Отидете към основна версия

1 465 21

Германия ще узакони канабиса в две стъпки

  • германия-
  • марихуана-
  • канабис

Когато германското правителство даде зелена светлина, законът трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента - Бундестага и Бундесрата

Снимка: Shutterstock

В Германия притежанието на до 25 грама канабис и отглеждането на най-много три растения в домашни условия няма да бъдат наказуеми в бъдеще, заявиха днес двама министри, цитирани от ДПА, информира БТА.

Германското правителство планира също да позволи отглеждането и продажбата на марихуана при определени условия, казаха министрите на здравеопазването и на прехраната и селското стопанство, Карл Лаутербах и Джем Йоздемир.

Решенията са взети, след като управляващата коалиция преразгледа първоначалните си планове за узаконяване на канабиса.

В началото германското правителство планираше да разреши продажбата на марихуана на пълнолетни и в специални магазини, но за момента този вариант е отхвърлен. Вместо това тази опция ще бъде изпробвана на втория етап от процеса по легализация, който ще бъде приложен в някои региони и ще бъде под надзора на учени, стана ясно след преговори с Европейската комисия.

Сега, съгласно преразгледаните планове за узаконяване, следващата крачка бъде представянето по-късно този месец на законопроект за регулиране на притежанието, отглеждането, както и за т. нар. социални клубове за канабис.

Когато германското правителство даде зелена светлина, законът трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента - Бундестага и Бундесрата.

В първоначалното си споразумение партиите от управляващата коалиция заявиха, че ще представят "контролирана продажба на канабис на пълнолетни за консумация в лицензирани магазини".

Германският министър на здравеопазването вече представи съответни предложения през есента, но се появиха опасения, че тези планове може да не са в съответствие с международното и европейското право, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: