Отидете към основна версия

5 030 41

Природни ресурси: на германците им трябват три планети

  • климатични промени-
  • ресурси-
  • природни ресурси-
  • германия-
  • европа-
  • потребление

Германия изчерпа вече полагащите ѝ се природни ресурси за годината и оттук нататък ще живее за сметка на по-бедните страни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия вече е изразходвала напълно своя "бюджет" от ресурси за 2023 година – почти 8 месеца по-рано. Въпреки забавянето на икономиката заради руската инвазия в Украйна Германия продължава да потребява много повече ресурси, отколкото е по силите на нашата планета. Така за втори поредна година Федералната република надвишава устойчивите биологични граници още на 4 май - много преди края на календарната година.

В световен мащаб се очаква тъй нареченият Overshoot Day – денят, когато консумацията на природни ресурси ще надхвърли биологичните възможности на Земята – да настъпи около 28 юли, както беше и през миналата година. От три десетилетия американската неправителствена организация Global Footprint Network изчислява екологичния отпечатък на страните по света. През 2022 година границата, над която човечеството вече живее в преразход на ресурси, е достигната толкова рано, колкото никога преди това.

Нуждаем се от 1,7 планети Земя

През 1970 г. така нареченият биокапацитет на Земята все още е бил достатъчен, за да възстановява напълно изразходваните от човечеството ресурси в рамките на една година. Биокапацитетът е способността на екосистемите да възпроизвеждат биологични вещества и да абсорбират нашите отпадъци. Половин век по-късно този капацитет на планетата вече не е достатъчен.

Днес вече се нуждаем от 1,7 планети като нашата, за да продължим да живеем по същия начин, както сега. А ако целият свят потребяваше толкова ресурси, колкото една Германия, щяха да ни трябват дори три планети Земя. И тъй като Земята е само една, това означава, че щом в Германия потребяват повече ресурси, някъде другаде по света хората разполагат със значително по-малко. Казано по друг начин: цената за свръхпотреблението плащат други – най-вече страните от глобалния Юг.

Така например Индонезия или Еквадор ще достигнат чак през декември биологичните граници на планетата. Но и там ресурси биват експлоатирани в полза на богатите държави като Германия.

"Германия е петият на-голям консуматор на природни ресурси в света и внася до 99 на сто от минералите и металите именно от страните от глобалния Юг", казва Лара Луиза Зийвър, референтка по темата за справедливото разпределение на ресурсите.

Развитите държави потребяват най-много

С най-лоши показатели за 2023 година е Катар – още на 10 февруари емирството е изразходвало цялото количество възобновяеми ресурси за годината.

Германия не прави изключение от другите развити държави: една Франция , например, през тази година достига своя Overshoot Day само ден по-късно от Германия. Гърция, Обединеното кралство и Япония също ще надхвърлят лимита си още през този месец.

Автор: Стюърд Браун

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: