Отидете към основна версия

24 Април, 2023 16:56, обновена 24 Април, 2023 16:56 1 083 4

„Заложници и човешки щитове“: цивилните жертви на кризата в Судан (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Жителите на Хартум описват дните без електричество и питейна вода като кошмар и битка, която бушува около тях. Судан е вече десети ден обхванат от интензивни битки, които според ООН са убили повече от 400 души и са ранили много над 3000 от началото на 15 април

Снимка: Оля Ал-Ахмед/ личен архив, Судан

Хартум, Судан – 39-годишният Маджид Маали беше развълнуван от факта, че се е върнал в родината си, Судан, на 5 април. През последните 14 години той е бил базиран в Уганда, където работел като служител в Проект за защитници на правата на човека в Африканския рог, организация, която защитава и насърчава защитниците на правата на човека в региона.

Той се бе върнал в Хартум, за да създаде офис за организацията там и очаквал с нетърпение да прекара приятно време с приятели и да посети семейството си в Дарфур.

Десет дни по-късно всичко се променило

Маали бил отседнал при приятел в квартал на Хартум, точно на запад от мястото, където живее, когато получил обаждане от съсед в сградата му. Тази сутрин избухнаха боеве между армията на Судан, ръководена от генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан, и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF), ръководени от генерал Мохамед Хамдан „Хемедти“ Дагало. Обаждащият се казал на Маали, че апартаментът му е бил бомбардиран.

„Не можах да отида веднага, тъй като сблъсъците бяха интензивни“, каза той. Когато Маали в крайна сметка успял да стигне до апартамента си късно същия следобед, той „намери наистина лоша ситуация“.

Когато отворил вратата на апартамента си, установил, че балконът е паднал.

Счупени стъкла и натрошени мебели лежали по пода на всекидневната. Кухнята и спалните също са пострадали и били почти напълно разрушени.

Той бързо събрал част от вещите си и сега се е настанил в апартамент под наем недалеч от негови приятели, които също били принудени да напуснат домовете си.

Тук сме от дни без ток, без вода“, каза той. „Спим и се събуждаме от звуците на стрелба и експлозии и не можем да си тръгнем, не можем да излезем навън, дори за да си осигурим основни хранителни и хигиенни нужди.“

'Кошмарът'

Историята на Маали не е уникална и единична, тъй като Судан е вече десети ден обхванат от интензивни битки, които според ООН са убили повече от 400 души и са ранили много над 3000 от началото на 15 април.

Хората в Хартум са подложени на мизерия, прекъсвания на електричеството и водата, а бензиностанциите и супермаркетите са на изчерпване. Докато условията на живот се влошават, цивилните се борят да намерят безопасни начини да избягат от града.

Монейм Алгаш е 55-годишен бизнесмен и активист на местните съпротивителни комитети, чийто семеен дом в "Гардън Сити" в Хартум е бил опустошен от обстрел. Той каза, че насилието показва, че воюващите страни не се интересуват от безопасността на цивилните.

Армията е извършила въздушни нападения на лагери, принадлежащи на RSF. Лагерите са разпръснати из Хартум, включително в жилищни райони.

„През последните четири години много партии, включително комитетите за съпротива [квартални групи в челните редици на продемократичното движение на Судан] предупреждаваха, че създаването на лагери на RSF близо до жилищни квартали е много сериозно и ще доведе до битки между армиите“, каза Алгаш и добави: „Държа отговорни и двете воюващи страни, както и политическите партии".

„Това е брутално. Те използват цивилните като заложници и живи щитове. Нямаме нищо общо с борбата за власт между тези двамата, особено след като и двамата са против революцията, която свали диктатора Омар Ал Башир през 2019 г.

Алгаш каза, че се страхува, че „ако не успеят бързо да овладеят тази война, тя ще се превърне в много голяма хуманитарна криза“.

„Това ще бъде кошмар не само за Судан, но и за международната общност“, каза той.

„Судан вече е много крехък. Страхувам се, че очакваме по-лоши сценарии", добави суданецът.

Източник: Ал-Джазира

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини