Last news in Fakti

4 Май, 2023 18:40 1 384 15

Глас народен! Само 30% от румънците искат обединение със съседна Молдова

  • молдова-
  • румъния-
  • приднестровие-
  • мая санду

Що се отнася до спешното приемане на Молдова в ЕС, положителен отговор са дали 40 процента, а 30 на сто са отговорили отрицателно

Глас народен! Само 30% от румънците искат обединение със съседна Молдова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Повече от половината от участниците в социологическо проучване в Румъния са против обединение на страната с Република Молдова, докато тази идея се подкрепя от една трета от анкетираните, съобщава новинарският сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Проучването, осъществено от компанията Авангард, показва още, че 40 процента от румънците имат добро мнение за молдовския президент Мая Санду, но 75 процента смятат, че не е добра идея тя да се кандидатира за президент на Румъния. Само 5 процента от анкетираните одобряват тази идея.

При евентуална военна инвазия на Русия в Република Молдова, повече от половината анкетирани (56 процента) са на мнение, че Румъния не трябва да помага с войници на съседната държава, 29 процента смятат, че такава помощ трябва да бъде оказана, а 15 процента не могат да преценят или не са дали отговор. Процентите се променят, ако става дума за подкрепа чрез военна техника, става ясно от данните от проучването. Четиридесет и осем процента от анкетираните са съгласни с оказване на подкрепа с военна техника, 35 процента са против, а останалите не са дали отговор или не могат да преценят.

Допитването сочи още, че повече от половината участници (57 процента) имат неутрално възприятие към Република Молдова, докато 31 процента имат по-скоро положително възприятие, а 9 процента - по-скоро отрицателно.

На въпрос "Според вас трябва ли в някакъв момент в бъдещето Румъния да се обедини с Република Молдова?" 54 процента са отговорили отрицателно, 33 процента са дали положителен отговор, а 13 процента не са отговорили.

В случай на референдум за обединение с Молдова 50 процента биха гласували "против", 31 процента биха гласували "за", 13 процента казват, че не могат да решат, а 6 процента не са отговорили.

За сравнение в проучване на института ИНСКОП от януари 2022 г. 74,5 процента от румънците подкрепят обединение с Република Молдова.

Четиридесет процента са на мнение, че Република Молдова не трябва да бъде приета спешно в НАТО, 31 процента смятат, че това трябва да се случи, а 29 процента не могат да преценят или не са отговорили.

Що се отнася до спешното приемане на Молдова в ЕС, положителен отговор са дали 40 процента, а 30 процента са отговорили отрицателно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    4 18 Отговор
    ХАРЕСВАМ РУМЪНИЯ И РУМЪНКИТЕ ,ЗАЩОТО СЪМ С РУМЪНСКИ КОРЕН ,И РУМЪНИЯ Е САТЕЛИТ НОМЕР ЕДНО НА САЩ ,ЗАЩОТО РУМЪНИЯ ИМА ХИПАРСКИ ОЧЕРТАНИЯ И Е АМЕРИКАНСКИ ПРОТЕКТОРАТ НОМЕР ЕДНО ,ЛЮБИМЦИ НОМЕР ЕДНО ДЯСНА РЪКА НА САЩ Е МОЯТА ДЪРЖАВА РУМЪНИЯ

    Коментиран от #4, #12

  • 3 Дрън дрън та пляс

    18 1 Отговор
    Ромънетата видяха че става джумбиш и искат и те територии да завземат

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Култура миянко

    18 2 Отговор
    За какво им са на румъняските някакви бедни навлеци.Сигурно само политиците дават фитили,щото не носят отговорност
  • 6 кнаус 485

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън та пляс":

    В случая е важно кво искат краварите и пуделите......
  • 7 сигурно

    17 1 Отговор
    Румънците не искат да работят за молдовците , защо ще им вдигнат данъците !!
  • 8 Бай Дън

    17 0 Отговор
    Нема искам не искам.
  • 9 Мдааа

    9 1 Отговор
    Правилно, като гледам молдовката от Ергена само мога да се досещам, защо!
  • 10 Дрън, дрън та пляс!

    6 6 Отговор
    Молдова никога няма да влезне в ЕС с този руски апендисит наречен Приднестровие!
  • 11 ами да правят

    13 0 Отговор
    както нашите управляващи. ХИЧ да НЕ ОБРЪЩАТ внимание на хорското мнение!!!! Кога нашите са ни послушали???? За ветото за Северна Македания? За ненужното и скъпо ваксиниране, тоест пълнене на джобовето на една акушерка и нейния мъж? За отричането да се изпраща оръжие за Украйна? Или за това, че не сме готови за еврозоната???? Хем НИЩО не правих 10-15 години по подготовка за еврозоната, хем сега напират, което би донесло вреди на държавата ни!!!!
  • 12 харесвам това,

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001":

    че не се свързваш с България. С тази неясна и претенциозна мисъл, с тези главни букви на неграмотен и комплексиран мъж, по-добре стой онвън.
  • 13 Гаглей

    12 0 Отговор
    То аз съм бил в Молдова, България ми се стори като не Европа ама направо космическа нация
  • 14 Тошко

    0 3 Отговор
    Власите винаги са били мързеливи и безотговорни. Свикнали са през целия си живот да получават всичко на тепсия.
  • 15 никой не иска прошляци

    2 1 Отговор
    Но, въпреки това, ще я приемат, за да отворят нов фронт.
Новини по държави: