2 Май, 2023 15:49 1 540 15

Притеснения в Тайпе: Не е ясно кой ще помогне на Тайван при евентуална война

  • китай-
  • тайван-
  • тайвански проток-
  • джоузеф ву

Китай претендира, че Тайван е негова територия, която при необходимост може да постави под свой контрол със сила

Притеснения в Тайпе: Не е ясно кой ще помогне на Тайван при евентуална война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайван възнамерява да се отбранява в случай на военен конфликт с Китай, но не знае от кои държави би получил подкрепа, заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву, цитиран от Асошиейтед прес, пише БТА.

Китай претендира, че Тайван е негова територия, която при необходимост може да постави под свой контрол със сила. Вследствие на това тревогата от военен конфликт започна да нараства, отбелязва АП.

Джоузеф Ву заяви в интервю за "Скай нюз Австралия" в петък, че 23-милионен Тайван трябва да се защитава сам от Китай, който има население от 1,4 милиарда души, и не иска други държави да се бият за него. Попитан кой би могъл да се сражава заедно с Тайван в случай на военен конфликт с Китай, Ву отговори, че "това е много добър въпрос".

Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал, че американски сили ще помогнат на Тайван, въпреки че официалната политика на Вашингтон как точно ще стане това остава неясна. През март австралийският министър на отбраната Ричард Марлс каза, че страната му не е обещавала да подкрепи Съединените щати при конфликт за Тайван като част от споразумението за получаване на американски подводници с ядрена мощност.

Байдън и премиерите на Обединеното кралство и Австралия обявиха, че Австралия ще закупи американски ядрени подводници, за да модернизира флота си на фона на нарастващото безпокойство във връзка с китайското присъствие в Индо-тихоокеанския регион. Австралийски критици твърдят, че САЩ няма да предадат пет от своите подводници клас "Вирджиния" без условието да бъдат на разположение в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Запитан дали Тайван е обречен на война, Ву отговори, че силно се надява това да не е така. "Причината е много ясна - войната означава опустошение, не само за този, който е бил нападнат, но вероятно и за други държави", каза той.

"И затова в този момент, въпреки че виждаме, че напрежението се увеличава и е по-вероятно да се стигне до конфликт, а запазването на мира е по-малко вероятно, трябва да направим всичко, за да предотвратим война", подчерта тайванският външен министър.

Джоузеф Ву заяви, че Тайван работи за запазване на статуквото - независимост по същество без официална декларация. До края на Втората световна война Тайван е бил японска колония, като четири години по-късно се отделя от Китай, след като националистическото правителство на Чан Кайшъ бяга на острова преди комунистите и Мао Цзедун да установят КНР.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 5 Отговор
    Наемниците измряха в Украйна.За Тайван няма.
  • 2 Как кой

    22 6 Отговор
    Прибалтийските републики.смешника .и българския атлантически клуб
  • 3 Хахах

    2 24 Отговор
    Цял свят- като с Украйна . Това е послядния шанташ на тоталитарните режими с "несменяемите " президенти . Китай ,русия, Еритрея сами си тяглят ножа
  • 4 Пелагия Порфириевна

    16 6 Отговор
    Как кой...Джо Байдън ще ви защитава, той е мъдрец. Е, малко са фърля по стълбите на самолети, но това са подробности.
  • 5 Ти да видиш

    12 5 Отговор
    Е как кой - Бай Дън. Само не знам как ще се "разкрачи" между Украйна и Тайван (между Русия и Китай). Такъв "разкрач" ще направи, че и Путин и Си ще го "нафърфорят" едновременно.
  • 6 Българка....

    14 5 Отговор
    Тайван е Китайски. Китай замества Америка в геополитически план. Йоана измества долара като резервна валута. Източна крайна е руска, другата да му мисли, как и на кого ще се самопредлсга. Нов световен ред идва. Бъдещето е на Изтока с евтини ресурси, производство и раб ръка. А Запада за съжаление ще стане "нецивилизован" трети свят...

    Коментиран от #8

  • 7 Не разбирам .....на

    9 5 Отговор
    Тайван не му ли е ясно че ще последва съдбата на Украйна.
    И господ бог вече не може да им помогне световният ред е променен и няма да се върне назад.

    Коментиран от #9

  • 8 Простотия

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българка....":

    "Йоана", хааааахааахаа. Простотия, и то взело по форумите акъл да дава...

    Коментиран от #11

  • 9 Хахах

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Не разбирам .....на":

    Да променен е : и при новия ред русия е във война със "брадска държава" изолорана и бедна . Купена на безценница от китай. Загубила стотици хиляди мъже които щеха да работят за икономиката . Загубила най-голямия си пазар за суровини газ и петрол - Европа . Технически изоставаща без самолети и компютри. И ако искат да се сдобиятбс тяхбще е контрабандно на 3-на цена. На фона на оскъден бюджет ще се превъоръжава . Абе получи им се хаххахахахахахахах
  • 10 Деций

    3 1 Отговор
    То е ясно кой,Другарят СИ,ще Ви помогне!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха,ха,ха

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "тоз пък ¥.мния":

    Не му връзвай кусур на тоя. Като няма аргументи да коментира написаото, се е хванал за кусура на автокоректора. 🤮
  • 13 Атлантик плюс

    2 3 Отговор
    Тайван не трябва да се тревожи. Колективниоят Запад ще им помага докато се съпротивлява и последният тайванец. При случай на китайска инвазия, най-важно е да се разруши тайванската електронна индустрия
  • 14 дядо поп

    2 2 Отговор
    Да викат Неволята!
  • 15 КГБ

    1 2 Отговор
    Решенитето е просто никога няма да са китайски и никога самостоятелни, стават щат на САЩ и китай никога няма да победят