Last news in Fakti

25 Юли, 2023 23:53 2 127 27

Как динозаврите са се справяли с глобалното затопляне?

  • климатични промени-
  • динозавър-
  • динозаври-
  • климат-
  • глобално затопляне-
  • метеорит-
  • животни

Промяната на климата се оказала фатална за динозаврите

Как динозаврите са се справяли с глобалното затопляне? - 1
Снимка: Shutterstock

Малко известно е, че епохата на динозаврите е била изключително гореща. През Мезозойската ера температурите са били средно с около 6 до 9 градуса по-високи от днешните. Именно тогава тиранозаври, трицератопси и други праисторически гиганти са обитавали Земята и океаните.

Мезозоят започва преди 250 милиона години и е приключил преди 65 милиона години. Тогава концентрацията на вредния за климата въглероден диоксид в атмосферата е била 16 пъти по-висока от настоящите нива.

Динозаврите са допринасяли за затоплянето

Науката предполага, че самите динозаври са допринасяли за високите емисии метан. Те са се оригвали и са изпускали газове, подобно на кравите днес, насърчавайки по този начин праисторическото глобално затопляне. В същото време древният континент Пангея се е разделял, което довело до формирането на днешните континенти. По време на този процес са изригвали и гигантски вулкани. В атмосферата съответно са били изхвърляни огромни количества парникови газове, които значително са допринесли за повишаването на температурите.

Киселинните дъждове, окисляването на океаните и сериозната промяна в химическия състав на почвата и водите причинили едно от най-масовите изчезвания на видове на планетата. За динозаврите обаче условията за живот всъщност са се подобрили.

Защо динозаврите са били по-адаптивни от хората?

Глобално затопляне днес е много далеч от рекордните температури на праисторическите времена. Но в сравнение със средата на 19 век температурите са се покачили с цели 1,1 градуса. Това е периодът след индустриализацията, в които се изгарят все повече въглища, нефт и газ. Тези процеси ускоряват предизвиканото от човека изменение на климата.

Състоянието на екосистемите на всички континенти продължава да се влошава - както в селските и градските райони, така и в горите и океаните. Ако глобалното затопляне достигне до 1,5 градуса, то сушите ще продължават средно с 5 месеца по-дълго. При 2 градуса те вече ще се удължат с 8 месеца, а при 3 градуса - с цели 19 месеца.

Според Междуправителствен панел за климатични промени, ако емисиите парникови газове не бъдат овладени, Земята ще стане с поне 3 градуса по-топла до края на този век. Последиците ще включват тежки наводнения, бури, покачвания на морското равнище и екстремни топлинни вълни. Затова учените определят климатичната криза като екзистенциална заплаха за човечеството.

В праисторическите времена, когато не са съществували нито хората, нито тяхната инфраструктура, положението било съвсем различно. Фактът, че динозаврите са се справяли сравнително добре с повишените температури в продължение на милиони години, се дължи основно на един фактор - имали са време да се адаптират.

Животните могат да се адаптират, ако промяната е бавна

Въпреки че концентрацията на въглеродния диоксид в атмосферата е била изключително висока в епохата на динозаврите, тогава тя се е вдигала много бавно. Това е ставало в продължение на много милиони години, обяснява пред ДВ Георг Фойлнер от Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам. "Природата може да се адаптира при бавна промяна. Животинските видове, които не обичат толкова топлината, могат да се преместят на по-високо - в посока към полюсите. Или просто могат да се адаптират чрез еволюционни процеси."

Фойлнер казва, че в момента ние изгаряме много изкопаеми горива за много кратко време, като се освобождават големи количества въглероден диоксид, съхраняван в природата в продължение на милиони години. През Мезозоя планетата се е затопляла с няколко градуса по Целзий в продължение на много милиони години. Днес обаче хората са променили радикално климата само в рамките на 2 века.

Способността за адаптиране към затоплянето също има своите граници, обяснява експертът. "Така че, ако в някои региони стане наистина изключително горещо, може да се окаже, че тези те вече не са подходящи за обитаване от определени животински видове или от хората, защото просто има определени физиологични граници, до които тялото може да издържи."

Затоплянето днес е драстично. До 2030 г. само за адаптиране към по-високите температури ще трябва да бъдат инвестирани над 300 милиарда долара в световен мащаб, включително за защита от наводнения и в системи за водоснабдяване и ранно предупреждение. Освен това са необходими милиарди, за да се намалят парниковите газове, да се премине към възобновяеми енергийни източници и да се ограничи предизвиканото от човека глобално затопляне.

Промяната на климата се оказала фатална за динозаврите

Ако изменението на климата се случи прекалено бързо, проблемите застрашават не само за хората, но и за останалия живот на Земята. Предишните пет масови изчезвания на видове са били свързани именно със сериозно затопляне или охлаждане на планетата. Както и с променени химични цикли в океаните и на сушата.

Ударът от астероид преди около 66 милиона години вероятно е вдигнал в атмосферата огромен облак прах. Заедно с това е причинил и силни вулканични изригвания по целия свят. Небето е потъмняло и температурите на планетата драстично са спаднали, което не е оставило недостатъчно време за адаптация дори на динозаврите. Това е довело както до тяхното изчезване, така и на около 67% от всички видове на планетата.

Учени предупреждават, че в следващите десетилетия можем да станем свидетели на изчезването на един милион от общо осем милиона познати биологични вида на планетата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха хааа

    2 14 Отговор
    Справили са се , що Путин ги е освобождавал ... Известно време . Ама , след Освобождението са фърлили топа .

    Коментиран от #4

  • 2 Много просто

    17 0 Отговор
    Изяли са тома белев и им е станало гот!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Урсула фон Ваксен

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха хааа":

    Ако ги бях ваксинирала още щяха да са живи.

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мефистофел

    23 0 Отговор
    Много ясно как са се справяли - без Грета Туморберг, следователно и без проблеми.
    Елементарна Ватсон.
  • 9 Име

    14 0 Отговор
    Стояли са на сянка и са пили вода.
  • 10 Сведущ

    38 0 Отговор
    По голяма простотия не бях чел в официално издание,че динозаврите са отделяли газове които са затоплили Земята! По голямата част от метана и въглеродния диоксид са произлизали от вулканите и океанското дъно!!!
  • 11 ха ха хааа

    1 8 Отговор

    До коментар #4 от "Урсула фон Ваксен":

    Ако беше със Спутник 5 , признавам ... Сега щеше да има само динозаври с петолъчки , Гергиновский
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пръц

    17 2 Отговор
    Динозаврите с отделяли огромно количество газове и са се изтровили .Ходещи пърделници.

    Коментиран от #16

  • 14 Киро КокорБойков

    28 0 Отговор
    Горките животинки, как ли са живели без дойче зеле

    Коментиран от #15

  • 15 РИА Новости

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Киро КокорБойков":

    Защото четяха само нас ! Отвреме навреме и ТАСС
  • 16 Артилерист

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    Вече им завиждам, ако са яли някои тревопасни динозаври надупени над костилкови и са гърмяли през дулата.
    Ще била Новогодишна заря
  • 17 Ученика

    3 0 Отговор
    Хахахахах
  • 18 Леле

    21 0 Отговор
    "Как динозаврите са се справяли с глобалното затопляне?"....Носели са шапки и са пиели повече вода. Каквото и да кажа не мога да надмина авторите по глу-пост. Според тях понеже динозаврите се оригвали и изпускали газове отзад това е допринесло за глобалното затопляне. А пък кравите и те да не са по-назад правели същото. Леле, тия хора са на някакъв мнооого як препарат. Или ни мислят нас за глу-паци.
  • 19 Нашийник

    20 2 Отговор
    „Науката предполага, че самите динозаври са допринасяли за високите емисии метан. Те са се оригвали и са изпускали газове, подобно на кравите днес, насърчавайки по този начин праисторическото глобално затопляне.“
    -----------
    След тая идиотщина минах направо на коментарите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Някой

    9 0 Отговор
    Хм, изглежда, че динозаврите не са се справили с глобалното затопляне.... Още тогава ли човека е започнал да причинява глобалното затопляне? Гадни хора!
  • 23 Зелен Демократ

    7 0 Отговор
    Дойчинка Велевска пак ръси мозък и нелепости, Респект и Поклон пред нетрадиционно ориентираната транс-дама на дЖурналистиката Дойчинка!!!
  • 24 Бамби

    8 1 Отговор
    Подобна глупост е подходяща за четене от хора с промити мозъци. Нещо да кажете за климатичното оръжие ХАарп?
  • 25 Бачо Киро

    0 0 Отговор
    Ами още тогава са ги избили, че с пръдните си са затопляли атмосферата.
  • 26 прасенцето

    0 0 Отговор
    Надявам се че това е преписано от немския вариант на вестник Стършел или друг комедийник...
    Направо ме заболя корема от смях ..
  • 27 прасенцето2

    0 0 Отговор
    Нова директива на ЕС ще породи тази статия.
    Забравена се пърденето в ЕС...
    Който пръдне глоба 500е за борба с глобалното затопляне....
    Спирайте боба и без това е скъп