Last news in Fakti

19 Април, 2023 21:05 771 1

Белград: Решаването на ситуацията в Косово, а не санкциите, е централен въпрос в преговорите с ЕС

  • сърбия-
  • косово-
  • ивица дачич-
  • александър вучич

Ивица Дачич напомни, че днес се навършват десет години от подписването на Брюкселското споразумение с Прищина

Белград: Решаването на ситуацията в Косово, а не санкциите, е централен въпрос в преговорите с ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че Белград е "ясно ангажиран" с европейския път и търси конструктивно решение в диалога с Прищина, съобщават белградските медии, информира БТА.

На съвместна пресконференция с шведския си колега Тобиас Билстрьом, Дачич обяви, че властите в Сърбия ще продължат да осъществяват реформите, необходими за членство в ЕС. Той посочи, че осъществяването на тези реформи е в интерес на всички и че те се отнасят до различни области, включително върховенството на закона и свободата на медиите.

Дачич напомни, че днес се навършват десет години от подписването на Брюкселското споразумение с Косово и че първата точка от този документ - формирането на Съюз на сръбските общини - все още е "под голяма въпросителна". Той каза, че е важно всички в ЕС и света да разберат защо Белград иска да бъде формиран Съюз на сръбските общини, преди да се приложи договореното в Брюксел и Охрид.

"Не искаме отново да навлизаме в период на несигурност, да чакаме с години формирането на Съюз на сръбските общини“, каза той.

Дачич изтъкна, че отношенията между Сърбия и Швеция са добри и ще бъдат "все по-добри и по-добри". Той благодари на Стокхолм за помощта за развитие на Сърбия и изрази желанието си сръбската диаспора в тази страна да бъде "мост на сътрудничеството".

Попитан за неналагането на санкции на Русия от страна на Сърбия, Дачич отговори, че централният въпрос е диалогът с Прищина, както и въпросът за нерешения статут на Косово, и добави, че това принуждава Белград да се грижи за защитата на държавата и националните си интереси.

Сърбия зае ясна позиция по въпроса за териториалния интегритет и суверенитет на Украйна. Осъдихме това и гласувахме за това на международните форуми. Не сме взели решение за въвеждане на санкции заради нашите политически и национални, държавни и икономически интереси, заяви Дачич, отговаряйки на въпрос на журналист на съвместна пресконференция с министъра на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом, съобщи Танюг.

Билстрьом каза, че "Сърбия принадлежи на ЕС" и "няма алтернатива" и изрази убеждението си, че политическите представители в Белград ще се придържат към този път.

Той каза, че е разговарял с Дачич за европейската интеграция, регионалните въпроси и "нормализирането на отношенията между Белград и Прищина".

Билстрьом, който преди това разговаря в Белград с президента на Сърбия Александър Вучич, заяви, че го е поздравил за "историческото споразумение" от Охрид, постигнато с посредничеството на ЕС, с косовския премиер Албин Курти. Той повтори, че споразумението трябва да бъде изпълнено изцяло.

Шведският министър каза още, че е важно Сърбия да се приведе в съответствие с политиката на ЕС спрямо Москва по отношение на Русия поради нейната агресия срещу Украйна. "Би било важно Сърбия да приведе външната си политика в съответствие с тази на ЕС по въпроса за санкциите“, подчерта шведският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак не сте в час!

    0 0 Отговор
    Ако си мислите,че сте много важни и първа грижа на ЕС е Косово и отношенията на Сърбия с него сте в много дълбока заблуда!Виж въпросът за санкциите,които Сърбия трябва да наложи на Русия,ако изобщо иска да помирише що е то ЕС е много важен!Той е лакмус за готовността на Сърбия да влезе в една общност на правила и ред,който трябва да се спазва.Ако искате!Ако не - стойте си там,където сте и сега.Изборът е много прост!
Новини по държави: