводи и фабрики са сринати със земята. Не вярват, че в следващите 50 години могат да върнат страната на позициите от преди войната. Най-показателния пример е Херсон, който беше най-индустриално развития град.
  • 35 Гръч

    6 0 Отговор
    Ако това е истина то още утре трябва даразтреляме нашите политици,защото България и без война не се съживява
  • 36 хаха

    7 0 Отговор
    ваштама,а западно германска шегаджииска
  • 37 КовидманЯк

    8 0 Отговор
    Още утре значи емигрирам в Украйна.....еееех, ще заживея!
  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    10 0 Отговор
    УКРАЙНА СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА А БАЕСЕФ
    ЗАТВАРЯ ЗАВОДИТЕ ЗА ТОРОВЕ В ГЕРМАНИЯ
    НАПЪЛНО
    .... ХАХАХА
  • 39 така ли

    2 1 Отговор
    Мърдайте ли още орки?!А зеленото скато как е....
  • 40 ами

    6 0 Отговор
    като икономиката на украйна е във възход какво искат европа да им дава всеки месец по 8 милиарда
  • 41 ами

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "НАШАТА И БЕЗ ВОЙНА СЪЩО СЕ СЪЖИВЯВА":

    ...малко ще видят зор украинците докато избият 1 300 000 руснака до сега се хвалят да са избили 250 000
  • 42 Факман

    6 0 Отговор
    Щом е информация от Дойче веле значи е вярно хахххахххаха
  • 43 ауууу

    4 0 Отговор
    Ами тогава айде изгонете ги от хотелите, де! Да се връщат да работят, ние паразити си имаме бол!
  • 44 показателна снимка е приложена

    2 0 Отговор
    ЗА ДОСТОВЕРНОСТ !
  • 45 Пею

    3 0 Отговор
    Ни жива,ни умряла.
  • 46 DW и Олена от Украйна??

    4 0 Отговор
    Украинската икономика вече се съживява ла!!??? Що за Глупост! Те нямат ток за Осветление и вода, Икономиката се Съживявала.!!! БАБИТЕ ВЪРТЯТ ЕЛ МОТОРИТЕ НА РЪКА! ГЛУПОСТИ, ТА ГЛУПОСТИ!

    Коментиран от #48

  • 47 ЛудияМакс

    1 0 Отговор
    Търся да купя жилище и бизнес в Бакхмут,Донецкая щели да се вдигат цените на имотите
  • 48 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "DW и Олена от Украйна??":

    Информацията зависи според целта за момента. Може да е как нямат ток, Интернет, Русия им унищожила всичко, може да е как бият врага и му вземат танковете, може да е вой за пари и въоръжение, че нямат, може и да е като тази, всичко било супер. Даже може в един и същи ден да се мине през всички тези стадии. Въобще е според кефа и настроението на съобщава щита, разбирай украинския източник. Въпросът в коя от досегашните страни, в които е имало война, търговията си е вървяла, земеделието, износът, западните политици отскача през ден за по снимка и тн, него въобще няма да го поставя е... Цинкът е пълен, далаверата си върви, милиардите текат и тн. Е, група хора го отнасят и им гадно, но това никога не е било от значение за върхушките. Повечето хора си мислят, че САЩ и Русия са върли врагове, а те си тупат топката...