Last news in Fakti

14 Май, 2023 13:55 2 179 24

Молдова се вълнува! Опозицията обвини властта в нарушения на изборите

  • шор-
  • мая санду-
  • молдова-
  • приднестровие

Тези дни полицаи извършват обиски в предизборния щаб и сред активисти на партия "Шор", които са обвинени в подкупване на избиратели

Молдова се вълнува! Опозицията обвини властта в нарушения на изборите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Опозиционната молдовска партия "Шор" обвини полицията, че е фалшифицирала предявените обвинения за подкупване на избиратели по време на изборите в Гагаузия. Това заявиха от пресслужбата на партията. Изявлението бе направено във връзка с обиските в нейните офиси, след които началникът на Главния полицейски инспекторат на Молдова Виорел Чернауцану показа видеоматериали.

"Това е поредният фалшификат, аматьорско представление на Чернаутану и неговите творци от МВР. С помощта на този евтин фалшификат бандитите, маскирани като "слуги на закона", искат да оправдаят престъпните си деяния, извършени тази сутрин, когато нахлуха в обиски на членове на партията, правейки безредици и отнемайки лични вещи, както и парите на хората", се казва в съобщението, публикувано на сайта на партията.

По-рано партията "Шор" се обърна към Съвета на Европа, ОССЕ, както и към чуждестранни наблюдатели, като обвини молдовските власти в натиск и опити за проваляне на изборите за глава на Гагаузия на 14 май. Президиумът на Народното събрание (парламента) на автономията също поиска от молдовските власти да спрат натиска върху ЦИК на Гагаузия.

Победители в гласуването на изборите за глава на Гагаузия на 30 април бяха представителите на опозиционните партии "Шор" и Партията на социалистите на Република Молдова Евгения Гуцул и Григорий Узун, които получиха с разлика от само 13 гласa по 26 процента.

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че изборите са проведени с множество нарушения. Тези дни полицаи извършват обиски в предизборния щаб и сред активисти на партия "Шор", които са обвинени в подкупване на избиратели.

През 2021 г. по подобен начин заместник-председателят на партията Шор Марина Таубер беше отстранена от изборите за кмет във втория по големина град Балти. Тя спечели 47% от гласовете на първия тур и беше категоричен фаворит.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно

    13 39 Отговор
    и също от където е минал съветски ботуш !

    Коментиран от #11, #18

  • 2 мечo

    5 5 Отговор
    всички да бадат арестувани до изаснияване на опстоятелствата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Екатерина Г. Винокурова

    15 4 Отговор
    Не им се получава. Гагаузия е факт от 23.12.1994 и си правят избори!
  • 5 Вирус

    25 5 Отговор
    Майдан и там оная е слуга на запада
  • 6 Цар Долар

    7 25 Отговор
    Средната заплата в бедната Румъния 280% по висока от тази на крепостните в сибирската кочина. Молдова в огромната си част от историята си е билааориентирана към Средновно България и Запада. 50,милиона евро Кремъл даде за тези изкуствени митинги вместо да построи 10 детски градини за децата сираци от войната в Украйна. Рускашантаваработа.

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мдаа

    5 27 Отговор
    Ако не бяхме в ЕС и НАТО, сега щяхме да сме като ей тея клетници, че и по-зле.

    Коментиран от #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сандо

    13 3 Отговор
    Молдова още ли е държава?
  • 11 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    32 6 Отговор

    До коментар #1 от "Едно":



    Докато беше СССР, Молдова беше друга. За България да не говорим. След идването на американската "демокрация" резултатите са ясно - силно намаляване на населението и масово обедняване на народа заради самолети на салфетки, милиони дози "истински ваксини", "демократичен" газ на 6-орна цена и др. подобни.

    ПС: "приятелите" ни от САЩ след 3 десетилетия "приятелство" още не са ни дали дори туристически визи. Голямо "приятелство".
    😉


  • 12 САМО НАПОМНЯМ

    23 3 Отговор

    До коментар #6 от "Цар Долар":



    Американски лъжи и пропаганда. А когато се говори за стандарт на живот, всеки с поне средно ниво на интелигентност знае, че не се гледат само приходите, но и разходите. Ако приходите са 2 пъти по-високи, но разходите са 3 пъти по-високи, тогава този човек реално има по-ниска покупателна способност и е по-беден.
    😉


  • 13 ТРЕНД

    2 6 Отговор
    1917 г. Русия се разпада на съставните си части, никоя територия не иска вече властта на руският цар. Дори Сибир се отцепва, ЛОГИЧНО ЗА Финландия.. За да се слепят парчетата ще трябва нова концепция и идеал. Това правят болшевиките. Цар Освободител е наречен така защото освобождава крепостните, но силите които печелят от това да няма реформи, се противопоставят, дори те убиват царят и обвиняват радикалите за това. Но ако отлагаш да раздадеш справедливост, системата се чупи и тя се чупи, през 1905 г. и 1917 г. Статуквото в България не иска да промени неолибералният рай, в който бизнес елитът има сектори в икономиката които са конкурентни на световният пазар само с евтина енергия, евтин труд най-вече, и ниски данъци. Така прави и кръгът на Горбачов и Путин, сега. Напълно отказват да видят окаяното положение на масите. И масите казват сбогом, ще измислим нещо да сме без вас. Така българският народ забрави за изборите, демократичният избор. И сега само една част от тях се надява на партиите и народното събрание - правителството. Една партия може да събере под 10% от имащите право да избират, и всяка партия е антипод на другите партии, което прави коалицията невъзможна. Преди 15 години се смяташе за ексцентрично и люзърско да публикуваш в интернет. Сега вече това е статуквото, и другото ще изчезне. Сега има хора които се отказват от държавата, от икономиката, от магазините и от парите.. Неолибералният рай, ще направи от такива люзъри и ексцентрици, да станат с
  • 14 ........

    23 2 Отговор
    Горките хора.Санду се държи като фашистка.На фашизъм ли ги учат в Харвард?Вече като чуя "Харвард" лошо ми става.Да не членуват в някоя секта?Вместо да направят така младите да се завърнат те докарват страната нарочно до нищета да не могат хората и сметките да си платят.На това ли ги учат?
  • 15 И те ще скачат и ще кряскат по нареждане

    15 2 Отговор
    Хайде, още една цветна ревюлюцийка - пак ще има подскоци от типа на "кой не скача е червен" или "кой не скача е москаль". Борбата за руската територия и за руските ресурси се водят по много перфидни начини. То е ясно.
  • 16 така така

    20 5 Отговор
    Мая Санду е фашистка! Надявам се опозицията да ги изринат.

    Коментиран от #21

  • 17 Мичмана

    21 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мдаа":

    А ние какво направихме, като отидохме в ЕС и НАТО? От 9 000 000 станахме 6 000 000 ; от 28 място по обществено-икономическо развитие в света скочихме на 76-то; турците идваха при нас да се лекуват, сега ние ходихме при тях; най-силната армия на балканите я превърнахме в посмешище на македонците и т.н. и т.н.

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тези

    4 1 Отговор
    Ще изпреварят Одеса...
  • 20 Дъртак

    5 14 Отговор

    До коментар #17 от "Мичмана":

    Май нещо спестяваш част от истината! Малко си пропуснал да споменеш, че още преди да влезем в НАТО и ЕС населението на България прогресивно намаляваше. Явно си млад и не знаеш, че когато бяхме в "развития социализъм" хората не можеха да пътуват просто така извън страната и за това нямаше миграция, а не защото живеехме прекрасно.
  • 21 Екатерина Г. Винокурова

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "така така":

    Не мисля, че е така. Ако правилно си изиграе играта, тя е .... Тансу Чилер на Молдова обаче.
  • 22 Гого

    6 1 Отговор
    Чичо Сам не се отказва да пробутва отдавна втръсната схема на "нежната революция", организирането на майдани и т.н. Не си научиха урока, че майданите вече не минават. Няма да минат и в Молдова, въпреки натиска на Румъния.
  • 23 Мдаа

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Мичмана":

    Направихме това, че България никога не е била по-хубаво място за живеене за цялата си история, а българите не са били никога по-свободни, богати и проспериращи от днес.

    Коментиран от #24

  • 24 Екатерина Г. Винокурова

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Мдаа":

    Само дето ЕС ви каза че не е банкомат! България не участва активно и в Европарламента.