Тема: Украйна

8 Март, 2023 19:00 3 650 97

Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили

  • руска икономика-
  • руска рубла-
  • русия-
  • търговия-
  • икономика-
  • санкции-
  • война-
  • йейл-
  • професор-
  • украйна-
  • бвп-
  • джефри зоненфелд-
  • чили

Всички ключови сектори на руската икономика са в упадък, търговията се е сринала с 65%, казва за ДВ Джефри Зоненфелд от университета в Йейл

Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Професор Зоненфелд, руската икономика се е свила само с 2,1% през 2022 г., макар през април Световната банка да бе прогнозирала спад от 11 процента. През тази година МВФ дори очаква БВП на Русия да нарасне, макар и минимално - с 0,3 процента. Справя ли се Русия успешно със санкциите?

Данните на Световната банка и МВФ, на които се позовавате, са напълно погрешни. Те са предоставени от Росстат. Ръководството на МВФ и Световната банка няма да ви го кажат, но те нямат представа какъв е текущият износ и внос на Русия. Причината е, че до второто тримесечие на 2022 г. те (руските власти - бел. ред.) са спрели да го съобщават. Всичко, което МВФ и СБ получават, са измислени цифри.

Още новини от Украйна

Има само две причини за икономическото оцеляване на Путин. Първата е пропагандата. Той се събужда сутринта, взема някаква цифра за БВП и я заявява. А МВФ и Световната банка я приемат за реална и я потвърждават. Все едно да попитате Путин каква Русия си представя той.

Какъв, според Вашата оценка, ще е реалният БВП на Русия през 2023 година?

Не знаем. Не мога да измисля някаква цифра, само защото Путин прави същото. Това, което със сигурност знаем, е, че всички ключови сектори на икономиката са в упадък. При автомобилната индустрия спадът е с цели 99 процента, а търговията на дребно се е свила с 65 процента. Получаваме тези данни от всички, продаващи в Русия или купуващи от Русия. Разбира се, съществува и контрабанда - електроника, която влиза в Русия през трети страни. Можете да изчакате 3 месеца, да платите 60% надценка и да получите резервен екран за вашия айфон. Но не можете да поддържате голям промишлен сектор на базата на нестабилни доставки на прекомерно завишени цени.

И преди войната повечето хора в Русия вече работеха за правителството или за държавни компании. Сега уволнените инженери на IBM, ако не са избягали в съседни страни като Грузия или Узбекистан, работят в Русия и метат улиците. Путин се опитва да задържи хората, работещи в държавния сектор и финансира начинанието като изгаря валутните резерви, които се топят.

Разглобява се и оборудване заради частите. Можем да ви предоставим снимки, на които хиляди хладилници буквално биват "разкъсвани", за да се добият чипове, за да има за военните.

След началото на войната рублата укрепна спрямо долара. За какво говори това?

Това е още една фалшификация. Рублата не се търгува на борсата в момента. Дори не съществува черен пазар за покупко-продажба на рубли. И тъй като рублата не може да се обменя, невъзможно е да се определи цената ѝ. Тогава защо фондовият пазар не е паднал до нулата? Защото валутните резерви на Русия са замразени и собствениците им не могат да продават. Затова и пазарът спадна с 60%, а не със 100 процента.

Успя ли Западът да нанесе болезнен удар на Русия със санкциите върху енергийния ѝ сектор?

Ако има нещо по-ефективно от защитата на Киев, то това е фронталната атака срещу руския енергиен отрасъл. В икономическо отношение Русия вече има второстепенна роля. Хората са свикнали да казват, че икономиката ѝ е по-малка от тази на Италия. Но сега тя е по-малка от икономиката на Чили! В крайна сметка две трети от руската икономика е в енергийния бизнес. Днес знаем, че руският газ вече е нежелан. Миналата година 86% от газа в ЕС идваше от Русия. Сега той е по-малко от 7% с тенденция да спадне до нула.

ДВ: Ще успее ли Русия някога отново да превърне ЕС в свой основен пазар?

Не. Всъщност това, което Германия направи миналата година, бе чудо. Към днешна дата е изградена крайбрежната инфраструктура за 3 терминала за втечнен природен газ. Планира се до края на зимата на 2023-24 г. тя да разполага с 6 подобни терминала. Германия ги изгради толкова бързо, че човек би помислил, че всичките са били построени от китайски компании.

Сега Норвегия и САЩ поотделно доставят на пазара повече газ, отколкото Русия в своя пик. Съществуват и Алжир, както и други страни с много конкурентни цени на втечнен природен газ. Неговата цена спадна с около 70% за последната година и той става все по-достъпен. А всичко, с което разполага Путин, е природен газ през тръбопроводи.

Той казва със самохвалство, че просто ще ги обърне и ще започне да доставя на Индия и Китай. Но той не може да направи това. В крайна сметка той не разполага с газовата инфраструктура за подобно нещо, а нейното изграждане, което още не е започнало, ще отнеме 6 години.

Автор: Роб Уотс


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 111 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахах

    69 39 Отговор
    Сега започва разпада на фашистката федерация

    Коментиран от #60

  • 2 Хахах

    67 36 Отговор
    Те и преди войната ,на добива на нефт и газ икономика казваха хахахха Защо русия не изнася компютри - защото не са намерили находище на компютри хахаха
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой

    76 46 Отговор
    Супер. А Чули прави ли ракети и танкове? Има ли петрол и газ за цял свят? Има ли ядрена енергетика? Добива ли уран? Има ли водните ресурси?
    Въобще, в пропагандата са впрегнати много хора от различни нива. Все пак, трябва да се яде. Говориш каквото ти кажат, щото...
    Иначе, вървете го кажете това за свитата икономика на някой човек в Москва или Питер. Ще ви изгледа изумено.

    Коментиран от #75

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    46 28 Отговор
    Чили последно време произвежда само ЛГБТКЮ активисти

    Коментиран от #50

  • 7 хммм

    31 37 Отговор
    Прост Копейкин е във възход... България е богата на глупаци и он ще захлеби още веднъж. Този път ще направи най-големите пари през живота си.
  • 8 Това е само началото

    41 45 Отговор
    С политиката на Путлер ще се свие и до размера на тази на Северна Корея
  • 9 Уса

    48 23 Отговор
    Докато Русив има земни ресурси няма да произвежда евтини телевизори и перални за запада.Дори китайците се осъзнаха и край с евтиното,смирете се и покайте,че иде сатаната да ви изследва простатата

    Коментиран от #36

  • 10 Сандо

    49 13 Отговор
    Да обобщим положението:съгласно модерната терминология,въведена от евроатлантическите икономически гении:за България и Запада като цяло имаме отрицателен растеж,а Русия има положителен спад.Това е,учете се на новговор!
  • 11 фен на сидеров

    56 14 Отговор
    пази , Боже, от професори, пък били то и от Йеил......харвардските са ни вече ясни !

    Коментиран от #40

  • 12 руската икономика се е свила само с 2,1%

    25 21 Отговор
    Точка ........всичко друго не факт !
  • 13 Селянин

    25 33 Отговор
    Такаааа. Да си дойдем на думата. Дано да е топло лятото и да има много мухи за да има кво да лапат рашистите.
  • 14 "руската икономика се сви под тази на

    32 34 Отговор
    Чили"
    Въпрос:
    Кажи ми Крремъл, боли ли?
    Какви планове правехте, а какво стана........
    Кръчмаря още не е дописал сметката!
    Ще трябва да изскачате от джобовете, в следващите поне 50 години. Точно както Германия заради другия луд-Хитлер!

    Коментиран от #65

  • 15 САЩ-Русия

    35 11 Отговор
    Надценени стократно Акции срещу реални суровини
  • 16 Воин

    40 19 Отговор
    А бе професоре.Не разбра ли ,че вече няма световна банка?Има БРИКС и тъй наречената световна банка да .....супата,че ще ме изтрият
  • 17 Случват се такива работи

    22 4 Отговор
    Във военно време.А Чили дръпна много.Има едни предавания на земеделски теми-един инженер там обяснява земеделските проблеми,еврофондовете и правилна земеделска политика.И в две негови предавания обясняваше за Чили колко напред отива в земеделието,рибовъдството,банковия сектор.Някогашните данни от времето на нашия СИВ беха такива,че по бруто продукт на глава от населението беше пред държави като Унгария,Полша,ние.Там и минодобивът е на висота.Има какво да вадят от земята.

    Коментиран от #84

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахах

    18 21 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Така е , всички емигранти минават през Европа към прогресираща русия хаххаха

    Коментиран от #44

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 А дълга на фалиралият САЩ

    25 13 Отговор
    До колко се "сви" ?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 маде ин кина

    21 11 Отговор
    И всичко започна с експанзионистичната и хегемонистична политика
    на Америка и тяхната идея, че „в еднополюсен свят САЩ могат да
    правят каквото си искат и да строят военни бази където си искат и
    когато си искат“, разкрива той пред читателите на The New Yorker.

    Ситуацията беше допълнително утежнена от първата фаза на разширяване
    на НАТО в Централна Европа, отбелязва той.

    „И тогава дойде войната за Сърбия и бомбардирането на Сърбия от
    силите на НАТО. Това според мен беше ужасна грешка. Има много неща,
    които не знаем публично за това. Вътрешни хора ми казаха много.
    Не знам дали са „Истина или не, вярвам обаче, че това беше
    ужасна грешка“, казва Сакс.

    След това Буш продължи да разширява НАТО, дишайки във врата на
    Русия, приемайки за членове три балтийски държави, заедно с
    Румъния, България, Словения и Словакия.

    „През 2008 г. дойде абсолютно ужасното решение на Буш да разшири
    НАТО и да прокара идеята, че това ще бъдат Украйна и Грузия. Това по
    същество ни насочи не само по пътя на абсолютно затягане на
    отношенията, но и към пътя на тази война. Всъщност тази войната
    започна преди девет години, с активното участие на САЩ в свалянето
    на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.“,твърди Сакс.

    Той също така отбелязва, че тласкането на Грузия в НАТО всъщност е предизвикало война в тази страна, което според него е било посланието на Русия: няма да влезете в НАТО. Според него това е било и послание към Украйна,
  • 28 АУУУУУ

    9 15 Отговор
    КАКТО КАЗВАТ.....САНКЦИИТЕ СА НИ ОТ ПОЛЗА.....ЗАТОВА ОТ ЕВРОПА И АМЕРИКА ИМ НАЛОЖИХА ОЩЕ "ВИТАМИНОЗНИ" САНКЦИИ......СЕВЕРЕН ПОТОК ДОБРЕ СЕ ИНТЕГРИРА В МОРСКАТА СРЕДА.......ВЕЧЕ ТРЪБИТЕ СА ДОМ НА МИДИЧКИ И РИБКИ.........ЗАТОВА ОБЯВИХА ЧЕ ЩЕ СА ЗА СЛЕДВАЩИТЕ 50 ГОДИНИ.. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 29 някой се опитва да ни прави на канарчета

    23 9 Отговор
    И като ни водите тая пропаганда , кой ли ви вярва ?
    Март 2022 г.: доларът на 120 рубли, гръмки изявления за оттеглянето на много международни компании от руския пазар, ограничения върху работата на платежните банкови системи, затваряне на граници, безпрецедентни трудности с вносните доставки, мрачни прогнози за бъдещето.........

    New York Times писа , че руската външна търговия се е върнала на нивото от февруари 2022 г.!!!!

    По мнението на експертите, обемът на външната търговия е нараснал значително с Турция, Китай, Индия, Армения, Киргизстан, Узбекистан, Казахстан, Беларус. Ето няколко цифри за потвърждение: Китай започна да изнася повече за Русия с 12,8% от миналата година, Беларус - с около 40%, Турция - с 55%.
  • 30 Българите не сме прости

    19 6 Отговор
    23.01.2023 . Yahoo News Japan: В Япония обясниха как народът е помогнал на Русия да се справи със западните санкции

    Икономиката на Русия устоя на западните санкции, пише Yahoo News Japan. Една от основните причини е манталитетът на руския народ. САЩ и Европа са разчитали на „умора“ на населението от проблемите, свързани с ограниченията, но са сгрешили.

    Нивото на безработица също остава стабилно — на около 4% — за дълго време след началото на спецоперацията.

    Има много други фактори, включително продължаващата търговия с Индия и Китай извън така наречения западен свят, износът на енергоносители и нарастващите цени на енергоносителите — най-мощното оръжие на Москва — и хранителната самодостатъчност (самодостатъчността със зърнени храни по отношение на калориите беше 151 % през 2019 г.).
  • 31 проффессор е

    20 5 Отговор
    как да не му верваме, както зелко бръщолевеше че путин не жив. Важното е русофоборците да са по спокойни като четат подобни фейкове и не обиждат с копейки и ватенки отдавна излезли от обръщение
  • 32 Дойче веле

    6 3 Отговор
    🖕🖕🖕🖕🚾🚮
  • 33 тоя професор да си хвърля дипломата

    25 5 Отговор
    Counter Punch: Данни от проучване на учени от Кеймбридж за Русия изненадаха и разгневиха Запада.

    Учени от университета в Кеймбридж преди известно време проведоха широкообхватно проучване, по време на което изследваха отношението на жителите на различни страни към държавите на Запада , Русия и Китай.

    Проучването е проведено в 137 държави. И резултатите му, меко казано, изненадаха западните експерти, както се отбелязва в материала, публикуван от Counter Punch.

    И тези данни ни позволяват да заключим, че от 6,3 милиарда души, живеещи в тези 137 държави, 66 процента имат положително отношение към Русия и 70 процента - към Китай .

    Както се отбелязва в материала на Counter Punch, подобни резултати бяха изненада за западните експерти: „Настроения от този вид предизвикаха известен гняв, изненада и дори ярост на Запада. Трудно е за последния да повярва, че две трети от населението на света не е на негова страна."

    Коментиран от #58

  • 34 ханс

    18 4 Отговор
    Няма по тъп сайт от вкиснато зеле
  • 35 друг професор

    24 2 Отговор
    Както отбеляза министърът на външните работи на Уганда Джедже Одонго в тази връзка, „сега колонизаторите искат от нас да бъдем врагове на Русия, която никога не ни е колонизирала“.

    "Това честно ли е? Не за нас. Техните врагове са си техни врагове. Нашите приятели са си наши приятели", подчерта министърът.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 По Електричка...

    19 5 Отговор
    вече една година, 50 държави, кравешки подложки не могат да се справят с десет процента от руската армия!

    Коментиран от #41

  • 38 Поредния звучен шамар отнесе раша

    8 13 Отговор
    Немецкий производитель шин Continental заявил о планах уйти с российского рынка
    Согласно сообщению компании, причиной этого решения является ситуация на Украине
  • 39 Да, бе

    19 4 Отговор
    Тоя как е станал професор, и кой пък е чувал за Чили, че и за икономиката им... Най-голямата държава ще я сравняват с кое? Бълхите ще коментират кучето на съседа.
  • 40 Вервайте им!

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "фен на сидеров":

    Дали ще е Джефри Зоненфелд или президентът на Йейл Ричард Левин, за тях сите девиза е един и същ "Светлина и Истина" хахахаха
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ХАРОН

    19 3 Отговор
    Абе, Иран колко години е под санкции!? Трябва отдавна да са умрели според трактовката на "професора" Йети от Лох Нес!?

    Коментиран от #53

  • 43 такива ми ти работи .

    22 4 Отговор

    До коментар #41 от "Чакат ги осем несец":

    Руската футболна агитка и затворниците без оръжие само с войнишки лопатки пердашат бандерите в Бахмут .
    Верно е - западняците го пишат .
  • 44 Дзверцов

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хахах":

    Уредена държава- не й трябват сервитьори, детегледачки, зидаромазачи, чинйни оператори и социални работници в старческите домове. Другите мигранти идват за бяла женска плът в помощ на джендър евро- кавалерите. Ти от кои си?

    Коментиран от #46

  • 45 Сатана Z

    17 5 Отговор
    Русия за няколко месеца си увеличи населението с 8 000 000 мигранти от нацистка Украйна,които се включиха в икономиката на федерацията.
    В момента правителството на САЩ дава всеки месец купони за храна (food stamps) на 50 000 000 свои граждани,които няма какво да ядат.При Тръмп бяха 20 000 000 глдуващите Американоси.
    Смешник.

    Z

    Коментиран от #77

  • 46 Хахах

    4 7 Отговор

    До коментар #44 от "Дзверцов":

    Хахаххах я прочети какво си написъл хаххахах не мога да се спра да се смея . Уредена държава и за това не ходят там емигрантите хахаххаха е изби рибата с тоя коментар хаххаха
  • 47 Смахнатияпрофесор

    13 4 Отговор
    Тоя професор на две магарета плявата неможе да раздели тръгнал за цяла държава да се изказва.
  • 48 Руски ценности-глад и мизерия

    9 11 Отговор
    Минималната пенсия в русия 70 евро, мин.запплата 170 евро,според дерипаска след няколко месеца и за толкова няма да има в бюджета
  • 49 Минго

    8 0 Отговор
    Когато се събудил, двата пръста в контакта и бузите му ръкопляскат!
  • 50 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Ами именно , Раша също !!! Начело с двойката полуръстове , хахахахаха !!
  • 51 Ѝел

    6 9 Отговор
    Всяка лоша новина за рашистан е добра новина.
  • 52 Павел пенев

    11 5 Отговор
    Каквото и да прочетете в DW, да знаете че не е вярно и че се преследват пропагандни цели.
  • 53 гост

    11 7 Отговор

    До коментар #42 от "ХАРОН":

    А да не би да не са ??? От БВП 890 мииарда 2012 година са паднали на 240 милиарда 2021 година !!! Средната заплата е паднала над 3 ПЪТИ при увеличение на цените над 100 % !! Отвори границите и в Иран ще останат само аятоласите , колкото сами да си метнат въжето , също като в любимата ти Раша !

    Коментиран от #66, #90

  • 54 йхнкхйких

    6 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ зелките хахахаххахах вярваме ви хаххах
  • 55 йхнкхйких

    7 3 Отговор
    DW ми прилича на символ на тоалетна !
  • 56 Хм Хм

    9 7 Отговор
    Всъщност ефектът на санкциите се очаква да се прояви към юли месец тази година.
    Подозирам, че ще има много изненадани русофили. Да не забравяме, че около половин милион мъже в разцвета на силите си са мъртви или инвалиди. Мъртвите не могат да работят, а инвалидите ще са в тежест на държавата. Но руснаците са свикнали на мизерия, така че няма проблеми.

    Коментиран от #72, #76

  • 57 ДВ лъжи от краварника!

    10 3 Отговор
    ДВ вие сте ненормални мисирки които лъжат ежедневно! Вижте инфлацията при нас от вашите тъпи санкции!

    Коментиран от #59

  • 58 АУУУУУ

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "тоя професор да си хвърля дипломата":

    ОТ КЪДЕ Е ТАЗИ "ПРАВИЛНА ИНФОРМАЦИЯ"......ОТ САЙТ КОЙТО "СЛУЧАЙНО" ПОВТАРЯ КРЕМЪЛ.......😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #70

  • 59 Много си наивен

    12 0 Отговор

    До коментар #57 от "ДВ лъжи от краварника!":

    Нито санкциите, нито цената на газа, нито войната е основната причината за инфлацията това е просто удобното оправдание. Инфлацията вече беше започнала да набира скорост и преди войната в Украйна. Причината са напечатаните пари които се раздаваха за “помощи” за икономиката след ковид и неадекватните действия на правителствата. Инфлацията е желано явление за тези с големели кредити защото тези кредити се обезценяват, а всички правителства на развинтете страни са такива. Разбира се за обикновените хора това означава обедняване, но това е част от всичко.
  • 60 само факти хаха

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хахах":

    ...При автомобилната индустрия спадът е с цели 99 процента....
    Кой в тези гениален математик?
  • 61 Руски ценности-глад и мизерия

    5 6 Отговор
    Общия дефицит на раша е 18,781 триллиона

    Коментиран от #73

  • 62 Хохо Бохо

    4 5 Отговор
    Прав си!
    "Да не забравяме, че около половин милион мъже в разцвета на силите си са мъртви или инвалиди."

    И да не забрявяме, над милион милион образовани мъже избягаха от Русия..
    Там останаха само пияниците, които за нищо не стават, а и те не избягаха, защото са пияници и не могат да си го позволят
  • 63 Наблюдател

    8 5 Отговор
    За първите 6 месеца от нападението, когато руската армия напредваше в украинска територия, тя заграби всичко налично от крайбрежната зона. А там са почти всички металургични заводи и складове със зърно и торове. Всеки ден вървяха ешелони с крадена стока към Китай и към руските пристанища . Това беше мощен стимул за руския бизнес и спомогна на държавата при реален спад в производството от 25-30% да отчете по документи 3-5 %. Но това беше до началото на зимата. Оттогава само разходи и никакви приходи от войната. Путин е в безпутица. Ако пожертва 1 млн руснаци може и да завладее Украйна и някакси да се спаси, но може и да срине Русия толкова, че да изчезне от картата. Азиатските хиени само това чакат. Е Путинови памперси надеюс поняли ситуацию?

    Коментиран от #69

  • 64 Перо

    6 3 Отговор
    Професор изповядващ юдеизма!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ХАРОН

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    Унуфри, сунити и шиити, Персия, 4то находище на литий и петрола с най- малко сяра в състава. Какви ги дрънкаш ала арабска пролет, разруха и плячка на американската безизходица! От 140 милиона шиити 90% са в Иран какви сравнения пък те удариха в хухавелата, че и "гладна пропагандна статистика" извади!?
  • 67 Ха-ха-ха...

    2 3 Отговор
    "прощай немытая россия" (както казва Михаил Юриевич още преди 200 години)

    Коментиран от #71

  • 68 Хохо Бохо

    3 3 Отговор
    Някакъв хазарин с титла реди нещо и аз гоя ,съм длъжен да му вярва,без значение какво е.Ами не са познали ,Видов ден наближава.
  • 69 Баро

    2 0 Отговор

    До коментар #63 от "Наблюдател":

    Наблюдателят ,застанал под стъклена маса и наблюдаващ как едно жълтокафяво топче се появява всред кафяв пръстен и се увеличава.
  • 70 юрдече

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "АУУУУУ":

    Медията е английска - не ти ли харесва . Или само на потника изказванията са правилни .

    Коментиран от #92

  • 71 Варадеро

    4 2 Отговор

    До коментар #67 от "Ха-ха-ха...":

    Бе то и Джордж Вашингтон казва - няма такава нация , това е сбирщина от конекрадци ......

    Коментиран от #78

  • 72 Жребец под наем

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Хм Хм":

    Хохолеся как дела?Никой не може разбере,че ти украйка.А почему у тебя взгляд такой ту1пой?
  • 73 докторе

    3 4 Отговор

    До коментар #61 от "Руски ценности-глад и мизерия":

    Сбъркал си . Дефицита е при краварите и е 33 трилиона . И го вдигат всяка година с по два трилиона . Още малко и няма да го покрият с цялата си територия . Ще трябва да ходят на Марс .

    Коментиран от #79

  • 74 Абе

    4 4 Отговор
    Интересен професор. Питат го какъв е БВП на Русия, а той - не знам. На каква база тогава говори?
  • 75 Голем смях

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    То и Корея и Италия нямат ..ама ....в сравнение с тях Российката е въздух под налягане .Дори маленкая Нидерландия ...е съизмерима с икономиката на Российката.
  • 76 Алооооооо

    1 3 Отговор

    До коментар #56 от "Хм Хм":

    ОТ 130 000 000 ПОЛОВИН МИЛИОН АМИ ОСТАВАТ СТО ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ МИЛИОНА И ПОЛОВИНА ЗАГУБАТА Е ПОД 0.5% МУШМУЛ А АКО ТРЯБВА ДА МОБИЛИЗИРА 1000000 ТОВА Е ПОД 1%0 АБЕ ЩО ЛИ ТИ ЧЕТА ГЛУПОСТИТЕ
  • 77 Амдертлиев

    3 4 Отговор

    До коментар #45 от "Сатана Z":

    Абе те се смеят,щото кракът им не е стъпвал в Сащ,през август някъде едно американче коментира на тубата,че получава $370 за 2 седмици, съжалих го човека,все едно жив умрял,по възможно най икономичния начин преди4-5 г $ 1000 едвам стигаха да изкарам месец,сам съмичик.Няма да го описвам в детайли.А вчера рускиня коментира,че парното и за 2 ст ап. за месец е $20.Честито на печелившите.Совите отдавна не са това което бяха.

    Коментиран от #80

  • 78 Голем смях

    6 3 Отговор

    До коментар #71 от "Варадеро":

    Явно има такава нация ...360 000 000 население.Трета в света и първа икономическа и военна сила .100 години пред Россия .То не че Россия ще я има след няколко години дори .Россия ...150 националности,монголо-татари и варвари .

    Коментиран от #81

  • 79 Ами

    5 4 Отговор

    До коментар #73 от "докторе":

    Не е толкова важно колко е дефицита, а дали той може да бъде покрит или не.
    САЩ имат голям дефицит, но имат и почети неограничен достъп до международно фиксиране и чрез емитиране на дълг го покриват без никакви затруднения. От друга страна нарастващия дефицит на Русия може не може да се финансира чрез дълг защото тя вече няма достъп до международните финансови пазари. Единствения начин за компенсиране на дефицита за Русия остава разпродаването на валутните и златни резерви, което тя прави в момента ударно. Както знаем обаче те са ограничени и след изчерпването им ще настъпи интересното наистина, а с темповите с които се развиват нещата този момент ще настъпи още преди края на тази година.

    Коментиран от #88, #91

  • 80 червени боклуци

    7 3 Отговор

    До коментар #77 от "Амдертлиев":

    Интересно,защо цял свят напира да живее в САЩ...при тази скъпотия .И никой не се е върнал...А в диктаторска и нищая ..бедна и евтина Россия ..Нещо няма желаещи ..няма тъпуци .

    Коментиран от #82

  • 81 Лудо маке

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "Голем смях":

    Кой го казва това?Един който живее в ке1 не1 фа на Европа.Един който трепери дали султан Ердоган,няма да реши да си върне едни територии,които са в сърцето му,че няма и кой да го спре.Татарино,много на сериозно си се взел,скочил си даже преди да кажеш хоп.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Наблюдател

    4 3 Отговор
    Комунизмът е идеология / религия/ на крадливите и мързеливите . Тукашните писачи са просто такива по наследство и сега си вият от безсилна злоба. Не е проблем Путинова Русия да бъде ликвидирана за кратко време. Но защо да се харчат пари които няма да донесат акъл. Нека всяка нация сама узрее как се оценява съществуването на тая земя. Затова комуновърхушката ще бъде душена бавно , но сигурно. Докато народа проумее, че хрантутените на паразити не вдига нивото на държавата. Поняли?

    Коментиран от #85, #96

  • 84 бай Даньо

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Случват се такива работи":

    По полека ще ти излезе име чиленофил!? Чили след 80 години демокрация и всичките "успехи" е една милимунда след Романия , където можеше и ние да сме без 12 годишния последен период ... Чили е една лаборатория за експерименти на американските десни икономисти които не могат дори в Америка да си помислят за приватизация на държавното пенсионно осигуряване но в Чили е ОК . Другото което е Чили е лаборатория за ГМО храни пак американска ... да си опитвал вкусен чилийски плод някакъв изобщо !?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 ФАКТ Е ЧЕ БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е ПОСТРОИЛА

    5 3 Отговор
    ПО ВРЕМЕТО НА ,,ДЕМОКРАЦИЯТА" .... САМО СЕ РАЗРУШАВАШЕ И ТОВА ПРОДЪЛЖАВА !
  • 87 ПКП

    2 1 Отговор
    БОЙКО Е ......най-впечатляващата посредственост на нашата партия
  • 88 Инна

    4 2 Отговор

    До коментар #79 от "Ами":

    Русия зае четвърто място в световната класация на най-големите златни и валутни резерви (ЗВР) за 2022 година. Както съобщават медиите, чуждестранните активи от 582 милиарда долара позволиха на страната ни да заобиколи Индия, която преди това заемаше четвъртата линия.
  • 89 Гориил

    4 4 Отговор
    През 1941 г. руската икономика е десет пъти по-малка от германската.Професор от Йейлския университет работи със субсидия от Фонда за подкрепа на демократите.
  • 90 Гледай

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    БВП е лош измерител за икономика. Да кажем, че в държава А си наема финансов мениджър за 50 000 пари, а той си взема адвокат за 50 000 пари, това е 100 000 пари БВП. Държава "Б" си наема един дядо да гледа домати и краставици за 5000 пари и един с Калашников да ги пази от диаспората пак за 5000 пари. Това са 100 000 срещу 10 000 БВП. 10 пъти повече. В един силов конфликт кой ще излезе отгоре?
  • 91 Ам чи

    1 0 Отговор

    До коментар #79 от "Ами":

    НАЛИ ЗА ТОВА Е ВОЙНАТА САЩ ДА СИ ПЛАЩАТ СМЕТКИТЕ НЕ СХВАЩАШ ЛИ
  • 92 АУУУУУ

    0 0 Отговор

    До коментар #70 от "юрдече":

    КРЕМЪЛСКА ПРОПАГАНДА НА.....АНГЛИЙСКИ ЕЗИК 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 93 случаен

    0 1 Отговор
    щот говедарската цъфти,едни пикливи самолета не могат направи и то платени авансово,само извинения

    Коментиран от #97

  • 94 Язък Айзимов

    2 1 Отговор
    Какъв е университета в Йейл? Неговото мото може да се види с еврейски букви: אורים ותמים (urim vtumim), което означава: светлина и истина. Разбрахте ли за какво става дума? Интернационализъм и масонски игри!
    Според този фантазьор Джефри Зоненфелд (?произход?) Русия не съществува. Няма икономика! Голодомор има! В Москва управлява Моше Даян!
  • 95 Цензура

    2 1 Отговор
    Хахахах, йейлският университет да му отнеме преподавателските права на тоя, ако изобщо държи на реномето си, защото в нито един уважаващ себе си университет не трябва да преподават хора с психически недъзи.
    Написаното от него са тотални глyпости, дето и нормално развито 13-годишно дете трудно ще им повярва.
    Как точно търговията се е свила с 65%? Руснаците са спрели да ядат ли? Защо тогава хипермаркетите им са пълни със стоки, безработицата е ниска, а заплатите растат?
    Рублата не се търгувала? Тоя "професор" по дeбилство, чувал ли е за Пейпал например -и и защо там рублата се търгува свободно по официален курс? А това, че Китай, Индия, а и други страни търгуват частично в рубли? Дори твърденията, че руската икономика е по-малка от италианската, предизвикват само смях у всеки, който знае как се изчислява БВП, а сравненията с Чили са... направо няма как да ги квалифицирам.
  • 96 Ушeв

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "Наблюдател":

    Бе той и оня с деменцията обещаваше как щял да ликвидира "путинова Русия" за няколко седмици - икономически, политически, финансово и военно.

    Хайде, още чакаме.
  • 97 Кой ще

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "случаен":

    Даде на русофили американски технологии,който бързо ще бъдат предадени на расия