Отидете към основна версия

1 083 10

Още мерки! ЕС ще подобри инфраструктурата, използвана за износ на украински стоки

  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • европейски съюз-
  • зърно-
  • пшеница

Все още се наблюдават затруднения внесените от Украйна стоки да достигат местата, за които са предназначени - Италия, Испания и Португалия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия изрази днес готовност да подкрепи допълнителното разгръщане на пътната и пристанищната инфраструктура в ЕС, използвана за износа на украински земеделски стоки. Комисията е готова да въведе и допълнителни ограничения за продажбата в ЕС на някои от тези стоки, заяви пред евродепутатите еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Той отчете, че заради войната в Украйна и действията на Русия, свързани с блокадата на свободното корабоплаване в част от Черно море, в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия се наблюдава десетократно увеличение на количествата внасяни украински земеделски стоки спрямо данните от 2021 година. Войчеховски отбеляза, че в нашата страна миналата година са били внесени 1,1 милиона тона украинско зърно.

Това доведе до трудности за местните производители да продадат собствената си реколта, поясни еврокомисарят. Той добави, че ЕК е осигурила помощ за местните земеделци и е въвела частични ограничения за търговията с украинския внос. По неговите думи все още се наблюдават затруднения внесените от Украйна стоки да достигат местата, за които са предназначени - Италия, Испания и Португалия.

Милиони тонове украинска реколта, обичайно изнасяна през украинските пристанища, сега трябва да бъде превозвана по пътищата на съседните страни от ЕС. Големи количества бяха продадени в съседни на Украйна държави от ЕС и задръстиха местните логистични вериги, като засегнаха местните пазари, поясни еврокомисарят. Той допълни, че миналата година износът на зърно от ЕС е бил увеличен с 50 на сто, но се създава обратното впечатление заради руската пропаганда.

Преди войната Украйна бе сред водещите износители на зърно в света, отбеляза Йесика Розуол от името на шведското председателство на Съвета на ЕС. Тя посочи, че споразуменията за износ на украинско зърно през ЕС се дължат на войната и руския обстрел по плавателни съдове и по украински пристанища. Споразумяхме се, че едностранните мерки не са изход, допълни тя по повод предприетия наскоро общоевропейски подход.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели (ДПС/"Обнови Европа") заяви, че пет държави, сред които и България, с месеци са били оставени сами. По нейните думи са необходими още мерки и спешни общи европейски решения, докато българските производители, които получават най-ниските плащания в ЕС, очакват да научат дали е възможна допълнителна подкрепа, защото досегашната не е достатъчна.

Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) добави, че всички са солидарни с Украйна и желаят скорошно стабилизиране на търговията в Черноморския регион. Според него въведените от ЕС мерки за облекчаване на украинския износ са засегнали земеделците и са довели до неравнопоставеност, а удължаването им може да бъде пагубно за производителите в съседните на Украйна страни.

Петър Витанов (Социалисти и демократи) посочи, че България остава солидарна с тежката съдба на украинските граждани и приветства решението на ЕК да помогне на засегнатите държави. Той също отбеляза, че европейските помощи не осигуряват достатъчно обезщетение.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини