Отидете към основна версия

4 Април, 2023 22:11, обновена 4 Април, 2023 22:11 4 736 74

Доналд Тръмп е арестуван преди историческото му явяване пред съда! Той пледира "невинен"

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • републиканска партия-
  • ню йорк-
  • сторми даниълс

76-годишният милиардер е първият настоящ или бивш президент в историята на САЩ, на когото ще бъдат повдигнати обвинения, миналата седмица решение за това взе голямо жури в Манхатън

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на САЩ остана под арест над 40 минути във връзка с процедурата по повдигането на обвинение и надхвърли времето, което очакваше защитата му. Доналд Тръмп пледира „невинен“ по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи, след разследване за платените от него пари за мълчанието на порнозвезда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С тъмносин костюм и червена вратовръзка, 76-годишният Тръмп почти не прояви емоции, когато помаха с ръка на множеството, събрало се пред съдебната сграда.

Общо, обвиненията срещу Тръмп могат да доведат до 136 години затвор по закона на Ню Йорк, но реалната присъда на Тръмп, ако бъде признат за виновен, почти сигурно ще бъде много по-малка, отбелязва Ройтерс.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който вече обяви кандидатурата си за номинацията на Републиканската партия изборите за държавен глава през 2024 г., пристигна днес в сградата на съда в Манхатън, за да му бъдат повдигнати обвинения, а негови привърженици и противници се бяха събрали на шумни митинги в съседство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп пристигна първо в офиса на окръжната прокуратура в Манхатън, където беше задържан и арестуван, отбелязва Си Ен Ен, преди официално да му бъде повдигнато обвинение.

76-годишният Тръмп е първият настоящ или бивш президент в историята на САЩ, на когото ще бъдат повдигнати обвинения. Миналата седмица решение за това взе голямо жури в Манхатън. То е по дело, свързано с пари, платени през 2016 г. за мълчанието на порнозвезда, но конкретните обвинения още не са оповестени.

Тръмп беше откаран до съдебната сграда от нюйоркския си дом в небостъргача „Тръмп тауър“. Той вече заяви, че е невинен и ще обяви официално това пред съдебната власт.

Очаква се Тръмп да отиде в офиса на окръжния прокурор Алвин Браг в Манхатън, преди да се премине към задължителната процедура, която ще протече пред съдия Хуан Мърчан. Тръмп ще бъде в съдебна зала, за да чуе обвиненията и ще внесе обжалване.

Доналд Тръмп заяви, че е „сюрреалистично“, че трябва да се яви пред съдия в Ню Йорк, предаде Франс прес.

Отправям се към съда. това изглежда толкова сюрреалистично, леле, ще ме арестуват. Не мога да повярвам, че това се случва в Америка, написа Тръмп в своята социална медия „Трут соушъл“. Тръмп пристигна в съдебната сграда с кортеж от 8 автомобила, предаде Асошиейтед прес.

На Тръмп бяха повдигнати обвинения по дело за измама, свързана с пари, платени на порнозвездата Сторми Даниълс.

Медиите няма да могат да излъчват повдигането на обвинение на живо, определи съдия, отхвърляйки искане от няколко медийни организации, включително Си Ен Ен. Петима фотографи обаче ще имат право да снимат Тръмп и съдебната зала преди началото на изслушването.

Предстои да видим дали Тръмп ще говори в Ню Йорк, посочва Си Ен Ен. Адвокат на Тръмп каза, че очаква бившият президент да говори пред камерите в коридора извън съдебната зала преди и след прочитане на обвинението. Съветниците обаче са го предупредили, че всякакви непланирани изявления го излагат на голям риск да си навреди преди делото.

Стотици поддръжници на експрезидента и протестиращи против него изпълниха улиците около сградата на съда в Ню Йорк, където се очаква бившият президент президент да бъде изправен пред съда по обвинения, свързани с парите, които се предполага, че е платил за мълчанието на порнозвезда, съобщи Ройтерс.

Часове преди момента, в който се очаква Тръмп да пристигне, тълпи от хора свиркаха, викаха и издигаха плакати в подкрепа на републиканеца Тръмп, който вече е обявил, кандидатурата си за президент през 2024 г. Отделени с барикади от тях, контрапротестиращите празнуваха повдигането на обвинение срещу бившия президент с плакати, на които пишеше "Затворете го!" - препратка към скандирането, чувано често по адрес на опонентката му Хилъри Клинтън по време на успешната му кандидатпрезидентска кампания през 2016 година.

Голяма група представители на медиите наблюдаваше случващото се.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.

Свързани новини