Отидете към основна версия

2 297 26

ООН обвинява: Русия и Украйна са екзекутирали военнопленници

  • война-
  • военнопленници-
  • украйна-
  • русия-
  • оон

Според международната организация и двете страни проявяват брутално отношение

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията на до 25 руски военнопленници и недееспособни лица от страна на украинските сили, която документирахме", заяви Матилда Богнер, ръководителка на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна. На пресконференция в Киев тя съобщи, че хората са били екзекутирани "веднага след арестуването им на бойното поле".

Украйна провежда разследвания по пет случая с 22 жертви. Но според ООН досега не е известно да са били издадени осъдителни присъди за извършителите.

Международната организация е и "дълбоко обезпокоена" от "бързата екзекуция на 15 украински военнопленници след залавянето им от руските сили", съобщи Богнер. 11 от тях са били убити от руската група "Вагнер".

Сравнение на броя на убитите военнопленници от двете страни обаче няма как да бъде направено. Русия не предоставя на ООН достъп до украински военнопленници, следователно може да се предположи, че извършените военни престъпления, които не могат да бъдат доказани, са много повече, смята Богнер. Тя информира, че за доклада са били интервюирани над 400 военнопленници и от двете страни.

Киев разкритикува доклада на ООН

В публикувания доклад на ООН бивши руски и украински военнопленници описват изтезанията, на които са били подложени. Бойци от Украйна съобщават за побои с лопати, електрошокове, инсценирани екзекуции, сексуално насилие, непредоставяне на храна и питейна вода, дори на спешна медицинска помощ в руските арести. "Те не просто ни биеха, те ни пречупваха", казва бивш затворник.

От своя страна руските военнопленници съобщават за побои, електрошокове, заплахи за убийство и сексуално насилие от украинците. "Показаха ми окървавена брадва като предупреждение, преди да ме разпитат", заявил един от тях.

Украинският пълномощник по правата на човека Дмитро Лубинец отхвърли твърденията на представителите на ООН. Според него доказателства за убийствата на руски военнопленници от страна на Украйна не съществуват.

Над 8300 цивилни жертви

Според ООН убитите цивилни в агресивната война срещу Украйна са над 8300. Организацията обаче смята, че броят на жертвите е много по-висок, тъй като ѝ е бил отказан достъп до окупираните от Русия територии.

При смъртните случаи сред цивилните "повече от 90 процента са причинени от ракети, експлозиви и мини", заяви Богнер. Тя съобщи още за документирани екзекуции на цивилни граждани и произволни арести в окупираните от Русия територии. Най-малко 621 души са изчезнали или са били насилствено задържани от руските войски. А 90 на сто от освободените от плен разказват за изтезания и малтретиране.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: