Last news in Fakti

7 Април, 2023 15:40 971 14

Тръмп и зрелища – от повдигането на обвинения срещу бившия президент на САЩ за момента се възползват всички

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • сторми даниълс

Колкото и да сме свикнали с безобразията, незачитането на конституцията на САЩ и постоянното прибягване до конспиративни теории, арестът, задържането и обвинението срещу Тръмп са унизителни не само за него, но и за страната му

Тръмп и зрелища – от повдигането на обвинения срещу бившия президент на САЩ за момента се възползват всички - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повдигането на обвинения на 4 април срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк предизвика очаквана медийна и политическа шумотевица, дотолкова, че в известен смисъл затъмни историческото присъединяване на Финландия към НАТО, постигнато същия ден, отбелязват наблюдатели. Медиите отразиха събитието така, сякаш става дума за залавянето на Осама бин Ладен, пише британското издание "Спектейтър", като отбелязва, че безкрайният поток от абсурдни обвинения срещу Тръмп само му е помогнал.

34-те точки на обвинението срещу Тръмп отприщиха вълна от подкрепа за него, сочат допитвания сред американските републиканци, изляла се и в дарения за сегашната му кампания за изборите през 2024 година. Показателно е, че повече от 25% от даренията идват от хора, които даряват за първи път за Тръмп, като всеки е отделил средно по 34 долара, уточнява Асошиейтед прес. Още миналия петък, с появата на новината, че на Тръмп ще бъде повдигнато обвинение, за кампанията му в рамките на 24 часа са били събрани над 4 милиона долара.

Доналд Тръмп наелектризира допълнително привържениците си в речта си след завръщането му в Мар а лаго, когато „кипящ от гняв и обзет от непокорство“ каза: „Никога не съм си мислил, че нещо подобно може да се случи в Америка. Единственото престъпление, което съм извършил, е да защитавам безстрашно нашата нация от онези, които искат да я унищожат“.

Както посочва лондонският в. „Гардиън“, Тръмп се върна на сигурно място във Флорида в опит да превърне статута си на престъпник с повдигнати обвинения в политически боен вик. АнтиТръмп групата „Линкълн проджект“ излезе с изявление, че „Тази вечер в Мар а лаго станахме свидетели на параноична и налудничава реч, приветствана от фанатични членове на култ, които не ги е грижа за демокрацията и американските ценности. Тръмп получи цирка, който искаше. Останалите от Републиканската партия се държаха както се очакваше“.

Но като се има предвид, че датата на следващото изслушване по делото в Манхатън е на 4 декември, а другите дела срещу Тръмп изглежда засягат по-сериозни въпроси, посочва на сайта си Си Ен Ен, може да се окаже, че денят, в който беше обявено съдържанието на обвинителния акт за счетоводни фалшификации, прикриващи плащането на пари срещу мълчание, е бил само началото на злокобен процес за Тръмп, а не историческа кулминация.

Според изводите на Си Ен Ен, станалото на 4 април, определяно от Тръмп като „сюрреалистично“ и „обида за нацията“, може да е начало на „нова мрачна и дори трагична глава за държава, която далеч не е преодоляла неблагоприятните последици от единствения мандат на Тръмп, а той се е засилил към следващи непримирими избори. Това беше един от най-знаменателните дни в американската история“, смята Си Ен Ен.

Асошиейтед прес изтъква, че спектакълът в съдебната сграда, в който Тръмп запази каменно изражение, е преобърнал демократичните норми. Но по отношение на самия Тръмп, срещу когото на два пъти е имало процедура по импийчмънт, сегашното повдигане на обвинение е, образно казано, акт на пронизване на неговата мантия на непобедимост. А тя сякаш го пазеше през десетилетията в бизнеса и политиката, по времето, когато срещу него имаше обвинения в измама, таен сговор и сексуални злоупотреби. Неслучайно Тръмп си беше спечелил прозвището „Тефлоновия Дон“, припомня АП.

Сега Тръмп е обвинен в организиране на плащания по три случая преди президентските избори през 2016 г., отбелязва Франс прес. Едното е за портиер в „Тръмп тауър“, който твърдял, че знае за съществуването на тайно незаконно дете. През 2015 г. близка до Тръмп медийна група му плаща 30 000 долара за изключителни права, за да не споделя историята с друга медия, но разказът му така и не е публикуван.

Второто плащане е през 2016 г. на неназована в съдебните документи жена, която твърди, че е имала връзка с републиканския кандидат-президент. Жената е бившият модел на сп. „Плейбой“ Карън Макдугъл.

Няколко седмици преди изборите адвокатът на Тръмп плаща на порнозвездата Сторми Даниълс 130 000 долара, за да прикрие предполагаема извънбрачна връзка от 2006 г.

Парите срещу мълчание не са незаконни сами по себе си. Тръмп обаче, ги е осчетоводил като „юридически такси“ в счетоводните отчети на „Тръмп организейшън“, базирана в Ню Йорк.

В този щат такава документна „стъкмистика“ не се квалифицира като сериозно престъпление. То обаче може да бъде превърнато в далеч по-тежко престъпление, наказуемо с до 4 години затвор, ако е било извършено, за да „прикрие“ друго престъпно деяние.

Точно в това е сърцевината на делото, обясни прокурор Алвин Браг на пресконференция и обвини Тръмп, че е изготвил 34 неверни декларации, за да прикрие незаконността на средствата, използвани, за да се даде тласък на кандидатурата му през 2016 г.

„Идеята е, че плащанията и фалшивите декларации са част от по-обхватен план за подкопаване на демократичния процес, като се попречи на гласоподавателите да разполагат с цялата информация, необходима, за да направят избора си“, обяснява за АФП Бенет Гършман – бивш нюйоркски прокурор и преподавател по право в университета „Пейс“.

Ако се стигне до процес обаче, може да се окаже трудно за щатското обвинение да убеди съдебните заседатели, че подправянето на документите е било извършено, за да се повлияе на хода на изборите, смята Елън Ярошевски – преподавателка по право в университета „Хофстра“.

Адвокатът на Тръмп Джо Такопина вече увери, че е платил на Сторми Даниълс, за да защити семейството (на Тръмп) и малкия му син“ и би направил същото и без да има наближаващи избори.

Този аргумент е бил използван успешно, припомня АФП, в единственото дело, което може да служи като прецедент. А то е водено срещу демократа Джон Едуардс през 2008 година. Тогава Едуардс е кандидат за номинацията на Демократическата партия и срещу него е заведено дело, защото на любовницата му били платени близо половин милион долара, за да си мълчи, че е бременна. В края на делото Едуардс е оправдан по едно от шестте обвинения, а по останалите пет съдените заседатели така и не стигат до решение. В резултат прокуратурата прекратява делото.

На 4 април 2023 г. медийната „перфектна буря“ изстреля бившия президент Тръмп обратно в центъра на вниманието и светлината на прожекторите, за която той жадува, отбелязва АП. Поне за момента, това отклони вниманието от неговите съперници за номинацията, за което Тръмп жадува не по-малко.

Сега Тръмп има голяма преднина в надпреварата за републиканската номинация, като 58% от републиканците казват, че той е техният предпочитан кандидат. Това е увеличение с 10 пункта в сравнение с резултатите от допитване, оповестено в понеделник, преди повдигането на обвинения, показва анкета на Ройтерс/Ипсос.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който още не е обявил кандидатурата си, е на втора позиция с 21% подкрепа.

Според Робърт Талис – експерт по политическа поляризация от университета „Вандербилт“, цитиран от АФП, обвинението срещу Тръмп може да създава впечатление, че така продължава политическото копаене на окопи, но всъщност то е преди всичко „политически подарък“ за мениджърите на кампаниите и за стратезите на двете големи партии“.

Обвинението даде и на двата лагера повод да разпалят възмущение у гражданите, смята Талис.

Каквото и разкритие да бъде направено след повдигнатото обвинение в Манхатън, то няма да смекчи гнева на привържениците му, вбесени от самия факт, че той е обвинен. Това е потенциално рисково за прокуратурата дело, защото навлиза в неизследвана правна материя, пише в анализ в. „Вашингтон пост“. То може да налее масло в огъня на страстите в американската десница.

Успоредно с напредването на другите съдебни разследвания срещу Тръмп, до края на годината може да му бъдат повдигнати и други обвинения. За много американци, смята „Вашингтон пост“, това е отражение на неговото неподражаемо поведение през годините и на отношението му към управлението. Освен това е и знак, че американската система е в състояние да гарантира, че никой не е над закона.

Но за тръмпистите у дома и в чужбина, бившият президент е жертва на лов на вещици – събитие, което може да е предвестник на политическо насилие и по-нататъшно разнищване на демократичните устои. Автори на „Вашингтон пост“ изтъкват, визирайки твърдолинейните републиканци, че позицията, която се съдържа в това, означава, че цената на социалния мир е пълната безнаказаност за Тръмп.

Голямата опасност не е просто, че демокрацията е нападната, а че върховенството на закона и системите за контрол и отчетност са ерозирани във всички сфери на живота, предупреждава бившият британски политик Дейвид Милибанд, цитиран от американското издание.

Съпартийците на Тръмп, дори тези които не му симпатизират, му се притекоха на помощ, осъждайки обвинението, което, според Десантис, „противоречи на ценностите на Америка“. В лагера на демократите имаше само плахи прояви на задоволство, че никой не е над закона“, подчертава АФП.

Експерти твърдят, че в историята на САЩ е имало много периоди, в които американското общество е страдало от разделения и поляризация - от Гражданската война до сблъсъците в битката за граждански права и войната във Виетнам. „Ние сме държава, която е много по-многообразна и ангажирана от всякога“, обобщава политоложката Уенди Шилър.

Тя казва, че когато се чуват повече гласове, общуването може да е съпроводено с повече настъпателност и шум. Но днешната ситуация не може да се сравнява с тази преди 50 години, когато толкова много хора бяха притискани да мълчат, е позицията на преподавателката от университета Браун, цитирана от АФП.

Би Би Си изрежда световни реакции на това, което сполетя Тръмп. Френският в. „Монд“ пише, че привържениците на републиканеца са в плен на истински култ към личността му, а самият Тръмп е пуснал отново счупената грамофонна плоча, която неизменно го представя като жертва на лов на вещици и на заговор на „дълбоката държава“. Резултатът е отслабена съдебна власт и демокрация под нарастващо свръхнапрежение.

Германското издание „Шпигел“ обобщава „Той си го получи“ и посочва, че чудеса се случват, имайки предвид техническото арестуване на Тръмп, за да му вземат пръстови отпечатъци, да го снимат и да го премерят. След като се изплъзваше от колелата на правосъдието толкова дълго, с неизчерпаем репертоар от хитрости, финтове и лъжи, в края на краищата той се оказа равен пред закона“, заключава списанието.

Колкото и да сме свикнали с безобразията, незачитането на конституцията на САЩ и постоянното прибягване до конспиративни теории, арестът, задържането и обвинението срещу Тръмп са унизителни не само за него, но и за страната му, отбелязва британският в. "Индипендънт". Всичко това говори за дълбоки проблеми в политическата култура на САЩ, която сега е по-равно и по-ожесточено разделена, отколкото когато и да било след Гражданската война.

Доналд Тръмп обаче не се признава за виновен за нищо от гореизложеното.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умни ей

    8 7 Отговор
    Вдигнаха му %. Както накараха Русия и Китай да се съюзят. Умни глави.
  • 2 Последния Софиянец

    8 7 Отговор
    Тия изкараха Тръмп полов атлет.Трябва да ги черпи за тая реклама.
  • 3 Става интересно

    4 7 Отговор
    Присъединяването на Финландия към към терористичната групировка НАТО и поддръжката на укрофашагите в У КраИна/Киевска Русь/ е самаж за отклоняване на вниманието на масите от огромните деструктивни процеси, които вървят в крЪварника.
  • 4 реру

    14 1 Отговор
    "Тръмп и зрелища..."

    Дори се заражда мощно прогресивно движение, което обхваща няколко континента...

  • 5 Франтишек

    4 4 Отговор
    Същия цирка като при изборите . Няма по голям цирк от изборите там . А относно бай Доню то на всички е ясно че сегашните управляващи правят всичко възможно за да не спечели изборите .

    А иначе реваха за Навални . Да си гледат техния обор .
  • 6 истината

    5 5 Отговор
    Тези, които поучават целия свят: арестуват Тръмп, за да не спечели изборите .

    щатите винаги са си въобразявали, че са еталон за демокрация. до такава степен се вживяха в ролята си, че започнаха десетки интервенции и войни, за да наложат своята политическа система и визия на цялата планета и дори на най-далечните народи, нямащи нищо общо с либералната демокрация. тия са страната, която поучава всички нас - как да живеем, да мислим, как да управляваме държавните си дела, как да дишаме, говорим. Какво може да казваме и какво не можем - например "Весела Коледа" вече не е добре да се казва. И този еталон за демокрацията гръмна с новината, че кандидат-президентът Доналд Тръмп е арестуван.

    Коментиран от #10

  • 7 бой оня

    4 4 Отговор
    Сега нещо за Навални да кажат ?
  • 8 Ммммм...даааа

    4 5 Отговор
    А къде се вписва тук скандала с Бил и Моника ? Големи моралисти станаха .
  • 9 марсианеца

    4 4 Отговор
    Никой на планетата Земя не приема сериозно твърденията, че Тръмп е арестуван, защото уж дал пари на порно звезда, за да си мълчи тя, че е имала афера с него. Ясно е, че това е политическа репресия, която има за цел да обезпечи изборите .
  • 10 реру

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "истината":

    "... арестуват Тръмп, за да не спечели изборите..."

    След като загуби изборите някои много заобичаха Тръмп, понеже преди това:
    – ...
    – защитаваха Асад - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Ким - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Султана - плюеха Тръмп;
    – защитаваха СиДзинпин - плюеха Тръмп;
    – защитаваха Путин - плюеха Тръмп;
    – ...

    Да... когато има опорки животът е изглежда лесен, подреден и т.н.
  • 11 СЗО

    0 0 Отговор
    И тефлона се износва.
  • 12 Ммммм...дааааа

    4 6 Отговор
    На 80 годишна възраст бай дън е в най-добрата ментална и физическа кондиция, за да управлява ядрена свръхдържава.
    Поздравява починали хора и се спъва и пребива на всяка втора крачка.
  • 13 кокала

    3 5 Отговор
    Истината е че колкото и да се напъват , ако хората изберат бай Дони - той може да управлява и от затвора .
  • 14 интересни времена

    4 6 Отговор
    Оттук насетне ще чуете какви ли не лъжи по медиите. И какви ли не теории. Но истината е, че се извършва политическа чистка , за да може глобалистите да запазят властта си и да не се допусне бай Дони да преговаря с Русия и Китай за нова Ялта, с която да се орегулира новият многополюсен ред. Проблемът обаче е, че вече е късно.