Last news in Fakti

2 Май, 2023 11:40 1 294 5

Фалшива тревога! САЩ се отказаха да свалят подозрителен балон над Хаваите

  • китай-
  • сащ-
  • балон-
  • хаваи

Балонът е летял на височина от 11 000 метра и не се е носил над чувствителни правителствени обекти, нито представлява заплаха за никого на земята

Фалшива тревога! САЩ се отказаха да свалят подозрителен балон над Хаваите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След наблюдение на безпилотен балон, забелязан край бреговете на Хаваите през уикенда, американските служители са решили, че "не е необходимо да се предприемат действия" за отстраняване на мистериозния безпилотен обект, съобщава Politico.

Министерството на отбраната и Федералната авиационна служба за първи път са забелязали обекта на 28 април, каза говорител на Министерството на отбраната в понеделник.

Въпреки че не е ясно на кого принадлежи обектът, не изглежда, че е бил контролиран от "чужд участник или друг противник", каза говорителят.

"Въз основа на тези наблюдения министърът на отбраната се съгласи с препоръката на своите военни командири, че не трябва да се предприемат действия срещу балона", каза говорителят.

Балонът е летял на височина от 11 000 метра и не се е носил над чувствителни правителствени обекти, нито представлява заплаха за никого на земята.

От понеделник вечерта балонът вече не е във въздушното пространство на Хаваите или не е летял над териториалните води на САЩ, каза говорителят.

Припомняме, че правителството откри балона, използвайки "новоустановени параметри за наблюдение на въздушното пространство на САЩ", след като китайски шпионски балон навлезе във въздушното пространство на САЩ по-рано тази година. Този балон беше драматично свален над Атлантическия океан през февруари, но не преди това да предизвика срив в отношенията между САЩ и Китай.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 е то

    16 1 Отговор
    по три дни да следиш и сваляш китайски балон не си е на сметка
  • 2 Мдаа..

    16 2 Отговор
    И на тях им свършиха ракетите..
  • 3 Пич

    20 1 Отговор
    Така е !!! Като гръмнаха първото НЛО , след това извънземните ги съдраха от бой в Украйна ,и сега американците не смеят !!!
  • 4 Хахаха

    14 1 Отговор
    Страха е голям, а памперсите пълни:)))
  • 5 Констатираща

    10 1 Отговор
    Ех, най-после да са малко по-умни и да оставят балончето да си лети! Явно разбраха, че станаха за смях със свалянето на предишното. "Гузен, негонен бяга". Те като шпионират навсякъде, мислят, че всички са като тях. Все пак, не трябваше да пропускат да го смъкнат, защото може да се окаже, че точно този балон е опасен за тях и нещо да им се случи. Този път трябваше с още повече ракети да го свалят, но явно са изразходвали повечето си боеприпаси в Украйна и вече не искат да рискуват и да ги хабят напразно.