Отидете към основна версия

3 946 74

ВВС на Украйна потвърди: Използваме доставените от САЩ прецизни бомби

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • умна бомба-
  • jdam

JDAM е комплект за насочване на Boeing, който преобразува неуправляеми гравитационни бомби или "глупави бомби" в интелигентни боеприпаси

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украински военновъздушни сили потвърдиха, че доставени от САЩ бомби с прецизно насочване са били използвани на бойните полета в Украйна, съобщава "Дефенс блог".

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат потвърди, че службата е използвала боеприпаси за съвместна директна атака, по-известни като JDAM.

"Това са бомби западен образец, с които нашите военновъздушни сили успешно поразяват важни цели. Тези бомби са малко по-малко мощни, но много точни. Бих искал да имаме повече от тези бомби за успех на фронта", каза Игнат.

Миналия месец генералът от Военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър, началник на Военновъздушните сили на САЩ в Европа (USAFE), както и Съюзното въздушно командване на НАТО и Военновъздушните сили на САЩ в Африка (AFAFRICA), потвърдиха, че Украйна вече е получила прецизни управляеми бомби, които могат да удрят цели на 72 км.

Джеймс Хекър потвърди, че военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна вече използват JDAM-ER версия на управляеми бомби с голям обсег, произведени от Boeing Co.

JDAM е комплект за насочване на Boeing, който преобразува неуправляеми гравитационни бомби или "глупави бомби" в интелигентни боеприпаси.

JDAM с удължен обсег на действие може да бъде закрепен към неуправляеми бомби от серия 80. Веднъж пусната, бомбата разгръща крила, което ѝ позволява да се плъзга до 72 км и утроява обсега на оригиналното оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: