Last news in Fakti

20 Април, 2023 19:17 932 3

Напрежение! Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • албин курти-
  • александър вучич

Сърбите в района настояват за създаването на асоциация на сръбските общини, която беше договорена преди десетилетие с Прищина, преди те да участват в гласуването

Напрежение! Косовските сърби бойкотират изборите в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Избирателната комисия на Косово постави контейнери край главните пътища за насрочените за неделя местни избори в северната част на страната, въпреки че сръбското мнозинство там планира да бойкотира вота, предава Ройтерс.

Служителите - етнически сърби от района, административен персонал, съдии и полицаи подадоха колективни оставки през ноември 2022 г. в знак на протест срещу плана на Прищина да замени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Четирите общини, които граничат със Сърбия, не признават властите в Прищина и разглеждат Белград като своя столица.

Сърбите в района настояват за създаването на асоциация на сръбските общини, която беше договорена преди десетилетие с Прищина, преди те да участват в гласуването.

Местни работници са поставили четири контейнера в две импровизирани избирателни секции близо до малкия град Зубин Поток отстрани на пътя, който води към Сърбия.

Те се охраняват от тежко въоръжена полиция, докарана от други райони на страната, след като повече от 500 местни полицаи - също етнически сърби, подадоха оставка миналия ноември.

"В тези четири общини имаме общо 19 избирателни центъра, шест са редовни и 13 са алтернативни центрове, които ще бъдат разположени в алтернативни обекти (контейнери) на други места в тези четири общини", каза Валмир Елези, говорител на косовската Централна избирателна комисия.

Премиерът на Косово Албин Курти, който многократно е призовавал сърбите да участват в изборите, обвини Белград във вторник, че ги сплашва да не отидат и да гласуват.

Само двама кандидати за кметове са етнически сърби, но не са лоялни към Белград. Избирателната активност се очаква да бъде ниска.

На 18 март Прищина и Белград устно се съгласиха да приложат подкрепян от Запада план, насочен към подобряване на връзките.

Основната цел на плана е да се успокои напрежението в северната част на страната, като се предложи повече автономия на местните сърби, като същевременно се позволи на Прищина да контролира тази част от косовската територия.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 3 Отговор
    Много е жалко. Гласовете на косовските сърби ще бъдат пропорционално разпределени между другите партии.

    Коментиран от #2

  • 2 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гориил":

    Като не гласуват, нищо няма да бъде разпределено
  • 3 аз да ви

    0 1 Отговор
    От ден на ден САЩ отслабва. Трябва да използват момента и да изгонят албанците......