Last news in Fakti

17 Април, 2023 19:11 5 670 74

Нидерландската Служба за разузнаване: Китай е заплаха № 1 за нашата икономическа сигурност

  • нидерландия-
  • китай-
  • икономическа сигурност

Пекин използва както законни инвестиции, корпоративни поглъщания и академично сътрудничество, така и незаконен шпионаж, вътрешни лица, тайни инвестиции и незаконен износ

Китай е най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност, заяви нидерландската Служба за разузнаване и сигурност в годишна оценка на заплахите, които според нея включват търговски шпионаж и тайни инвестиции, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Страната е изправена пред множество заплахи, сред които службата посочва и Русия. Генералният директор Ерик Акербум заяви, че те варират от тероризъм, екстремизъм, кибератаки, шпионаж, тайно влияние и саботаж до организирана престъпност, подкопаваща върховенството на закона.

Нидерландия смята Китай за водещ търговски партньор, но военните му амбиции го карат да опитва да се сдобие с нидерландски и западни технологии, според годишния доклад на службата за 2022 г. "Китайските компании и научни институции понякога са ценни партньори за нидерландските. В същото време страната представлява най-голямата заплаха за нидерландската икономическа сигурност", според нидерландската служба.

"Китай използва както законни инвестиции, корпоративни поглъщания и академично сътрудничество, така и незаконен (цифров) шпионаж, вътрешни лица, тайни инвестиции и незаконен износ. Холандските компании, институциите за знания и учените редовно стават жертви на това", добавя контраразузнавателната служба.

Основна цел е производителят на оборудване за полупроводници Ей Ес Ем Ел, базиран в южния нидерландски град Велдховен, който е доминиращият доставчик на литографски машини, използвани за производството на компютърни чипове. Китай е третият по големина пазар на предприятието.

Започнатата от Русия война в Украйна миналата година е утежнила ситуацията в сферата на сигурността. Санкциите върху вноса на руски енергийни продукти доведоха до недостиг на газ, което се отрази на рязко покачващата се инфлация. Това от своя страна доведе до разрастване на конспиративните теории, наред с други заплахи.

"В резултат на това след кризата с короната екстремистките поддръжници в Нидерландия отново получиха възможност да разпространяват конспиративни теории за "злия елит". Понякога страни като Русия използват размириците на Запад, за да разпалват тайно противоречия в обществото", се предупреждава в доклада.

Освен това Русия отдавна активно се опитва да открадне тайни от Нидерландия и други европейски и натовски съюзници, посочва службата. В доклада се изтъква участието на агенцията през миналата година в експулсирането на 17 руски дипломати от Нидерландия, заподозрени в шпионаж, както и в разобличаването на руски агент, който се е опитал да проникне в базирания в Хага Международен наказателен съд.

Службата посочи масирана кибератака, насочена срещу членката на НАТО Албания миналата година, като пример за "огромната заплаха, която сега произтича от държави с програми за кибератаки, като Китай, Русия и Иран". Миналата година Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран заради кибератака от 15 юли, която временно спря множество албански правителствени цифрови услуги и уебсайтове. Тирана нарече прекъсването акт на "държавна агресия", припомня АП.

Службата също така отбелязва, че "омразата, антисемитизмът и конспиративните теории се разпространяват в Нидерландия", и заяви, че е "попречила на конкретни заплахи в Нидерландия да се превърнат в реалност". Те са идвали от "джихадисти, десни терористи и хора, които са изключително враждебно настроени към правителството".

В доклада се предупреждава, че завземането на властта от талибаните в Афганистан също е засилило съществуващата заплаха от джихадистки екстремисти. Действащата в момента в Афганистан групировка Ислямска държава "насочва" мрежи на други места.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    117 20 Отговор
    Ако не е Китай в Холандия ще ходят голи и боси.

    Коментиран от #34

  • 2 Пучо Капучо

    76 6 Отговор
    То тва се знае и без разузнаване...
  • 3 Прекрасна новина!

    106 9 Отговор
    Няма по-долна европейска нация от холандците! С огромен кеф са излавяли евреите си и са ги пращали в пещите на Хитлер! Да не говорим за геноцида в Африка!

    Коментиран от #7, #39

  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    105 11 Отговор
    Неолиберална капиталистическа Европа рухва и разпада на ЕС е неизбежен. Колкото по-бързо се разпадне това сборище, толкова по-добре за хората и народите в Европа.

    Коментиран от #35, #43

  • 5 летящия Холандец

    111 11 Отговор
    А краварите като ви шпионират , това е демокрация и ценности - нали ?
  • 6 Гориил

    77 6 Отговор
    За агресивното популяризиране на холандските електронни чипове на световните пазари Китай със сигурност е пречка.Но това едва ли ще помогне на губещата страна.Днес във всички индустриализирани страни (включително Русия) има многомилиардни инвестиции в производството на микроелектроника. След пет-шест години светът ще бъде разделен на десетки регионални пазари, където достъпът до европейски продукти ще бъде забранен.
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    20 43 Отговор

    До коментар #3 от "Прекрасна новина!":

    Е само ганьовците са по-долни от тия, няма какво да си кривим душата!

    Коментиран от #20, #48, #60

  • 8 Паразити

    72 4 Отговор
    Нидърлендците това са евреите на германоезичния свят - цинцари,цепят стотинката на 2 и изкарват от нея 20 м.тел. Грабителската Източноиндийска компания е основана от тях и по-късно ингелизите им я прилапали като уж я направили ингелизо-холандска.

    Коментиран от #11

  • 9 Механик

    86 9 Отговор
    И какво произвеждате, че да имате ИКОНОМИКА, бе? Каква ИКОНОМИЧЕСКА сигурност бълнувате?
    Произвеждате жендъри и марихуанчици. Там нямате заплаха от Китай.
    Толкова сте смешни! Същите сте като нас.
  • 10 Бгг

    81 6 Отговор
    Гледайте си информационните центрове , червените фенери и лалета. И без това не можете да бъдете икономически конкурент и на половин китайски град.
  • 11 Гориил

    86 5 Отговор

    До коментар #8 от "Паразити":

    В продължение на двеста години Холандия държи лидерството в световната търговия с роби.Нищо не обогатява като човешкото страдание.

    Коментиран от #53

  • 12 Недостатък на капитализма!

    43 1 Отговор
    Китай дава евтина работна ръка и гепва технологии!
  • 13 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    8 35 Отговор
    Казвам ви. Юана е заплахата. Като почнат китайците да взимат заплата по 7 долара месечно ,тогава ще победи демокрацията. Предложихме им ценности ам не разбират от дума. Ще организираме световната общност в защита на гейобществото в Китай. Ще им заведем тайландски момичета/отт тия с пищовите/ за да ги организират. Те там са милиони онеправданите ,сигурно има и китайски евреи... Само не приемайте плащане в юани. Искаме долари и евро. Плащайте си кредитите за да им дадете добър пример. Благодаря.
  • 14 Като спрат да пристигат

    65 4 Отговор
    китайските кораби в Холандия,друга песен ще запеете! Около 80% от китайските стоки за Европа се разтоварват на холандски пристанища!

    Коментиран от #68

  • 15 Неграмотните русофили наскачаха пак!

    13 68 Отговор
    Нидерландия е вторият износител в света на селскостопански стоки, въпреки, че се бори с морето!
    90% от всички чипове, които се произвеждат по света, са под лиценз на " Филипс"!
    А вие русофилите вече домати и краставици не можете да произвеждате, а ако ги произвеждате, то те са от нидерландски семена!

    Коментиран от #19, #21, #26, #29, #42, #50

  • 16 ЦРУ

    8 45 Отговор
    Китай отдавна са едни от най копиращата технологии слаба държава, която се превърна в няква полу военна и икономична и акадечимна и технологична сила именно заради САЩ, САЩ бяха могъщи по време на гражданската война по време на изолационизма си преди световните войни по време на тях и след тях, а Русия Турция не веднъж са се разпадали но предвещават това за САЩ след един век
  • 17 празник е

    8 42 Отговор
    Комунист/путинист -копейкаджия умора нема.!Злоба ,жлъч и омраза , а от това се хваща болест.
  • 18 Павел пенев

    51 4 Отговор
    Изброените заплахи като тероризъм,шпионаж, кибератаки,екстремизъм организирана престъпност,саботаж,тайно влияние и т.н. са характерни точно за Нидерландия, САЩ, НАТО и ЕС. Китай и Русия също трябва да се пазят.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някъв

    6 30 Отговор

    До коментар #7 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Добре сте научили българския.Вървят ли динарите и рублите към сметката.

    Коментиран от #24

  • 21 Жа омра

    27 4 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотните русофили наскачаха пак!":

    Даже Нидерландия изнася жито за окраина .Това което е заляло пазарите било холандско бре не хохландско.
  • 22 ЦРУ

    4 23 Отговор

    До коментар #18 от "Павел пенев":

    Кибер атаките на Русия и Китай са най големи защото от тях придобиват информация за военно ноу хая на Запада, и именно 10 г преди анексията на Крим службите на Кремъл за шпионираби ЕВропа и Украйна за война
  • 23 Русороб

    8 35 Отговор
    Русофила е утайката на обществото! Зли и неграмотни!
  • 24 ЕС спонсорира тази реклама

    21 2 Отговор

    До коментар #20 от "Някъв":

    Опа пич ходи при Азис и гаджето му.Търсили някой мъШ за тройка по европрограма.

    Коментиран от #36, #37

  • 25 Токайто

    50 3 Отговор
    Що заплаха? Не ли конкуренция? Китайчетата работят като машинки. Докато бяха гладни нямахте проблеми, сега като не искат да работят за паница орис, станаха заплаха. Колонизатори и грабители сте от 300 години и не сте се променили. Само лицемерието е усъвършенствано.
  • 26 Теле

    36 2 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотните русофили наскачаха пак!":

    Да нахранят африка тогава, невзрачни те холандци
  • 27 дядото

    32 3 Отговор
    и тези се имат за нещо.ако китай и русия,само се изпикаят веднаж,страната им ще бъде потопена,но е добре да се правят на важви

    Коментиран от #31

  • 28 ГОРСКИ

    36 1 Отговор
    До сега Русия беше заплаха сега Китай все някой е виновен!!!!!!!!
  • 29 Цензура

    41 2 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотните русофили наскачаха пак!":

    Абе, фантазьор - в Русия има ниви с размерите на Холандия. Всеки пети хляб, изяден някъде по света, е от руска пшеница. Преди войната Холандия внасяше парникови зеленчуци от Русия. А Филипс е компания призрак на някогашно величие. Била е фактор в иновациите, ама допреди 30 години.

    Коментиран от #38

  • 30 Ъъъъ

    28 3 Отговор
    Ми спрете да внасяте всичко, на което пише маде ин чайна, да ви видим…
  • 31 Дедкоо

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "дядото":

    Всичката пара на Европа и клоновете на американските корпорции,минава през Холандия.Толкова пара,дето не можеш да и кажеш цифрата.
  • 32 Ами

    26 3 Отговор
    така е, вече неможе да крадете от китай и веднага става заплаха № 1.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Браво бе

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не гледал си дървените обувки.Имат ги сега кат музеен експонат.Холандия е мноо висока топка.Ама ся няма да говорим за холандска източна Индия,за Ню Амстердам,или Бурските републики.Ами оная тема-в големи зап.европейски и амер.градове Китай основавали служба сигурност и милиция и търсели сметка на техни си сънародници.Ама,че смешна и нахална постановка,а?
  • 35 Ммм дааа

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    това е сигурно ! Където сме се хванали, винаги се е разпадало, но, в случая това е чудесна поличба. Един ден нормалните в Европа ще ни благодарят.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Русофил - фантазьор

    4 25 Отговор

    До коментар #29 от "Цензура":

    Абе фантазьор, знаеш ли, че БВП на твоята русия е по малък от малка Нидерландия?

    Коментиран от #40, #47

  • 39 Абе, я беги!

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прекрасна новина!":

    Ти евреин ли си? Иначе не би "рипал". Понеже, никой не вярва и никой не е доказал, това което си "измъдрил"!!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Оп, още един

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотните русофили наскачаха пак!":

    Затънал си в невидение приятелЮ! Не те знам, как си оцелял до сега, но си изключително объркан. Лекувай се!
  • 43 Само дето преди тях

    6 18 Отговор

    До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Ке падне русия.И от море до океан ще се появят много и различни държави.

    Коментиран от #62

  • 44 Мишо

    17 1 Отговор
    И какво, всички да спрат икономиките си, че вас ви е страх ли?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Леко бре българе,

    12 1 Отговор
    ши уморите мъдуер@тора с тая русофилия, ши му орежат грантовете бе.
  • 47 Ха хо

    7 6 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил - фантазьор":

    "Абе фантазьор, знаеш ли, че БВП на твоята русия е по малък от малка Нидерландия?" Не е вярно! РФ-1.6 трлн. долара, Нидерландия-1 трлн.долара!

    Коментиран от #51, #57

  • 48 Алеко

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    И ти си от ганя ,или се мислиш за ,, летящия холандец,, Булгар , Булгар .
  • 49 Реалист

    16 1 Отговор
    Още 20-30години и Ху.ландия няма да я има.Ще има само Ху.ландско море.

    Коментиран от #52

  • 50 Кенеф

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Неграмотните русофили наскачаха пак!":

    Ти ако немож да произведеш камо ли домат да отгледаш . Ако не е Кауфланд , вода да си купиш ще умреш от жажда .
  • 51 Бачо

    14 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ха хо":

    Егати,имали сме експерти по икономика а тънем в мизерия.Тзи измислица за икономиката на хуландия се върти от доста време в пространството за да може простаците да и се възхищават.Освен дрога и просритуция друго няма в тази морално пропаднала страна

    Коментиран от #59

  • 52 Хахаха

    8 6 Отговор

    До коментар #49 от "Реалист":

    Те ще си вдигнат дигите,не ги мисли :)
    А вие ще вдигате на Коцето новия палат.
  • 53 Мечока

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гориил":

    Не само те.И другите (богати западни страни)са крали богатствата на света ,а после защо били богати.Ако ние бяхме като тях сега да сме напред най малко с петдесет години
  • 54 До24

    4 0 Отговор
    Пич,аз нямам регистрации в сайтове с различна ориентация и не знам,кой какви обяви е пуснал.
  • 55 Бъдещето не е розаво !

    9 8 Отговор
    Китай е истинската заплаха за света ! Краде чужди технологии , копира без да плаща патенти и лицензи , продава на дъмпингови цени с цел унищожаване на конкуренцията ! Завладя пазара на смартфоните и изобщо електрониката , сега стартира програма за завладяване на пазара на леки автомобили . Лека полека задушава в прегръдките си световните производители които бяха на върха последните 50 и повече години . Света трябва да отчете тази опасност и да и противодействува !Приятелството с Китай е като приятелство между лисица и кокошка !

    Коментиран от #58, #71

  • 56 сетиха се

    7 0 Отговор
    Малко късно, но....
  • 57 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    5 7 Отговор

    До коментар #47 от "Ха хо":

    "Абе фантазьор, знаеш ли, че БВП на твоята русия е по малък от малка Нидерландия?" Не е вярно! РФ-1.6 трлн. долара, Нидерландия-1 трлн.долара!================================================================= И какво от това че БПВ на НИДЕРЛАНДИЯ е с 800 МИЛИАРДА ДОЛАРА по малко от РУСИЯ.Най важният показател по отношение на БПВ ЗА ЕДНА ДЪРЖАВА Е ПО КОЛКО ДОЛАРА СЕ ПАДАТ НА ЧОВЕК ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. ЗА РУСИЯ Е 12 000 ДОЛАРА НА ЧОВЕК ЗА НИДЕРЛАНДИЯ 58 000.САМ МОЖЕШ ДА СИ НАПРАВИШ ИЗВОДИТЕ.
  • 58 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    10 3 Отговор

    До коментар #55 от "Бъдещето не е розаво !":

    Китай е истинската заплаха за света ! Краде чужди технологии , копира без да плаща патенти и лицензи , продава на дъмпингови цени с цел унищожаване на конкуренцията================================================== А кой изнесе производствата си в КИТАЙ.
  • 59 Помислете

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Бачо":

    Верно има много разбирачи.
    Ти кога се върна от Холандия?
  • 60 И какво

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Докарахте го до десет.2-3 цървула с по няколко акаунта,се опитвате,да промивате мозъците на цяла България.Нема как да стане .
    Зеленски ще ви спре копейките.
  • 61 Значи

    11 2 Отговор
    Китай не е заплаха а е конкурент и то много силен и това ви плаши всички на запад защото не искате да споделите печалбите но е късно и то много...
  • 62 Теляк

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "Само дето преди тях":

    Ши паднът на коча ...
  • 63 ахаха

    6 6 Отговор
    Най смешното в случая с китайските потдръжници у нас е,че си мислят,че щом Китай вземе преднина в каквото и да е, Кремъл също ще спечели.
    Губят войната а не усещат,как "най добрия им приятел",ще ги изкупи за няколко коцета и ракети.Нямам нищо против руснаците,но мразя болшевиката политика,която смазва всичко живо там и у нас.
  • 64 Еврогейските съюз

    10 1 Отговор
    Западния свя да не си мисли че само те трябва да са икономически добре!!!
  • 65 Механик

    10 3 Отговор
    Дйате да спрем да се джафкаме и да ПОМЕНЕМ починалата Украйна!
    Жалко! Умре си мърцина и то за чужди интереси.
    А, наздраве!
  • 66 Димитър

    6 5 Отговор
    Егати простотията,ако не е Китай в Холандия ще ходят голи и боси. Защо бе другари всички се натискат да живеят, учат, работят в западните страни било руснаци било китайци, а не обратното. Никой не иска да живее в държави като Русия,комунистически Китай, Северна Корея, Иран, Куба и Виетнам,а обратното всички те драпат за западния свят за еврото и Долара.
  • 67 Вирус

    6 1 Отговор
    Айдеее и по Китай взеха да лаят
  • 68 хитлер

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Като спрат да пристигат":

    За това не ни пускат в шенген. От Гърция и през нас и 4 пъти по близо Европата.
  • 69 Запознат

    7 0 Отговор
    Нали запада изнасяше технологии в Китай за да печелят от евтиния труд? Само че Китари се образова и освои всичките технологии на алчния Англосаксонски свят. Сега Западът че сърба насрочената чорба и ще реве с крокодилски сълзи. Глупавия се учи......мъдрия се образова. Това са различни неща.
  • 70 Уса

    7 2 Отговор
    Китай превръща Африка в рай,който вие ограбихте и още грабите

    Коментиран от #73

  • 71 Също

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бъдещето не е розаво !":

    Като приятелството със САЩ.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Тодоров

    3 0 Отговор
    Този Нидерландец още ли не е разбрал, че Китай на практика отдавна е купил Европа.
Новини по държави: