Тема: Украйна

25 Март, 2023 14:50 2 270 26

ООН обвинява: Русия и Украйна са екзекутирали военнопленници

  • война-
  • военнопленници-
  • украйна-
  • русия-
  • оон

Според международната организация и двете страни проявяват брутално отношение

ООН обвинява: Русия и Украйна са екзекутирали военнопленници - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Дълбоко сме обезпокоени от екзекуцията на до 25 руски военнопленници и недееспособни лица от страна на украинските сили, която документирахме", заяви Матилда Богнер, ръководителка на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна. На пресконференция в Киев тя съобщи, че хората са били екзекутирани "веднага след арестуването им на бойното поле".

Украйна провежда разследвания по пет случая с 22 жертви. Но според ООН досега не е известно да са били издадени осъдителни присъди за извършителите.

Международната организация е и "дълбоко обезпокоена" от "бързата екзекуция на 15 украински военнопленници след залавянето им от руските сили", съобщи Богнер. 11 от тях са били убити от руската група "Вагнер".

Сравнение на броя на убитите военнопленници от двете страни обаче няма как да бъде направено. Русия не предоставя на ООН достъп до украински военнопленници, следователно може да се предположи, че извършените военни престъпления, които не могат да бъдат доказани, са много повече, смята Богнер. Тя информира, че за доклада са били интервюирани над 400 военнопленници и от двете страни.

Киев разкритикува доклада на ООН

В публикувания доклад на ООН бивши руски и украински военнопленници описват изтезанията, на които са били подложени. Бойци от Украйна съобщават за побои с лопати, електрошокове, инсценирани екзекуции, сексуално насилие, непредоставяне на храна и питейна вода, дори на спешна медицинска помощ в руските арести. "Те не просто ни биеха, те ни пречупваха", казва бивш затворник.

От своя страна руските военнопленници съобщават за побои, електрошокове, заплахи за убийство и сексуално насилие от украинците. "Показаха ми окървавена брадва като предупреждение, преди да ме разпитат", заявил един от тях.

Украинският пълномощник по правата на човека Дмитро Лубинец отхвърли твърденията на представителите на ООН. Според него доказателства за убийствата на руски военнопленници от страна на Украйна не съществуват.

Над 8300 цивилни жертви

Според ООН убитите цивилни в агресивната война срещу Украйна са над 8300. Организацията обаче смята, че броят на жертвите е много по-висок, тъй като ѝ е бил отказан достъп до окупираните от Русия територии.

При смъртните случаи сред цивилните "повече от 90 процента са причинени от ракети, експлозиви и мини", заяви Богнер. Тя съобщи още за документирани екзекуции на цивилни граждани и произволни арести в окупираните от Русия територии. Най-малко 621 души са изчезнали или са били насилствено задържани от руските войски. А 90 на сто от освободените от плен разказват за изтезания и малтретиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    37 12 Отговор
    А САЩ убиха 1 000 000 човека в Ирак...

    Коментиран от #7

  • 2 Сърбин

    32 11 Отговор
    И няколко хиляди в Сърбия

    Коментиран от #21

  • 3 Либия

    13 24 Отговор
    Просперира след убийството на Кадафи.

    Коментиран от #20, #22

  • 4 Между тези боклуци

    5 13 Отговор
    голяма разлика няма!
    Колкото повече се изчистват боклуците, толкова по добре за екологията!

    Коментиран от #19

  • 5 при военно време

    14 4 Отговор
    закони и човешки права не важат, не че и през мирно време много важат
  • 6 Последния Софиянец

    23 7 Отговор
    Става дума за Украйна.А Русия са добавили за са политкоректни
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 МирО

    30 8 Отговор
    Я тия в ООН откриха топлата вода. Те урко.нсцистите от 2014г разстрелват мирни жители, а сега измъчват и разстрелват и военнопленици . За всичко е виновна дрогата - здраво ги дрогират и за това се държат като изверги.

    Коментиран от #13

  • 9 фен

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А колко убиха? И защо? Дори един да е, е прекалено много!
  • 10 Бачо Киро

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Има студиите черно на бяло, не е толкова трудно да ги намериш, само преброяването на тела е между 150 и 270 хиляди.

    Колкото до тези тук, както обикновено едните ще излязат зверски убити, другите демократично отстранени.
  • 11 Българка

    6 20 Отговор
    Безполезното скъпоструващо ООН защо прави паралел между руските екзекуции и извращенията над украинци с екзекуции на руски нашественици от икраински войници? Да не забравяме, че руските варвари не са поканени на гости в Украйна , не са желани от украинците. Ако не бяха вероломно нападали Украйна, ако си стояха в РФ, то щяха да са живи. Украинци не са нахлули в Русия да избиват и изпепеляват. Нима, ако въоръжен убиец нахлуер в дома ви, гаври се с децата ви, изнасили жена ви и заплашва с убийство, то вие няма да го убиете в самоотбрана?

    Коментиран от #16, #18

  • 12 Отец Дионисий

    11 3 Отговор
    На снимката знамето на кръстоносците.От векове Запада организира кръстоносни походи срещу православието но завършват винаги безславно.

    Коментиран от #23

  • 13 Последния Софиянец

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "МирО":

    Заловени азовци се оправдават че са били дрогирани като са разтрелвали граждани на Украйна.
  • 14 Тошко

    7 3 Отговор
    САЩ що хвърляха бомби по селата около Белоградчик? Объркали Белград с Белоградчик. Ама нищо, простено им е. Те са си такива по рождение.
  • 15 Веднага

    10 4 Отговор
    Мездународният съд да издаде заповеда за арест на Зеленски!
  • 16 Хмхмхмхм

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Така направиха руснаците, както ти спомена, защото укро фашисти и нацисти им се гавриха с жените, старците и напълниха гробищата с донбаски деца. Има филми, кото ги излъчват във Франция, Германия, Англия.., направени от западни военни репортери. Истината излиза на яве пред света, ако искаш да я разбереш.Колко още да ти обясняват. Явно е без полза.
  • 17 стоян георгиев

    1 11 Отговор
    Украинските пленнически лагери са под постоянен контрол на оон и правозащитни организации.руските забраняват подобен дори на представители на червения кръст.та статията е част от хибридната руска пропаганда поставяики на равна основа руските издевателства с украинското отношение към пленниците.естественоми очаквано е украинците да отмъщават и да убиват руски нашественици и вече няма причини да не го правят.до скоро им се налагаше да събират военнопленници за обмен ,но вече имат достатъчно и след всяко руско зверство е напълно очаквано подобно отмъщение.
  • 18 Само питам

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Помакларъ?Защо не си смениш Ника,еничарко?
  • 19 Англосаксите

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Между тези боклуци":

    да не коментират.По- големи изроди от тях няма .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 И още...!

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сърбин":

    Няколко хиляди във Виетнам,Ирак,Либия,Афганистан ...
  • 22 ТОЧНО ТАКА...!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Либия":

    Само къде си пропуснал кавичките на ,,просперира"...!
  • 23 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отец Дионисий":

    Отче отче .
    А сега православието го защитават
    Чеченци ,сирийци и тем подобни така ли ?
    Хаха
  • 24 Ха ха ха

    4 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ РАЗНИ . ВСЕКИ ЗНАЕ, ЧЕ ЗАЛИЧАВАНЕТО НА РУСКИ ТЕРОРИСТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ .
  • 25 Гюнтер

    2 3 Отговор
    Да, само че разликата е в мащаба, като руските нацисти почти винаги убиват и мъчат военнопленниците. Отделно са хилядите убити граждани в разрушените с руски ракети жилищни блокове! Вечен позор за руската мръсотия...
  • 26 БАЦЕ ЕООД

    0 0 Отговор
    ама Световното в Катар, няма проблем. Там загинаха по строежите още толкова, да гонат няква топка някви милионери, докато ФИФА нагласи мачовете. Приоритети БАЦЕ
Новини по държави: