Last news in Fakti

28 Април, 2023 18:11 4 370 33

Скъпите храни: някои направиха "удара на живота си"

  • храна-
  • инфлация-
  • германия-
  • икономика

Поскъпването удря силно потребителите, които харчат все по-голяма част от доходите си за храна

Скъпите храни: някои направиха "удара на живота си" - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията спада, но много храни не поевтиняват или дори продължават да поскъпват. Някои производители направиха удара на живота си, повишавайки силно цените на свои продукти. Но и супермаркетите не са невинни, пише АРД.

Инфлацията намалява. И за април се очаква тенденцията да продължи и коефициентът на поскъпване да спадне до 7,3% - от 7,4% през март. Това е най-ниската инфлация от месец август 2022 година насам, припомня германската обществено-правна телевизия АРД на новинарския си сайт tagesschau.de

Храните поскъпват

Потребителите обаче не усещат нищо подобно в супермаркета. Точно обратното: цените на хранителните стоки гонят нов рекорд - през март т.г. храната е била с 22,3% по-скъпа, отколкото през същия месец на миналата година. Така ръстът при цените на храните е тройно по-голям от този на инфлацията, посочва още АРД. И докато спадналите цени на енергоносителите влияят успокояващо на инфлацията, скъпите храни помпат потребителските цени.

Най-много е поскъпнала захарта - с почти 71 процента, следвана от млечните продукти и яйцата - с над 34 процента спрямо същия период на миналата година. Но и в по-дългосрочен план се наблюдава същата тенденция - прясното мляко, например, е поскъпнало с 43 процента от 2020 година насам, а кашкавалът - дори с 59 процента. Успокояващо донякъде звучи това, че намалява инфлационният натиск върху производството на храни - повече при растителните и по-малко при животинските продукти. Цените за производство се смятат за важен индикатор за развитието на потребителските цени, припомнят по този повод от АРД.

Всяко шесто евро отива за храна

Поскъпването удря силно потребителите, които харчат все по-голяма част от доходите си за храна. Според Марко Вагнер, икономист от Commerzbank, вече всяко шесто евро от доходите на хората отива за храна.

Във Федералната потребителска централа са обезпокоени от това развитие на цените. "Някои увеличения нито са оправдани, нито могат да бъдат обяснени", цитират от АРД становището на Потребителската централа. Има много неясноти около ценообразуването, не е ясно също така дали част от печалбите на фирмите не са за сметка на потребителите, се казва още в документа. Затова от Потребителската централа настояват политиката и Службата за защита на конкуренцията да се намесят и да проверят дали фирмите не се възползват от ситуацията, за да увеличат печалбите си.

Някои експерти виждат причините за поскъпването на храните в самия сектор (търговията на дребно). В свое проучване икономистите Райнер Ладеман и Митя Клечка, които се занимават основно с темата за конкуренцията, стигат до извода, че четири големи концерни - Едека, Реве, Алди и групата Шварц, към която принадлежат Лидл и Кауфланд - имат доминираща роля на пазара. През 2021 те са държали цели 85,5% от оборота в търговията на дребно с храни, което означава, че конкуренцията вече не функционира правилно и крайните потребители са тези, които плащат за надутите цени, се казва още в публикацията на АРД.

От нея става още ясно, че освен това през миналите месеци някои производители са направили удара на живота си. Така например френският гигант "Данон" е повишил оборота си през първото тримесечие на 2023 с 10,5% - а това е най-силният му ръст за последните 10 години. "Данон" силно повиши цените си - подобно на конкурентите си "Нестле" и "Унилевер". През първите три месеца на годината "Нестле" отчита ръст в оборота от 9,3%, който се дължи на 9,8-процентното поскъпване на цените му. Заради силно завишените цени някои вериги супермаркети дори премахнаха продукти на тези производители, става ясно още от публикацията на АРД.

Подобрение не се очаква

Тя съдържа и прогноза за очакваното развитие на цените на хранителните стоки. В нея четем: "По-сериозно облекчение засега не се очаква. Потребителите трябва да се настроят за това, че и през следващите месеци ще трябва да заделят по-голяма част от доходите си за покупката на храна, отколкото в предишни години."


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    43 1 Отговор
    БГ. бизнесмени са ненадминати мушингери , а държавата спи ли ,спи !!!!

    Коментиран от #16

  • 2 честен ционист

    36 1 Отговор
    Това е защото всички пишман БГ капиталисти са обикновени безкруполни мутри и пълнят черните каси на ГЕРБ.
  • 3 да де

    43 2 Отговор
    Инфлацията спада, ама друг път.

    Коментиран от #25

  • 4 истина е

    38 3 Отговор
    Да се премахне плоският данък , защото богаташите и 10% не искат да плащат !!!

    Коментиран от #15

  • 5 истина е

    15 0 Отговор
    БГ. бизнесмени са ненадминати мушингери , а държавата спи ли ,спи !!!!
  • 6 Даммммм

    11 5 Отговор
    Санкции до дупка...-нали така шоРоши...?
  • 7 Германеца ще оцелее някак, но

    14 6 Отговор
    колкото по бързо се затрие племето от територията, толкова по добре!

    Коментиран от #33

  • 8 Гошо

    31 0 Отговор
    Инфлацията спада ама храните поскъпват ,ти чудо да видиш то евтино ама иначе скъпо
  • 9 Опа

    37 1 Отговор
    Ударът на живота, а и държавата им помага с каквото може едните ги освободи от данъците, другите получават помощи за скъпия ток и газ, само тъпият данъкоплатец плаща всичко на високи цени. Какво да кажем: Не купувайте, братя! Стиснете зъбите и намалете потреблението!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Млад човек

    19 2 Отговор
    Как ще създаде семейство и деца да гледа на тези цени и стандарт? Изходът е чужбина. Закривай.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Скапана

    17 0 Отговор
    Държава
  • 14 Скъпо

    22 1 Отговор
    но за сметка на това некачествено.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Корекция

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    "Държавата" на БКП-мутро-милиционерско-фатмашката ШАЙКА не спи, а е съучастник в мародерското разгепване!
  • 17 Нито един дог сега не засяга темата

    11 2 Отговор
    Тя е германия,но респ.се помисля за у нас.И коментарите до един в десетката.Май трябва да свикваме,а?Че след 5-6 години пак на други цифри ще се възмутим.Но,че е време тоя данък 10 процента да изчезва,време е.Да се наложи данъка по дохода и тва е Кой забогатял и кой ....Мара се ожени.Наложен уз за по-бързо ти натрупване на капитали и от там и по-бързо дърпане напред,май му е време да се маха тоя десетпроцентен.То па само това да е.Не само,че цените лазят нагоре,ами качеството на хранителните стоки пада у кво излиза?

    Коментиран от #24

  • 18 Шемет

    13 1 Отговор
    Докато не се излезе на улицата няма оправия.
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Мръсни Пари се правят в Мътни Води
  • 20 поклонник на буда

    11 0 Отговор
    а наиииввввните преизбират ли, преизбират тез чекмеджари дето дърпат чергата 6 месеца и пак избори.
  • 21 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Дюнер кебапа в Side Döner Дюселдорф днес струва 10€ ,а беше 5€ преди година.
    Z

    Коментиран от #23

  • 22 Кво

    7 1 Отговор
    Аз не пазарувам. Имам си крава от млякото и правя сирене кашкавал и масло Във фризера са транжирани прасето и телето. От кокошките са яйцата. В мазето е пълно със буркани от градината. Имам и брашно от нивата. От лозето ми е виното. Всичко е натурално домашно. А тия в магазините да си ядат отровите.
  • 23 Ама се самоизмамваш с дюнера?

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Сатана Z":

    Кой го е правил?Мил ли си е ръцете?Какво е пипал преди това Иначе тарикатлък в действие.Фърли малко лук с нещо си там по нажежените стени и кой мине,апетитът веднага проработва.Би било редно да се подминава.
  • 24 Тука пак грешка

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нито един дог сега не засяга темата":

    Да се чете пост,а не дог.грешка на андройда.Моля извинение,щот така четено хммм!А инече е било искано,"пост".
  • 25 Гоуст

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Ми как да не спада инфлацията? Всички енергийни ресурси, от които зависят производството и превоза на продукти спаднаха драстично: петрол и продукти, газ, ток, има количества на суровини и няма недостиг на нещо ... и кое провокира цените да продължават да растат освен алчността на мутрите?
  • 26 Интересни

    1 2 Отговор
    Коментари.
    Ама защо никой не псува Русия!!!?

    Коментиран от #31

  • 27 Перо

    6 1 Отговор
    Защо се намали ДДС на хлебарите и другите производители на храни и ресторантьорите, дават им се помощи за газа и тока, а цените не само, че не паднаха, а се увеличиха драстично и се започна отново бетонирането в Бояна, Симеоново, Драгалевци, Банкя, Бистрица. Помощите отидоха за имоти и коли, а потребителя не усети нищо. Спекулативните цени скочиха бомбастично! Абсолютно неадекватна политика на правителството, а искат да направят бюджетния дефицит 3%!

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Хайде на Промяната! Насам народе????
    Промяна, Промяна, УРА-А-А, смърт на фашизма, свобода на народа!
  • 31 чичо стамат шумков

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Интересни":

    Коментари.
    Ама защо никой не псува Русия!!!?============================================================= КАКВО НИ Е ВИНОВНА РУСИЯ КАТО СИ ИМАМЕ НЕКАДЪРНИ И КОРУМПИРАНИ УПРАВЛЯВАЩИ.
  • 32 чичо стамат шумков

    0 1 Отговор
    Алди и групата Шварц, към която принадлежат Лидл и Кауфланд - имат доминираща роля на пазара. През 2021 те са държали цели 85,5% от оборота в търговията на дребно с храни, което означава, че конкуренцията вече не функционира правилно и крайните потребители са тези, които плащат за надутите цени, се казва още в публикацията на АРД.====================================================================== ОЧАКВАМ РЕАКЦИЯТА НА ЗАПАДНАТА К З К.
  • 33 охо

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Германеца ще оцелее някак, но":

    Току що се затри с този коментар.
Новини по държави: