Отидете към основна версия

5 208 143

Тотална изолация! Г-7 иска забрана на целия износ за Русия

  • русия-
  • икономика-
  • г-7-
  • санкции

Подобен подход може напълно да промени съществуващия режим на санкции, като се забрани продажбата на всичко на Русия, с изключение на малък списък от разрешени стоки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Редица ключови съюзници на Украйна, включително САЩ, обмислят налагането на почти пълна забрана на износа за Русия, пише Bloomberg.

Представители на Г-7 обсъждат идеята преди срещата на върха на лидерите на Г-7 в Япония през май, са заявили източници. Предполага се, че в крайна сметка подобни забранителни мерки ще бъдат въведени и от страните членки на ЕС.

Предложението все още се обсъжда и може да се промени, отбелязва Bloomberg.

Подобен подход може напълно да промени съществуващия режим на санкции, като се забрани продажбата на всичко на Русия, с изключение на малък списък от разрешени стоки.

В съответствие с действащите правила режимът на санкции, въведен срещу Москва, работи точно по обратен начин: по подразбиране е разрешен всеки износ, а ограниченията се прилагат само за определени стоки.

Ако лидерите на Г-7 одобрят обсъжданите мерки на срещата на върха в Япония, там ще бъде договорен и списък с изключения от правилата за санкции. Според източници на Bloomberg в него ще попаднат лекарства и храни.

По-рано в четвъртък Financial Times съобщи, че според представители на ЕС в близко бъдеще няма да има нови санкции срещу Русия. Властите на западните страни вероятно ще се ограничат до разширяване на списъка на санкционираните лица и затягане на мерките срещу заобикаляне на вече приетите ограничения, посочва изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 95 гласа.

Свързани новини