Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Април, 2023 08:00 2 948 59

ISW: Русия няма обучена пехота в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • война

Критиката на военния блогър относно използването на тези елитни сили допълнително подсказва, че репутацията на тези части като елитна бойна сила на Русия в Украйна е под въпрос

ISW: Русия няма обучена пехота в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Известният руски военен блогър Игор Гиркин разкритикува неефективното използване на руските военни сили в Украйна от въздушнодесантните войски (ВДВ), морската пехота и Спецназа.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

На 20 април военният блогър твърди, че руските сили разчитат на подразделенията на ВДВ, Спецназ и морската пехота за провеждане на сухопътни атаки в Украйна поради липсата на висококачествена пехота, въпреки че подразделенията на ВДВ и Спецназ първоначално не са подготвени за провеждане на операции с комбинирано въоръжение.

Блогърът твърди, че пехотните части на ВДВ, Спецназ и Военноморските сили трябва да изпълняват предназначението си, а не да служат като елитни пехотни и щурмови групи на руската армия в Украйна.

Военният блогър критикува по-специално подразделенията на Спецназ за това, че не провеждат достатъчно диверсионни операции и операции по набелязване на цели, както и подразделенията на ВДВ за това, че са твърде големи и изискват скъпо специализирано оборудване, което не е полезно в настоящите тактически реалности в Украйна.

Военният блогър твърди, че руските военни няма да могат да нормализират командването, управлението и планирането на големи операции, докато не установят ясни роли за подразделенията на ВДВ, морската пехота и Спецназ.

Освен това блогърът признава, че от известно време руските военни на практика формират леки пехотни части без транспорт, въпреки че доктрината на руската армия е насочена към мотострелкови (механизирани пехотни) части.

ISW по-рано оцени, че най-елитните сили на Русия - ВДВ и Спецназ - размиват бойната си ефективност и доктриналните си специалности с лошо обучен мобилизиран персонал и доброволци поради големите загуби, понесени в Украйна.

Критиката на военния блогър относно използването на тези елитни сили допълнително подсказва, че репутацията на тези части като елитна бойна сила на Русия в Украйна е под въпрос.

По време на среща с представители на правителството на 19 април руският президент Владимир Путин възложи на руския вицепремиер Марат Хуснулин да разреши проблемите на контролно-пропускателния пункт Гуково на украинско-руската граница.

Путин твърди, че лично е преминал през контролно-пропускателния пункт Гуково, който свързва Ростовска и Луганска област, когато се е връщал от неотдавнашното си пътуване в окупираните Луганска и Херсонска област.

Путин заяви, че лошите пътни условия на контролно-пропускателния пункт са довели до струпване на цивилни граждани и са принудили камионите, доставящи бързо развалящи се стоки, да чакат с часове, преди да преминат, което е довело до забавяне на доставките и повишаване на цените в окупираните територии.

Путин добави, че някои камиони трябва да заобикалят изцяло контролно-пропускателния пункт, тъй като пътищата са твърде тесни и на практика не съществуват.

Заповедта на Путин показва, че Русия възнамерява да поддържа митнически контролно-пропускателни пунктове с незаконно анексираните източни региони от съображения за сигурност. ISW по-рано съобщи, че руски военни блогъри се оплакват, че руските контролно-пропускателни пунктове на международната митническа линия значително забавят руските доставки на боеприпаси за фронтовете в Донецка област.

Неуспехът на Кремъл да приложи смислени интеграционни политики и да осигури сигурността на окупирана Украйна вероятно подкопава способността на Русия да осигурява сили на фронтовата линия, както ISW вече е оценявала.

На 20 април Държавната дума на Русия прие закон, който предоставя на членовете на Донецката и Луганската народна милиция (ДНР и ЛНР) статут на ветерани и може да се прилага за избрани ЧВК или друг нередовен персонал, но не разглежда изрично статута на групите на ЧВК като юридически лица.

Законът (приет на трето четене) предоставя статут на ветерани на членове на опълченските формирования на ДНР и ЛНР, които са се сражавали след първата инвазия на Русия в Украйна през 2014 г., както и на персонал, служил в неуточнени организации, които "допринасят за изпълнението на задачите на руските въоръжени сили" в Украйна.

Тази формулировка вероятно ще позволи на Кремъл да предостави статут на ветеран на избрани служители на ЧВК, без да признава законността на ЧВК като Групата "Вагнер", за която финансистът на Групата "Вагнер" Евгений Пригожин отдавна води кампания.

На 19 април Кремъл понижи в длъжност командира на руския Тихоокеански флот на фона на продължаващата внезапна проверка на готовността, която започна на 14 април.

Руският вицепремиер и пратеник на президента в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев обяви на 19 април "назначаването" на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц в щаба, контролиращ руските военни спортни тренировки и центрове за патриотично възпитание, което е явно понижение за един от най-високопоставените командни офицери в руския флот.

Решението идва след месеци на тежки сражения в Източна Украйна, където руската морска пехота не постига военни успехи.

На 20 април ТАСС съобщи, че два източника, близки до ръководството на руския Тихоокеански флот, са заявили, че настоящият командващ на руския Балтийски флот адмирал Виктор Лиина може да поеме командването на Тихоокеанския флот, а заместник-началникът на Генералния щаб вицеадмирал Владимир Воробьов може да командва Балтийския флот.

Губернаторът на Красноярския край Александър Ус обяви оставката си на 20 април, като се предполага, че е отговорил на предложението на руския президент Владимир Путин да работи на федерално ниво.

Причината за повишението на Ус засега не е ясна, но може да е част от усилията на Путин да засили контрола върху регионалните служители.

Основни изводи

Кремъл понижи в длъжност командира на руския Тихоокеански флот Сергей Авакянц в рамките на продължаващата внезапна проверка на готовността, която започна на 14 април. Не е ясно дали Кремъл е понижил Авакянц поради лошото му представяне в текущите проверки или по други причини.

Известен руски военен блогър разкритикува използването от руските военни на руски въздушно-десантни (ВДВ), морски пехотни сили и Спецназ като фронтова пехота в Украйна.

Държавната дума на Русия прие закон за предоставяне на статут на ветерани на членовете на Донецката и Луганската народна милиция, който вероятно би могъл да обхване персонала на ЧВК, но не признава официално формированията на ЧВК.

Президентът на Русия Владимир Путин възложи на руския вицепремиер Марат Хуснулин да разреши проблемите на контролно-пропускателния пункт Гуково по време на среща с правителствени служители, което показва, че Русия продължава да отправя предизвикателства към интегрирането на незаконно анексираната украинска територия.

Руските сили продължиха ограничени наземни атаки в района на Кремина.

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили разузнавателната си дейност северозападно от Сватово.

Руските сили са продължили наземните атаки в района на Бахмут, по фронтовата линия Авдеевка-Донецк и в западната част на Донецка област.

Руските сили продължиха отбранителната си подготовка в Южна Украйна, опасявайки се от евентуална украинска контраофанзива.

Възможно е Кремъл да елиминира или деприоритизира официалните силови структури, контролирани от руското Министерство на отбраната (МО), и да разреши на частните военни компании (ЧВК) да приемат техни войници.

Руските окупационни власти продължават да се насочват към украински младежи, за да затвърдят обществения контрол върху окупираните територии.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само да попитам

    64 2 Отговор
    а лопатите свършиха ли ?
  • 2 ЩО ПРПИСВАТРЕ ГЛУПОСТИ

    58 5 Отговор
    Е ЩОМ И БЛОГЪРИТЕ ПОЧНАХА ДА ДАВАТ АКЪЛ КАК СЕ ВОЮВА.............. !!!!!

    Коментиран от #6

  • 3 фен

    56 4 Отговор
    Бе то това ясно, ама и шест от двойниците на Путин умряха вече .. То не беше рак, деменция, атентат, отравяне ... Украинците вече три пъти завладяват Ленинград и два пъти Москва, в Русия се разплащат в гривни и говорят украински ..

    Коментиран от #8

  • 4 Бодикаунт

    38 1 Отговор
    ХХl век е, каква пехота???
  • 5 Някой

    50 2 Отговор
    Това ли е новата опорка? Защото се оказа, че има ракети, а и лопатите вършат страхотна работа.
  • 6 А бе

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "ЩО ПРПИСВАТРЕ ГЛУПОСТИ":

    ДАЙ ДА ВИДИМ И ТВОЯ АКЪЛ,ЗА ДА СРАВНЯВАМЕ! ИНАЧЕ САМО БЛЯ,БЛЯ!!
  • 7 ХАХАХА

    41 6 Отговор
    Абе като е толкова зле Русия защо досега дзеленото джудже не си присвои отново Крим, защо има контраотстъпление на укрите ,а не са стигнали вече до Москва? И троловете да не излизат с опорката, че Москва не е влезнала в Киев, защото целта на Путин никога не е била Киев.

    Коментиран от #10, #30

  • 8 А бе

    9 30 Отговор

    До коментар #3 от "фен":

    И те са като руснаците, за три дни превзеха Киев, ама още не са започнали,33 пъти превземаха Бахмут, ама те още не знаят ,пускат авио бомба ,ама тя паднала на руска територия!
  • 9 Пич

    37 4 Отговор
    Малии..... значи - руснаците са феномени !!! Спукаха гьона на Украйна , с необучена пехота.....!!!

    Коментиран от #32

  • 10 хххх

    7 22 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Щото са много ве. Пияни, съдрани, ама много.

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ах тези англичани

    30 2 Отговор
    те и институт за контролиране на войната и санародниците си са създали който се опитва да ни обясни че русия няма нищо.......
    Ама нищичко няма русия
    Не съм путинист но да вярвам на англичани......
    Не съм толкова наивен.

    Коментиран от #14, #31

  • 13 Механик

    27 6 Отговор

    До коментар #10 от "хххх":

    Ми станете и вие много, бе! Кой ви пречи?
    Украйна yмpe! Е това е !

    Коментиран от #17, #35

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Констатация

    24 3 Отговор
    Тъпите кравари ,които нямат спечелена война дават оценки на армия която не познават.
    Наистина краварите са лишени напоследък от капка разум,
    Какво да се каже за нация ръководена от дядо с деменция ,изповядваща идеологията на с а т а н и з м а?
  • 16 Стоян Александров

    11 8 Отговор
    Ехеееее, че за къде е тръгнала тогава тази Руасссия бе след като няма Убучена пехота ???? Ами тогава да пуска няколко атомни бомбички по Лондон, Париж и Брюксел и тогава няма да има нужда от Убучена пИхота.....пълен смях сте, тотален смях сте бих казал мисироцииииииио !!!!!!!!
  • 17 хххх

    8 18 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Тц, цивилизационният избор, който и ние и украинците сме направили е да сме качествени, вместо количествени. Бахмут превзехте ли? Виждаш ли какво означава, един украински фермер да струва колкото сто руски спецназовци?

    Коментиран от #29

  • 18 🤔🤔🤔🤔

    4 14 Отговор
    Вече и ЗАТВОРНИЦИТЕ не искат,да заминават на фронта.
  • 19 Пешо

    15 3 Отговор
    Кремъл, та Кремъл!!! Като го сравня с Белия дом......какъв дом е пък и бял.

    Коментиран от #43

  • 20 Мъжа на урсула

    21 1 Отговор
    Няма ракети, няма танкове, няма дронове, няма Путин, няма пехота, няма лопати... че що още не сте я превзели тая Русия дет периодично се опитвате да я окрадете и после по 80 години подвивате опашки. До следващия ви опит...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Превъзходство

    10 2 Отговор
    във въздушното разузнаване е това, което липсва на руската армия. Само числено превъзходство не е достатъчно. Украйна е на ръба на силите си и още един тласък и рухва.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сандо

    12 1 Отговор
    Защо и е обучена пехота,след като има обучени лопатки?
  • 27 Какво се криеш за слешницитеНюзБг,

    10 0 Отговор
    ПомашкКуреоДжамбазов?
  • 28 Оценител

    13 1 Отговор
    Две думи от някакъв блогър Гиркин с лични критики което нормално, и цяла статия залята с "разяснения" и от агенцията на Виктория Нюланд ISW :):)

    "ISW по-рано оцени,...." Дай им само да "оценяват":)

    Излагате се пак, но ви е навик вече!
    Дайте сега малко и критици на Зеленски и НАТО за "победите" им!!!!:):) Нали са пример за демокрация и свобода на словото?!
  • 29 Механик

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "хххх":

    Абсолютно нищо не ми е ясно. За какъв Бахмут ми говориш и за какви укр. фермери? Бахмут го НЯМА. Погледни снимките.
    И като толкова сте яки в Бахмут, що не изпъдите руснаците, ами са ви натиснали отвсякъде?
    И каде са ви джавелините, стингърите, байрактарите, гаубиците, хаймарсите , дето преди година се кълняхте, че с тях ще прогоните руснаците зад Урал?
    Ама от опорки! Положението на бойното поле не говори за ваши победи.
    п.п.
    А, и ти като си толкова як бахмутовец, що не си там?

    Коментиран от #36, #38

  • 30 Алооооуу

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    Така е Хахахчо!........................ Джуджлер иска природните ресурси и земята на Украйна, за да не стане тя износител за ЕС! За това е тази война!!
  • 31 Оказва се,

    13 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ах тези англичани":

    че там има хора от различни националности. Гледах някакъв материал, където интервюираха млада дама от въпросния прословут институт, беше украинка. Нито години има, нито някакъв опит, за да е част от този "мозъчен тръст". Та такива хора ги съчиняват тези фантасмагории, изпъстрени много често с "вероятно" и "може би".

    Коментиран от #49

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Механик

    14 2 Отговор
    Готвача и козаря ви скъсаха ританките, еййййй!

    Коментиран от #41

  • 34 Олеоле

    3 12 Отговор
    "Неуспехът на Кремъл да приложи смислени интеграционни политики" Как да не е приложил смислени интерграционни политики. Ето, даже имаме свидетелските показания на един от "асвабадителите" на тези територии: Свидетелските показания са на Азамат Улдаров и на Алексей Савичев, излежавали присъдите си в затвори съответно в Саратовска и Воронежка области. Двамата са били освободени от затвора с указ на руския президент, за да се сражават в Украйна в редиците на частната армия "Вагнер".

    Улдаров е признал, че по заповед е убивал деца в Соледар и Бахмут. "Нареждаха ни да очистим и унищожим всичко живо - мъже, жени, възрастни хора и деца". По-специално той описва как е убил едно момиче в Соледар. "Тя беше на пет-шест години, аз стрелях срещу нея, произведох контролен изстрел, разбирате ли", е уточнил бившият затворник"

    Коментиран от #46, #57

  • 35 Онзи

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Старшинка, не се пъни толкова. Ти ще я изпревариш. Е това е!
  • 36 Учуден

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    "ами са ви натиснали отвсякъде?" Как така "натиснали отвсякъде"? Вие още ли не сте го превзели бе? :))

    Коментиран от #42

  • 37 Психолог

    5 2 Отговор
    И все пак, не се прокрадва дори радост в тази статия или в бръщолевенията ISW!

    А само загриженост и съвети за руската армия да приключи по-бързо с Украйна. Че не се търпи вече!

    Отпуснете се и се успокойте! Всичко ще е наред накрая! Не вие карате влака!
  • 38 Онзи

    4 8 Отговор

    До коментар #29 от "Механик":

    Така е старшинка, Бахмут го нямало ,ама руснаците все го превземат!!
  • 39 ...

    5 4 Отговор
    После украинците им гърмяли блогърите уж. Тоя е следващия в списъка на Кремъл. Да видим какво ше му се падне от рулетката - новичок, плутоний, куршум или бомба.

    Коментиран от #44

  • 40 нпо агент

    8 2 Отговор
    а украйна има..новите идват обучени от нато, ден два и.2метра под земята.живота е кратък,когато знаеш че нямаш шанс..събират ги насилно ,последни остатъци,които не успели да избягат..МИР!
  • 41 Онзи

    3 6 Отговор

    До коментар #33 от "Механик":

    Старшинка, всички са на ясно, с възрастта коефициента на вдетиняване се увеличава, но при тебе вече е стряскащ!
  • 42 Озадъчен

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Учуден":

    Ама ти не следиш ли картите с дислоцираните в Бахмут украински батальони от началото на настъплението?
    Лесно се намират. Повечето от тези които бяха в началото вече ги няма. А сега са в пета национална мобилизация за да го бранят градчето от Вагнер. И само няколко блокчета в крайния квартал "защитава" последната национална армия на Зеленски! Не селце ами тоалетна в полето да защитаваше така усърдно Зеленски си е файда за руснаците.

    Коментиран от #47, #52

  • 43 Ааа не

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пешо":

    Нее бе Пешо, далтонизма ти пречи. Кремъл е белият дом, а Белият дом е с цвят на керемида!
  • 44 А бе

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "...":

    Щом те видят и гаргите не се плашат вече от тебе!
  • 45 Азиим

    5 1 Отговор
    Толкова сте обсебени от Русия, толкова вярвате на информацията от Украйна, че ако не е този военен конфликт, няма да има за какво да пишете.
  • 46 Оцеола

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "Олеоле":

    Придържай се към фантастичната литература за деца и юноши!
    По-безопасно е за психиката ти!

    Коментиран от #48

  • 47 Учуден

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Озадъчен":

    Я кажи кои бойни формирования на Украйна са "изчезнали" вследствие на боевете в Бахмут. :) Аз мога да ти кажа кои руски бойни формирования претърпяха 80% щети там: цялата ЧВК Вагнер, плюс 155та отделна бригада на морската пехота на Тихоокеанския флот.която след разгрома й преокомплектоваха и хвърлиха в Угледар, за да я разгромят и там отново :)
  • 48 Олеоле

    2 4 Отговор

    До коментар #46 от "Оцеола":

    Човек, който още използва герои на Майн Рид за ник, няма какво да съветва други да се ориентират към "литература за деца и юноши" :) На същото ниво като оня с "Винету" си :)

    Коментиран от #50

  • 49 Прозрял

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Оказва се,":

    Оказва се, че ЗА ТЕБЕ, някаква експертиза за да е стойностна, трябва задължително да е дадена от побелели изнемощели, острели, грохнали с единия крак в гроба хора.
  • 50 Алооооуу

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Олеоле":

    Олеолекащата...............Явно и при тебе коефициента на вдетиняване се е задействал.
  • 51 Една

    3 0 Отговор
    Инфлуенсърка каза, че руската пехота неправилно си обувка чорапите.

    Коментиран от #53

  • 52 Любознателен

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Озадъчен":

    Тези карти сам ли си ги чертааш бре?
  • 53 Видял

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "Една":

    Няма такива, още е с партенки.

    Коментиран от #58

  • 54 Стратега

    5 0 Отговор
    Тези от БГ НЮС си мислят че не четеме какво пише Игор Гиркин!
    Тази статия е пълна фалшификация и фейк. Игор Гиркин Е върл националист. Вижте биографията му!
  • 55 ОЗ ОФИЦЕР

    4 0 Отговор
    факти не се занимавайте с неща от които не отбирате руссия в момента има армия от 1100000 военно служещи а дано половината са обучени влогарите да си чешат езиците с нашата армия дето я няма и защо

    Коментиран от #59

  • 56 Палячовци западни

    4 0 Отговор
    ISW: Русия няма пехота в Украйна хахахахха
  • 57 Олеоле

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Олеоле":

    Оле олеле!
  • 58 Партенките

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Видял":

    Ги пускат усръинските медии и техните поддръжници и
    "приятели"!!!
  • 59 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "ОЗ ОФИЦЕР":

    Дано верно не си бил офицер.руската армия е толкова ,но не всички от нея са пехота.отвори на руски сухопътни части в някой руски справочник.ще те учуди сериозно цифрата,а сухопътните части отново не са само пехота.
Новини по държави: