Отидете към основна версия

1 393 15

Глас народен! Само 30% от румънците искат обединение със съседна Молдова

  • молдова-
  • румъния-
  • приднестровие-
  • мая санду

Що се отнася до спешното приемане на Молдова в ЕС, положителен отговор са дали 40 процента, а 30 на сто са отговорили отрицателно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от половината от участниците в социологическо проучване в Румъния са против обединение на страната с Република Молдова, докато тази идея се подкрепя от една трета от анкетираните, съобщава новинарският сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Проучването, осъществено от компанията Авангард, показва още, че 40 процента от румънците имат добро мнение за молдовския президент Мая Санду, но 75 процента смятат, че не е добра идея тя да се кандидатира за президент на Румъния. Само 5 процента от анкетираните одобряват тази идея.

При евентуална военна инвазия на Русия в Република Молдова, повече от половината анкетирани (56 процента) са на мнение, че Румъния не трябва да помага с войници на съседната държава, 29 процента смятат, че такава помощ трябва да бъде оказана, а 15 процента не могат да преценят или не са дали отговор. Процентите се променят, ако става дума за подкрепа чрез военна техника, става ясно от данните от проучването. Четиридесет и осем процента от анкетираните са съгласни с оказване на подкрепа с военна техника, 35 процента са против, а останалите не са дали отговор или не могат да преценят.

Допитването сочи още, че повече от половината участници (57 процента) имат неутрално възприятие към Република Молдова, докато 31 процента имат по-скоро положително възприятие, а 9 процента - по-скоро отрицателно.

На въпрос "Според вас трябва ли в някакъв момент в бъдещето Румъния да се обедини с Република Молдова?" 54 процента са отговорили отрицателно, 33 процента са дали положителен отговор, а 13 процента не са отговорили.

В случай на референдум за обединение с Молдова 50 процента биха гласували "против", 31 процента биха гласували "за", 13 процента казват, че не могат да решат, а 6 процента не са отговорили.

За сравнение в проучване на института ИНСКОП от януари 2022 г. 74,5 процента от румънците подкрепят обединение с Република Молдова.

Четиридесет процента са на мнение, че Република Молдова не трябва да бъде приета спешно в НАТО, 31 процента смятат, че това трябва да се случи, а 29 процента не могат да преценят или не са отговорили.

Що се отнася до спешното приемане на Молдова в ЕС, положителен отговор са дали 40 процента, а 30 процента са отговорили отрицателно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: