Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2023 09:00 1 714 20

Държавният дълг на Украйна нарасна до почти 80% от БВП

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • икономика

БВП на Украйна сега се оценява от министерството на еквивалента на около 161 млрд. долара за цялата 2022 г., което е приблизително сравнимо с БВП на германския град Хамбург

Държавният дълг на Украйна нарасна до почти 80% от БВП  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Свързаният с войната икономически спад и новите заеми доведоха до нарастване на държавния дълг на Украйна до почти 80% от брутния вътрешен продукт (БВП) през миналата година, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

По-конкретно, държавният дълг, както и дългът, гарантиран от държавата, е нараснал от 48,9% в предвоенната 2021 г. до 78,5%, съобщи министерството на финансите в Киев в Туитър.

Прекият държавен дълг в страната и чужбина е нараснал от 86,6 млрд. долара до 101,6 млрд. долара, добави ведомството.

В същото време обаче украинската икономика претърпя огромен срив след пълномащабната руска инвазия миналата година.

БВП на Украйна сега се оценява от министерството на еквивалента на около 161 млрд. долара за цялата 2022 г., което е приблизително сравнимо с БВП на германския град Хамбург.

В Европейския съюз, съгласно т.нар. критерии от Маастрихт, за стабилно се счита ниво на публичния дълг, когато представлява не повече от 60% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Украйна се бори срещу руската инвазия от почти 14 месеца с помощта на огромна финансова и военна западна помощ.

Почти 20% от украинската територия, включително Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия при първоначалното нахлуване през 2014 г., в момента са окупирани от руски войски, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос и Ротшилд

    42 1 Отговор
    Така се поробва държава, а не с ракети и артилерия
  • 2 Малко им остана

    37 0 Отговор
    Още малко и ще стигнат господарите си от САЩ....
  • 3 Пич

    42 1 Отговор
    Ако разгледаме въпроса от философска гледна точка , бихме се запитали , как , държава , която не съществува , може да има външен дълг.....?!
  • 4 Мони Паси

    36 0 Отговор
    Как да не ги приеме човек в НАТО?
  • 5 Тошко

    31 0 Отговор
    Това на снимката изглежда като пейзаж от жп гарата в Плевен, а не в Украйна.
    Десетилетия разруха. Цялата ни държава е в руини, а дори не сме били във война. Иначе ще им помагаме - ще изнасяме оръжие казаха от оръжейната коалиция.
  • 6 Не пиши глупости

    29 0 Отговор
    За какви "проценти от национален продукт" пишеш въобще?
    След като само териториите които се присъедениха към Русия са 90% от икономиката на предвоенна Украйна?

    Остатъчните Покрайнини са завинаги фалирала територия. За какъв дълг говориш? Никакъв дълг няма как да се върне. Колкото и милиарди да са изпрани в украинската пералня. И ние данъкоплатците от ЕС и САЩ ще пием една студена вода.

    Коментиран от #9

  • 7 Ццц

    21 1 Отговор
    За да си пълноценен "партньор" на САЩ трябва да си с огромна задлъжнялост към тях. Ние сме доста под изискуемия минимум и за това сме "жертва на хибридна война". В същото време те са с над 300 % дълг спрямо БВП - повече от 33 трилиона. И за това се защитават "човешките права и свобода" само в регионите, които имат ресурси за крадене.
  • 8 Поп Кръстю

    14 1 Отговор
    Цял век ще връщат заеми , със този дълг нищо неса постигнали ,само жертви и разруха на градове и села . Никой няма да опрости тия милиарди .

    Коментиран от #10

  • 9 Вируслав Бустеров

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не пиши глупости":

    Също както с милиардите за ваксите на Урсула!
  • 10 Рожко

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Поп Кръстю":

    Никой няма да ги търси тези пари , а и по-голяма част вече са по частни сметки. Накрая ще се разпадне всичко и ще има един виновен, както до този момент ,а и в бъдеще. Кой земал, земал. Това се нарича съвременно натрупване на капитала.
    Ще има скоро ново завъртане на рулетката , може и да е последно.
  • 11 Джоко

    5 0 Отговор
    Еее, пак се уредиха украинците. 2024та Хамбург ще работи за Украйна и всичко 0 на 0....А ние къде сме за 30 години скоростно израстване и икономически подем...?
  • 12 плевен

    12 0 Отговор
    Тези цифри са пропаганда. Заемите на Украйна са несъпоставими с техния БВП. Но тях това не ги бърка. И заемите и безвъзмездната помощ ще ги плащаме ние. От тях се иска само пешечно месо.
  • 13 Дрън дрън та пляс

    8 0 Отговор
    Нема страшно, безотчетните милиарди от сащ и ес не спират
  • 14 Стратега

    7 0 Отговор
    Браво на Анатоли Стайков! Вече като социолог е експерт по световните икономически въпроси. Тия сравнения между Хамбург и Украйна много куцат. Това ми напомня сравнението между икономиката на Италия и тази на Русия от 2014 г от американския сенатор Линдси Грем, че БВП на Русия е по нисък от този на Русия!
    Не става дума русофобия или русофилия а за икономика!
    Писна ми от всезнайковци!
  • 15 Стратега

    8 1 Отговор
    Поправка:
    Това ми напомня сравнението между икономиката на Италия и тази на Русия от 2014 г от американския сенатор Линдси Грем, че БВП на Русия е по нисък от този на Италия!
  • 16 НЯКОЙ

    4 0 Отговор
    това беше целта. кукловодите не си занят парите..........
  • 17 хахахахах

    5 0 Отговор
    Колко е нараснал дългът на Украйна няма никакво значение, защото САЩ ще наложат на кредиторите опрощаване на част от дълга или на целия дълг. Помните ли какво се случи с дългът на Ирак? Кредиторите пиха чаша студена вода.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Споко

    1 0 Отговор
    може още - италианският дълг е 160%.
  • 20 Даа!

    3 0 Отговор
    Цяла Европа ще захапе палец,когато това безумие приключи.И един евроцент няма да получат сегашните " донори". Единствено печеливши са фаш.За тях е без значение,колко виртуална хартия им дават.Те ще е" избият, пак от евроатлантическа Европа.С милиардни поръчки за доставка на железария ,фърчоплани,който вече са заковани като сума- минимум 2,5% от БВП на всяка държава - член на Отанчо.При над 1,4 трилиона евро БВП на Европа годишно,сами изчислете,за какво дране става въпрос.Най страното,дори страшно е,че до момента 540 милиона, търпят няколко дузини про, дажници в ЕС,ЕК и ЕП, да им съсипват живота,в интерес на държава,намираща се на хиляди километри зад океана.
Новини по държави: