Last news in Fakti

12 Май, 2023 19:19 2 818 42

Предупрежденията се засилват! ЕС трябва да е готов за риска от раздяла с Китай

  • китай-
  • европейски съюз-
  • урсула фон дер лaйен-
  • шарл мишел-
  • габриелюс ландсбергис

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Олаф Шолц призоваха преди време за снижаване на риска, но не и за раздяла с Пекин, отбеляза Ройтерс

Предупрежденията се засилват! ЕС трябва да е готов за риска от раздяла с Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис призова колегите си от Европейския съюз да не допускат с Китай същите грешки, които допуснаха с Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"В някои случаи виждаме, че посоката не се е променила, навиците не са се променили", каза днес Ландсбергис. Европейският съюз трябва да се подготви за последиците от евентуално влошаване на отношенията с Китай, както би се случило, ако избухне конфликт заради Тайван, допълни той.

Трябва да се има предвид, че съществува риск от раздяла - не защото сме го пожелали, както в случая с Русия, не защото сме го искали, а защото ситуацията, например в Тайванския проток, е променена със сила, каза той.

Той даде изявление при пристигането се на среща в Стокхолм, където външните министри от ЕС обсъждат как да преразгледат отношенията с Пекин, включително за намаляване на икономическата зависимост на ЕС от Китай, и как да отговорят на предизвикателствата в сферата на сигурността.

"Китай гради нов световен ред", а в този случай ЕС не може да стои безучастно, каза той. Европа ще трябва да реагира на подобно развитие на събитията, "а реакцията ще доведе до някакъв вид разединение", каза Ландсбергис.

Лидери като председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германския канцлер Олаф Шолц призоваха за "снижаване на риска", но не и за раздяла с Китай, отбеляза Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон обаче наскоро предизвика ответна реакция, като призова ЕС да намали зависимостта си от САЩ и предупреди съюза да не допуска да бъде въвлечен в конфликт, свързан с Тайван, като се "води по САЩ и прекомерната реакция на Китай".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    61 8 Отговор
    Честито , тази година инфлация 50% , до година по-голяма.
  • 2 българин

    50 0 Отговор
    И откъде вече ще си внасяме мартенички
  • 3 обективен

    77 13 Отговор
    Вие с Русия се закопахте ,а с Китай ще се погребете !

    Коментиран от #5, #18

  • 4 Русофил

    9 44 Отговор
    Интересно на кого ще продава стоките си Китай. На Русия сигурно, ама Китай ще рубли.
  • 5 Русофил

    13 51 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43 Газ - 360. Денги нет.
    Руски туристи нет. Финито РФ.

    Коментиран от #8

  • 6 Одит

    41 6 Отговор
    Идва средновековие с хиляди градове-държави! Тя и Литва е колкото голям град, 2,8 милиона жители!

    Коментиран от #10

  • 7 Бамбука

    38 4 Отговор
    Китай няма сметка от война с ЕС, още повече че обединяването на Китай с Тайван е договорено да става единствено и само по мирен път. Единен Китай се признава от всички велики сили. Относно икономика/финанси/пазари ЕС е най-големия партньор на Китай. Китайците са не само работливи, но и умни, и пресметливи търговци.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кой е па тоа?

    41 6 Отговор
    "Министърът на външните работи на Литва Габриелюс Ландсбергис"?? Даже и такива джуджета, от страни с по 5 човека, взеха да дават акъл в "съюза"!
    Еми вижда се, че тоя съюз вече си отива, за нищо не става!

    Коментиран от #19

  • 10 Русофил

    9 34 Отговор

    До коментар #6 от "Одит":

    Вече има официална карта на русията с 45 отделни държави. От там се почва.

    Коментиран от #38

  • 11 Правоверен Евроатлантик

    30 2 Отговор
    Кога е било Германия да поведе Европа и да не ни докара до криза и световна война?
    Сега гледаме как брюкселските комсомолци рушат националните държави и икономиките. От руините им като нищо може да се пръкне халифат. Джендърите ще бъдат третирани като жени - ще носят бурки като тях...
  • 12 РЕАЛИСТ

    29 1 Отговор
    Има една поговорка " Това, което не е направено от Бог, е направено в Китай" Научи се Западът да работи само лека работа и сега ще трябва да се напъне, ако иска да се раздели с Китай. Че и боклука им вземаше Китай обратно.
  • 13 Коко

    30 1 Отговор
    Резнаха един клон и не се пребиха, но явно още са в несвяс. Нека резнат и този и ще разберат , че под дървото пропаст ги чака
  • 14 Абе кого го интересуват, некакви

    40 3 Отговор
    безполови, ядящи хлебарки и червеи? Отказват се от евтин бензин и газ, отказват се от евтина битова техника от Китай, еми живейте лошо бе. Сами нищо вече не можете да направите на нормална цена. Африка се премести при вас... Еми мрете бе!
    Китай и Русия и другите от ШОС ще си минат и БЕЗ ВАС!!!
  • 15 БОЗА

    23 2 Отговор
    Не съм си мислил,че ще дойде ден,в който да го кажа...но пияндето Юнкер дори,е мозък на фона на днешните "управници" на Европа...оня поне не правеше чак такива стратегически изцепки и поразии...най-много някой шамар на пияна глава или "ишиаса" да го гепи...тези са...мани-разковаха евро ТКЗСто отвсякъде с ударно темпо... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 16 Госあ

    17 1 Отговор
    За доброто на Франция е, да стане независима. Швабата отново има амбиции да погълне Европа под попечителството на краварите и с помощта на джуджетата.
  • 17 Да вие честит

    23 0 Отговор
    Новия Европейски Фашистки Съюз.
  • 18 дядо поп

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Уж се отказаха от всичко руско , а емблемата на Газпром е на фланелките на един от водещите германски клубове.
  • 19 Кметът на милионния мегалополис Литва

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кой е па тоа?":

    Един наистина голям по територия град.
    Територията му остава, населението му обаче намалява.
  • 20 Taka така

    15 2 Отговор
    Крайно време е Китай да отебе джендърите и да се концентрира върху останалата огромна част от света. сащ, еу, гб, канада и австралия не са цял свят да го продухват сами
  • 21 Нека перефразирам,

    3 9 Отговор
    без претенции да съм голям специалист,
    Да се лишиш от 550 милиона високо платежоспособни консуматори, ако икономиката ти зависи изцяло от производство и продажба на безпоюезни или неналежащи за подмяна битови продукти, на богати купувачи, си е автогол за производителя!
    Точка по темата!
    Индия само това чака. Даже е по близо до "Сйец%

    Коментиран от #23, #39

  • 22 Тото

    23 1 Отговор
    Това иска САЩ евентуална раздяла на Европа със Китай значи че всичко китайско вместо от Китай ще си го копуваме от САЩ на цена каквато те решат.

    Коментиран от #24

  • 23 Госあ

    16 2 Отговор

    До коментар #21 от "Нека перефразирам,":

    Първо, Индия няма толкова квалифицирани специалисти, второ - не мисля че Индия иска да бъде отново под англосаксонско робство и трето, въпреки че има действително умни индийци, образованието и индустрията не могат да стигнат нивото на Китай, дори след много дълъг преход. Исторически особености.

    Коментиран от #25

  • 24 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Тото":

    А пък те да го внасят от Китай 😂😂😂
  • 25 Това е въпрос на седмици,

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    специалисте!
    Наемаш професионалисти, да обучат най-добрите, от най-добрите от 2 милиарда, и поюучаваш най-добрия прозукт с пнай-богатите пазари, от една страна, и пйсти ята КНР, от друга. От високо се пада лошо и болезнено! Виж Путин и РФ!

    Коментиран от #26, #33

  • 26 Това е въпрос на седмици,

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Това е въпрос на седмици,":

    специалисте!
    Наемаш професионалисти, да обучат най-добрите, от най-добрите от 2 милиарда, и получаваш най-добрия продукт с най-богатите пазари, от една страна, и пустинята КНР, от друга, в която ще се превърне пак за същият период. От високо се пада лошо и болезнено! Купувача е важният! Виж Путин и РФ!
    Амин!

    Коментиран от #27, #34

  • 27 ЕСССР трябва да се разтури!

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "Това е въпрос на седмици,":

    Първо износът на Китай към ЕС е малка част от пазара на стоките му, ако не вярваш сам провери.
    "Платежоспособните" консуматори в момента, в който останат без работа остават и на улицата. Повечето хора на запад държат спестяванията си във фондове, акции и депозити. В момента акциите падат, банките фалират, инфлацията и безработицата се увеличават, Европа стремително се деиндустриализира.
    А дето ще наемаш специалисти, които да ти обучават индийци са пълни глупости. Първо ти трябват хиляди такива, трябва и да ги убедиш да отидат в Индия, където да отсяват от тамошните кой става и кой не, че тепърва да ги учат и да изграждат производства.
    Европейските специалисти са основно от Източна Европа и ако не си забелязал тенденцията е да се прибират в държавите си. А у нас почнаха да живеят все повече западни европейци. Тук все още животът е по-евтин, достатъчно уреден е и нямаме тарамбуки.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Това е въпрос на седмици,":

    ХаХаХаХаХаХа първо, да произвеждаш електроника и машини не е като да продаваш банана, второ - специалистите са китайци и трето, исторически и народни особености 💁
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мда

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Русофил":

    Има карта и на Великобритания ,там е изобразена пустиня .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Коментар

    3 0 Отговор
    Ненормалници!Чудят се къде каква война да завъртят!Какво си бутат носа в Тайван?!
  • 41 Топ коментар

    4 0 Отговор
    Подготвят ни... Кризата ще е невиждана.!
  • 42 Така така

    0 0 Отговор
    ес е пустиня за човешката цивилизация
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания