Отидете към основна версия

1 140 7

Обзор на боевете в Судан, 13-ти ден: Ключови събития

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

В ожесточените боеве са убити най-малко 512 души, ранени са повече от 4000 и цели райони на Хартум са превърнати в руини

Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Армията на Судан и паравоенните сили се сражаваха до последно в покрайнините на столицата Хартум, подкопавайки примирието, въпреки, че армията изрази готовност да удължи примирието.


Лидерът на армията генерал Абдел Фатах Ал Бурхан даде първоначално одобрение за удължаване на примирието с още 72 часа и изпрати пратеник в столицата на Южен Судан Джуба за преговори.


Някои от най-жестоките битки бяха в Омдурман, район на Хартум, където армията се бие с подкрепления на Силите за бърза подкрепа (RSF) от други региони на Судан. Чуваха се изстрели, артилерийски огън, силна стрелба и въздушни удари.

Цивилни

Световната здравна организация /СЗО/ каза, че само 16 процента от здравните заведения функционират в Хартум и прогнозира „много повече смъртни случаи“ поради болести и недостиг на храна, вода и медицински услуги, включително имунизации.


Приблизително 50 000 деца с остро недохранване са били напълно изоставени без храна, вода и медикаменти. Все още функциониращите болници са изправени пред недостиг на медицински консумативи, електричество и вода.

Кризата изпрати все по-голям брой бежанци през границите на Судан. Агенцията на ООН за бежанците изчисли, че 270 000 души могат да избягат само в Южен Судан и Чад.


Чужденци, евакуирани от Хартум, описаха столицата като морга - трупове, осеяли улиците, горящи сгради, срутени жилищни райони, превърнати в бойни полета, и младежи, обикалящи наоколо с големи ножове.


Боевете са убили най-малко 512 души и са ранили повече от 4000, според министерството на здравеопазването на Судан, и са превърнали някои райони на Хартум в руини.

Дипломация

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и председателят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат обсъдиха съвместната работа за създаване на устойчив край на боевете. Белият дом също съобщи, че втори американец е загинал в Судан.


Президентите на Южен Судан, Кения и Джибути работиха по предложение, което включва удължаване на примирието и провеждане на преговори между двете сили.


Китай разположи своя флот за спасяване на граждани от Судан. Индонезийски военен самолет превози 110 индонезийски граждани от Порт Судан до саудитския град Джеда. Канада ще разположи около 200 войници за координиране на евакуациите. Около 180 канадци вече са спасени.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини