Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Март, 2023 13:10 4 135 152

Владимир Путин - васалът на Си Дзинпин

  • си дзинпин-
  • васал-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл

Евгений Дайнов вижда руския президент като васал на Китай, зависим от неговото благоволение

Владимир Путин - васалът на Си Дзинпин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Тези дни по повод срещата на Си Дзинпин и Владимир Путин много хора се сетиха за репликата "Восток - дело тонкое" от съветския филм "Бялото слънце на пустинята".

Изтокът е наистина тънка работа. Никога не е лесно да разбере човек за какви бъдещи дела на източните хора говорят днешните им думи. Дори не е лесно да се схване какво всъщност съобщават самите думи.

Още новини от Украйна

В западните култури езикът е инструмент за разкриване - на света, на човека, на начина на мислене. В източните култури основна функция на езика е да прикрива. Приема се, че прекомерната яснота лишава говорещия от "лице" - излага го пред околните. Затова навремето имаше цяла професия "кремлинолог", т.е. специалист по разкриването на онова, което съобщенията от Съветския съюз прикриваха. Съветският официален език бе чисто "източен", витиеват и дългоречив, пускащ мъгла върху фактическия пейзаж. По онова време към "източната" компонента съветските лидери добавяха и специфична "марксическа" витиеватост, внушаваща, че нищо никога не е равно на себе си, защото е оплетено в сложни "диалектически" отношения с всякакви други неща.

Резултатът бе онзи "дървен език", на който западните хора се подиграваха десетилетия наред. Същия език видяхме възроден в заключителното комюнике от разговорите между Си и Путин. В Китай този език никога не е отмирал. В Русия беше позабравен, докато тя търсеше своята европейска душа и се възстанови, когато тя намери азиатската си същност и обяви Европа за покварена територия на гейове и джендъри.

Та, за да разберем какво се случи между Си и Путин, трябва да проведем нещо като езикова археология: внимателно да разкопаем заключителното комюнике, пласт по пласт, за да видим какво се крие вътре.

По-малко за Украйна, повече за климат и екология

Западното неразбиране на нуждата от подобна археология пролича преди седмици, когато посещението на Си в Москва още беше слух. Тогава новоназначеният китайски външен министър Цин Ган предупреди, че отношенията с Америка може да стигнат до "конфликти и конфронтация".

"Китайците ни заплашват с война", реагираха много американски анализатори и журналисти, тъй като не си бяха дали сметка колко тънко нещо е Изтокът. А съобщението на Цин Ган всъщност гласеше: "Ако нещата продължават така, ще стигнем до остри спорове и дори може би до кавги на висок глас". За никаква война не е ставало дума.

За никаква война не става дума и в комюникето Си - Путин. Войната в Украйна е спомената мимоходом едва в предпоследната страница на 20-страничния документ: веднъж като "въпрос" и три пъти като "криза". Екологичните и климатичните проблеми например са споменавани много по-често и в документа им е отделено много по-голямо място.

Ето го и първия извод от комюникето: Си не беше в Москва, за да подкрепи Путин в неговата война против Украйна. За никакви бъдещи ангажименти в такава посока няма и намек. А разположението на украинската проблематика в края на документа демонстрира онова значение, което китайците ѝ придават - нещо като кръпка, пришита в последния момент към основния текст. Катастрофално за Русия е и това, че Тайван се споменава изрично, а Крим или Донбас - не.

Думата "санкции" е спомената само веднъж, без да се свързва с Русия, съвсем към края. Ето го и втория извод: Си не беше в Москва, за да поеме ангажименти да помага на Путин да се справи със западните санкции. В текста няма и никакво, дори завоалирано споменаване на заповедта за арест на Путин, издадена от Наказателния съд в Хага. Следва извод номер три: Китай сигнализира, че смята отношенията между Кремъл и Хага за вътрешна работа на "кръглооките дяволи" (както китайците понякога ни наричат помежду си) и няма намерение да взима каквото и да е отношение по нея.

Силният е Китай

Най-интересният извод може да бъде направен по отношение на относителната сила на двамата и съответно - на държавите им.

В "източните" страни всяка подобна среща е мерене на "лице": кой е по-силният. Резултатът от това мерене винаги се съобщава - или с образи, или с думи. Миналия септември например, при срещата с основните азиатски лидери Путин бе запечатан на стотици снимки да седи сам и да ги чака, докато го приемат един по един. Този номер му бе погоден не толкова от "големите" като Индия или Китай (те просто го инструктираха да не ескалира войната в Украйна), а от геополитически джуджета като президента на Киргизстан. Путин бе разкрит като слабия в срещата.

Този път съотношението на силите е закодирано не толкова в образи (макар да има и такива), колкото в думите на комюникето Си - Путин. Можем да изведем нещо като футболен резултат, ако внимателно разкопаем пластовете на "източната" словесна витиеватост.

При такива срещи всеки хвали инициативите и политиките на другия. По-силен е онзи, който получава повече похвали, отколкото дава. Крайният резултат, разкрит по този начин в комюникето, е 15:7 за Си и Китай. Ще рече: Китай е похвалил Русия седем пъти, а Русия Китай - 15 пъти.

Това е и извод номер четири (номерирам ги, за да вляза в тона на "източните", които номерират всичко): Си и Путин са си премерили "лицата" и са стигнали до съгласие, че Китай е два пъти по-силен от Русия. Това е грубата реалност, която се крие под витиеватите думи за "безгранично сътрудничество" и "скъпо приятелство". Китай е силният. Тази сила пролича не само в подмазваческото поведение на Путин към Си, заел позата на "каменно лице" от китайските филми. Пролича и от уж случайно изпуснатата фраза на Си, че се надява на предстоящите догодина президентски избори в Русия неговият приятел Путин да бъде преизбран.

Тук няма нищо случайно. По-силният, онзи в господарската позиция (на Изток няма равенство, а само господари и васали) посочи онзи васал, който той предпочита да управлява руската територия.

Русия - в ролята на васално владение

Така Путин успя само за две десетилетия да завърти целия кръг и да върне Русия във времената отпреди половин хилядолетие. В началото на този си път Путин обяви себе си и групата свои приближени за извън обхвата на законите ("оприч" според речника на първия руски цар Иван Грозни). После, с развиването на концепцията за "вертикала на властта" Путин последва Грозни в идеологията на самодържието: "сам се държи" във властта, не зависи от ничия друга воля и само той държи властта. С визитата на Си, обаче, Путин върна Русия във времената отпреди Иван Грозни - в епохата, когато московските владетели са били утвърждавани от хановете на Златната орда. Т.е. московските владетели не са се държали сами - държали са се поради благоволението на Ордата.

В момента, в който Си посочи Путин за свой фаворит на идващите избори, той повтори поведението на хановете и възстанови чуждата воля върху московската власт. На мястото на Златната орда днес застава Поднебесната империя. А Русия от империя отново се завръща към статута на васално на чужда воля владение.

Това е онова, което се случи между Си и Путин и което повечето анализи изпускат. Относно това, какво означава тази тяхна среща за нас на Запад - за това повечето налични анализи са точни и нямам намерение да ги повтарям. В резюме: срещата не означава някаква задаваща се заплашителна промяна в нашия живот, стига да не оглупеем внезапно, което понякога се е случвало в недалечното минало.

Автор: Евгений Дайнов


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а вие

    94 27 Отговор
    драги факти не сте и васали а изтривалки

    Коментиран от #4, #25, #29, #42, #94, #139

  • 2 Русофил

    39 89 Отговор
    Пу предаде Русия на Си да се спаси.

    Коментиран от #18, #146

  • 3 Последния Софиянец

    86 23 Отговор
    Даже създаденият от САЩ Хондурас се затича към Пекин.Макрон и той отива да целуне ръка на Си.Реалността е че новият световен лидер е Китай

    Коментиран от #28, #31

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли

    66 15 Отговор
    Ооо, Миндя пак се изказа. Ами да, ама нещо гледам много страни взеха да им се репчат на тези, дето ви пращат грантчетата след посещението на Си в Русия! То верно змията хапе най-зле преди да сдаде багажа, ама вашите мозъчни напъни направо могат да влязат в класация "какво не трябва да пишем/казваме, заради обратния ефект" :))))
  • 6 Сесесере

    26 61 Отговор
    По скоро метреса! Очаквам и целия руски сбирщайн да стане такава на китайците!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕС фен

    31 64 Отговор
    Има грешка. Русия вече е китайска провинция. Прие юана за разплащане, Си за управляващ.
    Не казаха какъв данък ще плаща на китайците.

    Коментиран от #102

  • 9 ⚜️Просветен⚜️

    74 22 Отговор
    Щом Си отиде до Русия при Вова на крака лично, едва ли някой освен Дойчевците ще се пробва с тази нелепа пропаганда! Дойче веле е васал на американските си господари, но сочи с пръст и изобличава други васали! Много проницателни сте, много интелигентни в манипулациите си! Какво пиршество на будната журналистика!

    Коментиран от #30, #82

  • 10 за вас соросите

    50 16 Отговор

    До коментар #4 от "ПИ3ДИН":

    знаеме че сте гордите парадиращи на прайдове

    Коментиран от #19

  • 11 Българка

    14 38 Отговор
    Истината е, че от касапницата в Украйна, печели основно Китай.

    Коментиран от #15, #60, #152

  • 12 ДОЙЧЕ ти само ВИТАМИНИ " ЛА "

    33 10 Отговор
    ЯДЕШ ! Ха да ти е СЛАДКО ! Скоро ще ФАЛИРАШ !

    Коментиран от #92

  • 13 Годината е 7325 от сътворението на импер

    16 8 Отговор
    Путин е император на млечният път.
  • 14 За слабия в срещата

    10 18 Отговор
    Мавзолей.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Намериха си китайските тарикати

    22 33 Отговор
    кой да ги храни.ИЗНОСЪТ от русия е на 70 процента намаление.А така,руснаци.Изтрепахте рибата.
  • 17 Дякон Унуфрий Араллампиев

    37 12 Отговор
    Статията е интересна но изводите погрешни Китай няма да може да поддържа сегашното темпо без Русия По добре да си партнират отколкото да си съперничат Препоръчвам на автора да разгледа Германия преди и след потъпкването на договора Рибентроп Молотов Китай няма да допусне грешката на Фюрера
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 не очаквахме това

    16 36 Отговор

    До коментар #10 от "за вас соросите":

    русиа клекна.мухахааа
  • 20 фен

    42 12 Отговор
    Фактът е, че колективният запад, предвождан от англосаксите изпада в тотална изолация . Дайнов, сменяй васалите, че иначе си пътник!
  • 21 Истината

    16 35 Отговор
    В навечерието на посещението на Си Дзинпин в Москва Китай даде на Русия важен знак. На уебсайта на китайското правителство и по конкретно на Министерството на природните ресурси
    беше публикувана карта на страната, на която около милион и половина квадратни метра. km руска територия е определена като територия на Китай. Става въпрос за исторически китайски територии, които са преминали към Русия през 19 век след подписването на Айгунския договор от 1858 г., когато манджурската империя Цин е отслабена в резултат на Опиумните войни и не можа да отблъсне агресията на Руската империя .

    Руснаците са поканени да научат нови имена: Владивосток - Хайшенвей, Усурийск- Шуанченцзъ,
    Хабаровск - Боли, Благовещенск - Хайланпао,
    Сахалин - Куедао, Нерчин - Ничего.

    Коментиран от #69

  • 22 ДОЙЧЕ , ДОЙЧЕ Байдън ГАЗОПРОВОДА

    26 7 Отговор
    Ти ПРОДЪНИ а за това , сега на РУСИЯ и КИТАЙ се ЗЪБИ ! Какъв " Х " искаш ти ! Но скоро ще ФАЛИРАШ и ръка за ПРОШКА на Изток ще ПРОСТИРАШ !
  • 23 генчо

    26 4 Отговор
    Рускинята на Дайнов ставаше на времето,но и тя го заряза
  • 24 МирО

    32 11 Отговор
    Защо е толкова трудно да се приеме. че две държави, които искат да са свободни магат да си стиснат ръцете.
    Сащ се санкции налага, се се опитва да краде националните богатстава - ми няма вече - ще има бой през крадливите ръце. И майдани трудно ще се правят - за да се слагат джуджета-накомани и т .н. Две трети от светът иска свобода, най просто казано.

    Коментиран от #36, #71, #149

  • 25 Прокопий

    9 21 Отговор

    До коментар #1 от "а вие":

    Истината боли, голубчик, или от друго те заболя, да не са наминали кадировците къде Омск???🤣🤣🤣
  • 26 Като видях

    32 5 Отговор
    дойче зеле, превъртях да видя автора! Като видях лъжеца на повикване дайнов и ще се лиша да чета бозътъ му за грантовете от САЩ! Пропаганда за блеещи глупаци!
  • 27 Как МИСЛИШ ?

    35 7 Отговор
    ИМПЕРАТОРА на крака отива при ВАСАЛА или е на ОБОРОТ ? ДОЙЧЕ отново се катериш на Бадема за ОРЕХИ !
  • 28 Тъп

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Само лидери от третия свят ти дрънчат в главичката
  • 29 Боли

    11 32 Отговор

    До коментар #1 от "а вие":

    Ли те Русоробче като гледаш как мизерната Раша от лидер стана един васал повече в Краката на Китай.
    Хаха
  • 30 Само питам

    13 32 Отговор

    До коментар #9 от "⚜️Просветен⚜️":

    Ама ти сериозно ли си мислиш, че шефа на Поднебесната империя е отишъл "на крака" при Вофка? Отиде да види неговият заместник, който след време ще управлява новата Северна китайска провинция носеща името Русия.
  • 31 Aлфа Bълкът

    4 16 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А Си-то марионетка на САЩ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АУУУУУ

    12 24 Отговор
    РУСОФИЛНЯТА Е РАЗОЧАРОВАНА И ОБИДЕНА НА КИТАЙ...... А КАКВИ ЗАКАНИ ИМАШЕ.......СЕГА ТРЪГВАТ ВЛАКОВЕ С КИТАЙСКО ОРЪЖИЕ КЪМ ФРОНТА.......РУСИЯ ЩЕ СЕ КЪПЕ В РЕКА ОТ МИЛИАРДИ ЙОАНИ ...,.. ПЪК ТО ИЗЛЕЗЕ ЧЕ ПОСЕЩЕНИЕТО Е БИЛО САМО ДА ДА ОБЯСНЯТ НА РУСНАЦИТЕ КОЙ Е НОВИЯ .....ШЕФ ...🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    26 5 Отговор
    Ох Божеееее. Вовата васал....... Гроздето кисело... Типично за издателя. То и пасквил да го наречеш му е много. Най вероятно е плод на няква графомания на автора ама придружена с боестна завист.
  • 36 Само питам

    10 13 Отговор

    До коментар #24 от "МирО":

    Ти май още вярваш, че Дядо Мраз е руснак?
  • 37 Кой е па тоА

    23 2 Отговор
    ЕвгəнN дайн0в де го цNтNратə ⁉️
    Вече куцо, кьораво и сакато из колонията си заработват дневната дажба като експерти и аналЛизатори по международните отношения!!!
  • 38 ДОЙЧЕ , ДОЙЧЕ сама си И Z ПЪ R ДЯ

    21 4 Отговор
    К Ъ С М Е Т А ! Ти имаше такъв ПАЗАР на Изток а сега Т А Р А Т А Н Ц И Т Е на Чичо !
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 "Ха ха ха"

    20 4 Отговор
    Дой. че зеле - васалът на краварите !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Един

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "а вие":

    О, тролейче.
  • 43 ЧОКИ

    18 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВАСАЛ НА АМЕРИКА
  • 44 ДОЙЧЕ , ДОЙЧЕ сама си И Z ПЪ R ДЯ

    10 2 Отговор
    К Ъ С М Е Т А ! Ти имаше такъв ПАЗАР на Изток а сега Т А Р А Т А Н Ц И Т Е на Чичо ! Дойче какъв " Х " искаш ти , и ще го ПОЛУЧИШ ! НАТЮРЛИХ ! Я ! Я !
  • 45 ЧОКИ

    12 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВАСАЛ НА АМЕРИКА
  • 46 Варшавския договор

    3 1 Отговор
    Не би допуснал това положение.А Си е индийски агент.
  • 47 Пловдив

    17 4 Отговор
    Мозъчните инвалиди в Брюксел са васали на оня, дето се изпуска и изгубва в Белия дом...
  • 48 Някой

    15 3 Отговор
    Уж руската офанзива спряла , а цял ден ни заливате с подобна долнопробна пропаганда. Има достатъчно други източници и който има мисъл ще си направи съответните изводи, които впрочем не са в полза на подобни безумни "авализи".
  • 49 ДОЙЧЕ , ДОЙЧЕ сама си И Z ПЪ R ДЯ

    8 2 Отговор
    К Ъ С М Е Т А ! Ти имаше такъв ПАЗАР на Изток а сега Т А Р А Т А Н Ц И Т Е на Чичо ! Дойче какъв " Х " искаш ти , и ще го ПОЛУЧИШ ! НАТЮРЛИХ ! Я ! Я !
  • 50 ХаджиАнтон

    3 10 Отговор
    Браво г-н Дайнов
  • 51 Смех !

    16 5 Отговор
    Хлебарката Дайнов,син на комунист,коментира световни лидери !

    Коментиран от #61

  • 52 Мда

    9 13 Отговор
    Въшливата мечка се продаде на драгона
  • 53 Който ТРЪГНЕ срещу РУСИЯ после има

    12 6 Отговор
    ТЕЖКА П Р О К О П С И Я ! Я ! Я ! Натюрлх !

    Коментиран от #59

  • 54 Име

    15 8 Отговор
    Западът предлага - наркотици, безделие, мошеничество, усмивки и - разни хетеро изтънчени удоволствия, блудкави филми - за някакви извънземни, скъпи ипотеки, луксозни и - непостижими автомобили, както и да е.

    Изтокът предлага - труд и радост, социална колективност, съпричастност и отдих след като си се почувствал значим за другите.


    Като станеш родител - може и родител 1 - се замисляш.

    Коментиран от #73, #90

  • 55 Сега с китайска помощ

    6 11 Отговор
    Бахмут ще падне ли другари рушисти ?
  • 56 ами

    9 4 Отговор
    становище на дайнов васалът на козяк
  • 57 Евгенина колко градуса

    8 5 Отговор
    беше като писа това?
    И беше ли се изкъпал?
    Трябва в НБУ да го слагат в работната характеристика като изискване, все пак от време навреме се мешаш с хора.
  • 58 Истината

    8 9 Отговор
    Трофеен руски танк Т 62, пленен от китайците на остров Дамански /Женбаодао.

  • 59 До 53 коментар

    8 11 Отговор

    До коментар #53 от "Който ТРЪГНЕ срещу РУСИЯ после има":

    Аз бих казал който тръгне с Русия няма оправия, бившия източен блок на Европа, Северна Корея южноамериканските племена или африканските туземци
  • 60 Кучето на Павлов

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Истината е, че някой хора имат само няколко думи в речника си. За щяло и не щяло, като им натискат копчето ги декламират без повод причина.
  • 61 е да де

    5 6 Отговор

    До коментар #51 от "Смех !":

    ама путин пролази на Си дзи пи то,нали?
  • 62 Съпругата

    8 13 Отговор
    Съпругата винаги е по ниска от съпруга си, а той и наистина се казва СИ а жена му ПУТ.... Спор няма
  • 63 Истината

    4 8 Отговор
    Трофейният руски танк Т 62, пленен от китайците при остров Дамански /Женбаодао през военният музей в Пекин.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Интересна работа

    10 10 Отговор
    Ако русофилите могат да задават умни въпроси може да получат и умни отговори
    Въпроса е Защо толкова руски водачи преди другаря Путин пазеха дистанция от Китай??
    Втори въпрос Защо другаря Путин реши да стане тотално финансово зависим от Китай със риск да застраши руската национална сигурност
    3 въпрос Имат ли интерес Китай от глобална война на унищожение или сегашното положение е повече от добро за тях
    едва ли отговора е малко земя в Украйна
    По-вероятно е във Кремъл тотално да са изтървали влака и да предприемат отчаяни мерки да спасяват положението след груба стратегическа грешка
    Между другото единствената цел на другаря Си е да отвлича вниманието и да не допуска кремълските тигри да изпаднат в отчаяние и да натиснат копчето
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Аз съм веган

    11 1 Отговор
    Любителите на робството са в бяс че господаря им е унизен
  • 68 Скот Ритър

    13 9 Отговор
    Обикновено васала отива при господаря си както Зеленски пристигна в Щатите с техен самолет. Китайците повече бой са яли от руснаците отколкото от японците, но последните са били много по жестоки.Всичките успехи на китайците във военното и космическото дело са благодарение на руснаците. Даже символите им в държавата са копие на съветските. Там няма как да кажеш васал, господар. Но запада сам допусна грешката да се прегърнат тези два народа, а бяха хвърлени маса пари да са врагове.

    Коментиран от #72, #74, #78, #80

  • 69 Ушанков

    11 11 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Истина и още има.
    Путлер веднага се е съгласил да направи тръби за нефт и газ .
    За руска сметка , а не като при нас с народни пари.

    Другаря Си веднага е поискал да се увеличи доставката на всичко което се продава в Магазина Раша .

    Нали знаем колкото по големи количества купува Китай от Раша ,
    Толкова и намалението е по голямо.
    С една дума на безценица .
    Кремълския Плъхок веднага се е съгласил.

    Другия и най важен момент в уж приятелските договорки , които им се привиждат на Русофилките .
    Всичко ще се плаща в ЮАНИ .
    За Рубли изобщо да не става дума .
    И Китай задължава Кочината всички сделки на Раша с останалите държави от Африка ,Азия, Латинска Америка , които все пак ще цоцкат от Раша .
    Всички плащания отново в ЮАНИ.
    Хаха
    И после нека си говорим за Равнопоставеност.
    Хаха

    Джуджето добре е излъскал обувките на Другаря Си
  • 70 История в документи

    9 10 Отговор
    Всички рашисти се смяха на статията на Евгени, 2 дена след инвазията на руските орки. Пак се смейте и отричайте.
    Ами ако Киев не падне?
    Украински войници са заели отбранителна позиция в центъра на Киев. Украински войници са заели отбранителна позиция в центъра на Киев

    Ами ако Киев не падне?
    Евгений Дайнов
    26.02.202226 февруари 2022
    Тази война е като никоя друга: вместо бърза победа и инсталиране на марионетно правителство, Путин се натъкна на безпрецедентна солидарност, прерастваща в съпротива. Ами ако Русия не спечели тази война

    Войната се превръща в отечествена за Украйна

    Ами ако руснаците не спечелят тази война? В първия ден на войната в Украйна всички, аз включително, смятаха, че украинската армия ще бъде разбита много бързо и после, евентуално, ще започне някаква партизанска съпротива. Ами ако не стане така?
  • 71 Любопитен

    10 14 Отговор

    До коментар #24 от "МирО":

    Каква свобода бре ??Дивия първобитен ,олигархичен капитализъм в Русия +диктатура и диктатурата в Китай?? Това ли е за тебе свободата?? Какво търсиш тук? Заминавай??? Авторитарните режими свобода не дават, ОТНЕМАТ Я!! Иди и сам ще се убедиш!!

    Коментиран от #84

  • 72 Истината

    5 6 Отговор

    До коментар #68 от "Скот Ритър":

    Ритър е ресофил с две присъди. Той ли е русофилският критерий за експертност?
  • 73 Хахаха

    7 6 Отговор

    До коментар #54 от "Име":

    Отивай на изток .
    Даже направо в Северна Корея .
    Точно там ще намериш ,за всички което пишеш .
    Ще си в Рая . Хаха
  • 74 Кажи честно

    7 5 Отговор

    До коментар #68 от "Скот Ритър":

    :))
    А има ли световен лидер, който не посети Зеленски ?

    Коментиран от #83

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Само питам

    8 8 Отговор

    До коментар #68 от "Скот Ритър":

    Май забравяш, че Байдън посети Киев съвсем наскоро. Той васал на Зеленски ли е? Странна логика имате русофилите. Или по скоро липса на такава!
  • 79 Абе къде отиде Хасан

    7 10 Отговор
    Дайнов , ако бях на мястото на твоите началници , отдавна да съм ти забранил да пишеш пропаганда , поради некадърност . И бих те понижил в службата , до ниво клозетен хигиенист.

    Коментиран от #86

  • 80 Обикновено

    3 7 Отговор

    До коментар #68 от "Скот Ритър":

    Хищникът отива при жертвата си и я захапва за гърлото.
    И стиска докато жертвата спира да мърда .
    Хаха

    Обикновено Ловецът отива в гората и отстрелва плячката и после си я слага на масата за вечеря .
    Хаха
  • 81 Който не е бил роден

    4 7 Отговор

    До коментар #76 от "Оракулът от Каспичан":

    Не знае за сесесерето миналия век и какво стана тогава, вие млади филчета облъчени с руззззка пропаганда не знаете сигурно и за сесесерето и за студената война или за кубинската криза
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Има

    5 6 Отговор

    До коментар #74 от "Кажи честно":

    Всеки с достойнство и уважаващ себе си, няма място при тоя гнусен продажник зеленски!
  • 84 До любопитния

    6 7 Отговор

    До коментар #71 от "Любопитен":

    В тези режими не можеш и да си помислиш да имаш нещо, да мислиш за нещо, буквално там ти е забранено да мислиш, само бачкане панелката и обратно до края на безсмисления ти живот
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Предложение

    3 3 Отговор

    До коментар #79 от "Абе къде отиде Хасан":

    Не бе ще пратим Дайнов при Волгин и ще чакаме да видим кой ще излезе жив.. Гарантирам ти че няма да е Волгин

    Коментиран от #89

  • 87 Интересно е

    5 4 Отговор
    Как ли ще изглежда юрудчето между драгон баща и майка му мечка ?
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 За какво му е на Волгин

    4 5 Отговор

    До коментар #86 от "Предложение":

    такова жалко нищо като продажника дайнов?

    Коментиран от #96, #98

  • 90 да си го кажем

    4 4 Отговор

    До коментар #54 от "Име":

    Как пък един не отиде на изток ами всички бягат на запад...Много интересно.Тая евтина припаганда може да я въртиш само между другите русофилски национални предатели като тебе.Докато запада ти дава богат стандарт на живот,щастие,развитие,бъдеще и стабилност,то Русия ти дава само мизерия,бедност,наркотици,проституция,изостаналост и най-вече нещастие!
  • 91 руZофилията V шOк!

    9 4 Отговор
    А, какво става ве? Китай започна преименуването на градове в далечния изток от руски на китайски.
  • 92 Констатирал

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДОЙЧЕ ти само ВИТАМИНИ " ЛА "":

    Скоро ще използваш памперси, сложи и един на устата, не се трае!
  • 93 Само питам

    9 4 Отговор
    Путинисти, вярно ли е, че новото име на Владивосток е Хайшенвей?

    Коментиран от #117

  • 94 Само питам демократично😃😁😄

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "а вие":



    "Владимир Путин - васалът на Си Дзинпин"


    След 10 (ДЕСЕТ) пакета джендърски (така, де - евро-атлантически) санкции и след изключването на руските банки от международната банкова система SWIFT, не трябваше ли руските банки да банкрутират? Защо Хамериканските и швейцарските банки банкрутират? Те не бяха ли гениални и "демократични" икономисти и банкери? Или това е част от "плана" да "накажем" Путин? Като си строшим икономиката с 6-7 пъти по-скъп Хамерикански "демократичен" газ и си фалираме банките? Западните "демократи" са "гениални"!

    😃😁😄









  • 95 Дон Хуан

    9 6 Отговор
    Володя, мъжкия гълъб на Си. Това е положението в днешна Московия. Тъжен финал на една някога велика държава.
  • 96 Предложение

    2 1 Отговор

    До коментар #89 от "За какво му е на Волгин":

    Как защо бе за да защити престижа на майка си Русия от джендърите
    Или е голям играч като облъчва хората сам без опозиция..

    Коментиран от #99

  • 97 Дурхан

    6 4 Отговор
    Едно е факт ..Еднополюсния модел наложен от САЩ свърши ..както казва Ленин ..масите не искат да бъдат управлявани по старому , управляващите не могат ...идва многополюсния модел ..
  • 98 Истината

    9 1 Отговор

    До коментар #89 от "За какво му е на Волгин":

    Дайнов щеше да е продажник ако бе сменил фамилията си на ХЪДСЪН, МИСИСИПИ , МИСУРИ, ЮКОН или КОЛОРАДО. Както Волгин я смени на Волга.

    Коментиран от #100

  • 99 Той не защитава Русия

    3 4 Отговор

    До коментар #96 от "Предложение":

    а истината! Ти много ли я мразиш, че я търсиш в термините? :)) Що се мразите толкова бе, та да сте нищо?

    Коментиран от #103

  • 100 То не фамилията

    4 3 Отговор

    До коментар #98 от "Истината":

    те прави продажник, а продаденото достойнство! Знаеш ли ко е туй? :)) Онуй дето го даде на америка за България, на цената на един картоф!

    Коментиран от #115

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ого

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС фен":

    Не се смей глупаво. България чиято привинция??

    Коментиран от #105

  • 103 Констатирал

    7 0 Отговор

    До коментар #99 от "Той не защитава Русия":

    А бре вие не разбрахте ли че вашата истина за нас е пародия, лъжа и измама!!...аре разкарайте се!!!!

    Коментиран от #107

  • 104 Про митак

    5 3 Отговор
    Евгений може да вижда и онази си работа като могъш жезъл, но това не интересува никой

    Коментиран от #108

  • 105 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #102 от "ого":

    ц.ъ.в.у.л
  • 106 ЧАЙНИК МЕНТЕ

    2 4 Отговор
    МИ ЧИ
    КАК ЩЕ ИМА ДОГОВОР....
    КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ.... СИ🤓
    РАЗБРА ЧЕ ....ПУ.ИН
    Е ....МЕНТЕ.....ВОСЪЧНО...
    ОТ БАЗАР...ИЛИЕНЦИ....☝
  • 107 А кой го интересува

    1 3 Отговор

    До коментар #103 от "Констатирал":

    за продажниците ко съ разбрали! Те са нищо и ич ми не дреме за тази смет!

    Коментиран от #110

  • 108 Бат Котьо

    3 1 Отговор

    До коментар #104 от "Про митак":

    Искаш ли да опиташ жезъла?
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Констатирал

    2 0 Отговор

    До коментар #107 от "А кой го интересува":

    Не бил разбрал?? Какво се правищ на ощипан бре? Не бил разбрал?? Че ти същия като тях!!

    Коментиран от #112

  • 111 Хомосапиенс

    7 5 Отговор
    И на малките деца е ясно че Китай е единственият спасител на лилипутин и това Си го знае много добре но няма да е безплатно. Ще изцеди москвия като лимон.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Оракулът от Каспичан

    9 4 Отговор
    Фалиралата тоталитарна кочина русия,ще стане китайска провинция с произтичащите от това активи и пасиви.На китайските другари им трябват роби за подържане на икономическият ръст,който в последно време зацикли и заплашва да срине китайската икономика.В близко време на колхозниците ще им се наложи да строят китайският комунизъм и да учат китайски,като втори роден език.Тези,които не са съгласни,ще се опитат да бягат на Запад,през Китайско-Финландската граница.

    Коментиран от #114

  • 114 Добре паляк

    1 6 Отговор

    До коментар #113 от "Оракулът от Каспичан":

    взимай сега куклите и ни спести бозътъ на америка за България!

    Коментиран от #122

  • 115 КОМЕНТАР ДО МАЛОУМНИЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #100 от "То не фамилията":

    Този който е продал достойнство то си, говори за достойнство?!?!?

    Коментиран от #116

  • 116 Ами

    0 3 Отговор

    До коментар #115 от "КОМЕНТАР ДО МАЛОУМНИЯ":

    що тогава говориш? Ти без него си нищо мъ? :))

    Коментиран от #119, #120

  • 117 Скоро

    7 0 Отговор

    До коментар #93 от "Само питам":

    Там вместо
    Наздоровье , руските пиянки ще викат
    Ган бей .
    Да вдигнем чаши за здравето на Император Си Дзинпин.
    Хаха
  • 118 Констатирал

    4 1 Отговор

    До коментар #112 от "Айде гид":

    Ами ти, който си се продал за жълти копейки, ТИ КАКЪВ СИ?

    Коментиран от #121

  • 119 А бе

    3 1 Отговор

    До коментар #116 от "Ами":

    г.о.в.н.я.р

    Коментиран от #123

  • 120 Бат Котьо

    3 0 Отговор

    До коментар #116 от "Ами":

    Той си има достойнство ма, ела да върна твоето??

    Коментиран от #125

  • 121 Аз до колкото

    0 4 Отговор

    До коментар #118 от "Констатирал":

    виждам продажника е проводник на лъжи и детска простотия, а не търси истината! :)) Та не знаех, че за нея плащали с копейки! :)) Ко ли няма да чуя от 5 годишните глупаци, продали си най скъпото за цената на един картоф! :))

    Коментиран от #129

  • 122 Бат Котьо

    2 0 Отговор

    До коментар #114 от "Добре паляк":

    Ела, ела ще ти дам кремче.......

    Коментиран от #126

  • 123 За туй ли

    0 1 Отговор

    До коментар #119 от "А бе":

    мрисаш бе паляк? :)) Ако беше играла с куклите, сега нямаше да се излагаш! Амъ отде акъл в 5 годишна! :))
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Кой той

    1 0 Отговор

    До коментар #120 от "Бат Котьо":

    Казаха ли ти бе паляк?
  • 126 А не

    1 2 Отговор

    До коментар #122 от "Бат Котьо":

    одя по отпадъци! Много мрисат! Усещаш ли? :)) Аз боклука го фърлям скъпа, а не го любя!

    Коментиран от #131

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Ком

    6 3 Отговор
    По-добре васал на умен човек, отколкото съюзник с идиоти.
  • 131 Бат Котьо

    2 0 Отговор

    До коментар #126 от "А не":

    Споко. няма ти да идваш...аз ще дойда.......................................................................

    Коментиран от #133

  • 132 марш на тръстиката бе роби

    5 5 Отговор
    Слугинажът на САЩ се заел да ни пояснява кой чии васал бил .

    Коментиран от #134

  • 133 Има сметища

    0 0 Отговор

    До коментар #131 от "Бат Котьо":

    Мен ми не трябват отпадъци, без достойнство скъпа!
  • 134 Българин 681

    3 1 Отговор

    До коментар #132 от "марш на тръстиката бе роби":

    И аз не споделям мнението на Дайно Евгениев....

    Коментиран от #135

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 Одит

    3 2 Отговор
    А Германия и ЕС ВАСАЛИ на САЩ!
    Може и по големи глупости да цитирате от Немското Тиквено Зеле!
  • 137 Аз съм от ссср

    2 4 Отговор
    Евгени Даинов първо да се изкъпе. А България и ЕС може да са васали на САЩ,Русия е велика страна и никога не е била васал на някого,които не вярва да прочете малко история и ще види.Докато продаваше евтини ресурси на Европа да не беше васал на Европа.Има суровини и продава на този който иска.

    Коментиран от #150

  • 138 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Коментар от германците, които се превърнаха в най-жалките изтривалки на Америка, тия ни надминаха и нас. Обаче страха е голям, мноооого голям защото бавни и полека Американската империя се срива. Уви първо го отнасят колониите като нас.

    Коментиран от #147

  • 139 Кирпича

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "а вие":

    Пропуснали са да споменат че също така е и негов личен лакей.
  • 140 Трябва

    4 2 Отговор
    Путин да се научи да козирува като това войниче вляво !

    Коментиран от #142

  • 141 Ха Ха ХА

    0 2 Отговор
    дойче зеле.......джамахириЯта на западна EU !
  • 142 Ха Ха ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #140 от "Трябва":

    той със сигурнос може.......но дюстабан като теб едва ли :)
  • 143 Еми

    1 0 Отговор
    Кво да кажат, нали са окупирани от щатите от втората световна насам. Ходят, ходили са и ще ходят иначе на срещи със Си да искат милост.
  • 144 гвардееца на снимката

    0 1 Отговор
    има костюм, като герой от "Лешникотрошачката" - балетен спектакъл от Чайковски. Характерна визия е за всяка сценография на произведението.
  • 145 Тарапанов

    2 2 Отговор
    Путин е васал само на собственото си его (и на Болшевишките си съдружници и приятели)
  • 146 нпо агент

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    при слепите хора, се изостря слуха,при глухите зрението, а при тъпите соросоиди-русофоби желанието да се изказват по всички въпроси.
  • 147 Е сега

    1 1 Отговор

    До коментар #138 от "Наблюдател":

    Германия е окупирана от САЩ страна, те нямат избор просто...
  • 148 зависимости

    3 1 Отговор
    Не знам, за Путин - може и васал да е. Но, със сигурност ръководителите на ЕС са васали на америка и американските интереси! Нека си припомним г-жа Меркел, чиито телефони бяха подслушвани от американските служби и поведението й след като се върна от САЩ!
  • 149 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "МирО":

    кОпейкин най долното нещо което създават Русляците като ни окупират
    1944г са русофилите
    Национални предатели
    Способни да предадът и най близките си за копейки
    Психично болни
  • 150 Хаха

    2 1 Отговор

    До коментар #137 от "Аз съм от ссср":

    Нямат никаква икономика
    Продават природни ресурси
    Затова и водят войни
    И всичко дават да семахнат от рашан държът ги насила като бившите соц републики
  • 151 Жоро

    1 2 Отговор
    Кремълското Джудже и васал не е на Китайчето Си а направо Подлога..Матушка е зависима на 100 процеса от Китай :D :D
  • 152 oooo нееее

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    от тази война печелят едрите монополисти на планетата земя. другите умират четете класиката бе хора.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания