Отидете към основна версия

1 874 14

В Белград са убедени: Русия няма да промени становището си за Косово, ако Сърбия въведе санкции срещу Москва

  • сърбия-
  • русия-
  • косово-
  • украйна-
  • ивица дачич

Говорейки пред ТВ Първа министър Дачич заяви, че Сърбия осъжда застрашаването на териториалната цялост на Украйна, но не въвежда санкции срещу Русия по принципни причини

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че не вярва, че Русия ще промени становището си за Косово, ако Сърбия въведе санкции срещу Москва, но оцени, че отношенията няма да бъдат същите като сега, съобщи Танюг, информира БТА.

Говорейки пред ТВ Първа Дачич заяви, че Сърбия осъжда застрашаването на териториалната цялост на Украйна, но не въвежда санкции срещу Русия по принципни причини.

Съществуват 84 страни, които признават Косово, от 193. Ако някой постави въпроса за членството в ООН, първо се произнася Съветът за сигурност, където Русия и Китай имат право на вето, заяви сръбският външен министър.

Трябва да гледаме нашите интереси, да запазим нашия европейски път и нашите национални и държавни интереси. Интересът ни е мир в региона и стабилност, както и защита на интересите на нашия народ в Косово, заяви Дачич. Той подчерта, че интересът на Прищина не е да изпълни споразумението, а да прогони сърбите като създава атмосфера, че Сърбия вече с нищо не може да помогне на сърбите в Косово. Дачич каза, че Албин Курти иска да представи Сърбия като "лошото момче" и той (Курти) и някои западни страни само чакат Сърбия да обяви, че няма да преговаря.

Нашата политика да бъдем в диалог е правилна. Получаваме и похвали от Запада, че имаме по-конструктивен подход от Прищина. Президентът Вучич заяви, че имаме задължение да изпълним принципите до червените линии, които са де факто и де юре признаване на Косово и членство на Косово в ООН, заяви сръбският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: