Отидете към основна версия

5 688 74

Нидерландската Служба за разузнаване: Китай е заплаха № 1 за нашата икономическа сигурност

  • нидерландия-
  • китай-
  • икономическа сигурност

Пекин използва както законни инвестиции, корпоративни поглъщания и академично сътрудничество, така и незаконен шпионаж, вътрешни лица, тайни инвестиции и незаконен износ

Китай е най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност, заяви нидерландската Служба за разузнаване и сигурност в годишна оценка на заплахите, които според нея включват търговски шпионаж и тайни инвестиции, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Страната е изправена пред множество заплахи, сред които службата посочва и Русия. Генералният директор Ерик Акербум заяви, че те варират от тероризъм, екстремизъм, кибератаки, шпионаж, тайно влияние и саботаж до организирана престъпност, подкопаваща върховенството на закона.

Нидерландия смята Китай за водещ търговски партньор, но военните му амбиции го карат да опитва да се сдобие с нидерландски и западни технологии, според годишния доклад на службата за 2022 г. "Китайските компании и научни институции понякога са ценни партньори за нидерландските. В същото време страната представлява най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност", според нидерландската служба.

"Китай използва както законни инвестиции, корпоративни поглъщания и академично сътрудничество, така и незаконен (цифров) шпионаж, вътрешни лица, тайни инвестиции и незаконен износ. Холандските компании, институциите за знания и учените редовно стават жертви на това", добавя контраразузнавателната служба.

Основна цел е производителят на оборудване за полупроводници Ей Ес Ем Ел, базиран в южния нидерландски град Велдховен, който е доминиращият доставчик на литографски машини, използвани за производството на компютърни чипове. Китай е третият по големина пазар на предприятието.

Започнатата от Русия война в Украйна миналата година е утежнила ситуацията в сферата на сигурността. Санкциите върху вноса на руски енергийни продукти доведоха до недостиг на газ, което се отрази на рязко покачващата се инфлация. Това от своя страна доведе до разрастване на конспиративните теории, наред с други заплахи.

"В резултат на това след кризата с короната екстремистките поддръжници в Нидерландия отново получиха възможност да разпространяват конспиративни теории за "злия елит". Понякога страни като Русия използват размириците на Запад, за да разпалват тайно противоречия в обществото", се предупреждава в доклада.

Освен това Русия отдавна активно се опитва да открадне тайни от Нидерландия и други европейски и натовски съюзници, посочва службата. В доклада се изтъква участието на агенцията през миналата година в експулсирането на 17 руски дипломати от Нидерландия, заподозрени в шпионаж, както и в разобличаването на руски агент, който се е опитал да проникне в базирания в Хага Международен наказателен съд.

Службата посочи масирана кибератака, насочена срещу членката на НАТО Албания миналата година, като пример за "огромната заплаха, която сега произтича от държави с програми за кибератаки, като Китай, Русия и Иран". Миналата година Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради кибератака от 15 юли, която временно спря множество албански правителствени цифрови услуги и уебсайтове. Тирана нарече прекъсването акт на "държавна агресия", припомня АП.

Службата също така отбелязва, че "омразата, антисемитизмът и конспиративните теории се разпространяват в Нидерландия", и заяви, че е "попречила на конкретни заплахи в Нидерландия да се превърнат в реалност". Те са идвали от "джихадисти, десни терористи и хора, които са изключително враждебно настроени към правителството".

В доклада се предупреждава, че завземането на властта от талибаните в Афганистан също е засилило съществуващата заплаха от джихадистки екстремисти. Действащата в момента в Афганистан групировка Ислямска държава "насочва" мрежи на други места.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: