Отидете към основна версия

3 327 96

Стратегия! Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим

Китайските държавни медии съобщиха, че Си е заявил на своя украински колега по време на разговора, че Пекин ще се съсредоточи върху насърчаването на мирните преговори между Украйна и Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна трябва да използва двустранните си отношения с Китай като лост, за да сложи край на пълномащабното нахлуване на Русия. Това заяви пред Си Ен Би Си украинският министър на финансите Сергей Марченко.

Коментарът му дойде малко след дългоочаквания телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и китайския му колега Си Дзинпин. По-рано тази седмица двамата лидери разговаряха за първи път от началото на войната на Русия с Украйна.

"Не съм напълно убеден, че можем да подчертаем нещо конкретно след този разговор, но това, което наистина мога да Ви кажа, е, че е важно да продължим диалога между нашите две страни", подчерта министърът.

Ние наистина разбираме важността на Китай и значението за нас да изградим собствени отношения с Китай и да му попречим да подкрепи напълно Русия, обясни той.

Запитан дали Китай може да се разглежда като най-добрия приятел на Украйна в опита за намиране на компромис за мир, Марченко отвърна: "Разбира се, че не", и вместо това посочи Съединените щати, страните от Г-7 и "всички наши партньори", подкрепящи Украйна.

По негови думи Киев "трябва да използва Китай като лост за спечелване на тази война". Марченко изтъкна, че страната трябва да използва всяка възможност "да убеди Русия да спре кървавата война в Украйна".

Преди дни Китай обяви, че ще изпрати специални представители в Украйна и ще проведе разговори с всички страни в опит да сложи край на конфликта. Намесата на Пекин дойде след месеци на очевидно нежелание да се ангажира с Киев на същото ниво като на това с Москва.

Китайските държавни медии съобщиха, че Си е заявил на своя украински колега по време на разговора, че Пекин ще се съсредоточи върху насърчаването на мирните преговори между Украйна и Русия.

Междувременно Зеленски написа в Туитър, че "дългата и съдържателна" дискусия може да помогне за "даване на мощен тласък на развитието на нашите двустранни отношения".

Моментът на обаждането - и решението на Китай да изпрати емисари в Украйна - бе изненадващо за анализаторите, особено след като се смята, че Украйна се готви да започне широкомащабна контраофанзива срещу руските сили в опит да си върне територии на изток и юг.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: