Last news in Fakti

14 Май, 2023 13:44 2 040 10

Разнобой в Брюксел! Жозеп Борел е против блокиране на европейската помощ за Палестина

  • жозеп борел-
  • палестина-
  • европейски съюз-
  • оливер вархей

С изказването си Борел се противопостави пряко на унгареца Оливер Вархей - еврокомисар по политиката на добросъседство

Разнобой в Брюксел! Жозеп Борел е против блокиране на европейската помощ за Палестина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел се противопостави на перспективата за блокиране на финансовата помощ за Палестинската автономия заради съдържание в палестинските учебници, сметнато за антисемитско и насаждащо омраза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Палестинската автономна власт се намира в гранична ситуация и има опасност да фалира, ако финансирането от Европейския съюз бъде блокирано. Като върховен представител няма да допусна това", заяви вчера той пред АФП в Стокхолм, където в петък започна среща на външните министри на ЕС.

Помощта от ЕС възлиза на 300 милиона евро годишно.

С изказването си Борел се противопостави пряко на унгареца Оливер Вархей - еврокомисар по политиката на добросъседство, който в петък обяви, че по искане на членовете на Европейския парламент Комисията ще финансира "второ проучване на палестинските училищни учебници", за да провери съдържанието им.

В сряда ЕП одобри бюджета на ЕС, но отново призова "финансовата подкрепа на ЕС за Палестинската автономия в областта на образованието да бъде обвързана с условието съдържанието на (училищните) учебници да отговаря на стандартите на ЮНЕСКО, като всички антисемитски препратки и примерите, подбуждащи към омраза и насилие, да бъдат премахнати".

"В наш общ интерес е да осигурим на следващото поколение образование, което подкрепя мира и съвместното съществуване", написа Вархей в "Туитър".

"Този въпрос вече се разглежда от Комисията и Службата за външна дейност с палестинската власт. Не се нуждаем от ново проучване, нито от нещо, което да забави изплащането на финансовата помощ, необходима на палестинската власт", отговори Жозеп Борел.

"Изплащането на европейската помощ се забави още преди две години, вследствие на което хората бяха лишени от една необходима им помощ. Въпросът не е да се търсят оправдания за блокиране на тази помощ. За това съм категоричен", предупреди той.

Средствата за 2023 г. още не са отпуснати, а изплащането им подлежи на колективно решение на Комисията, каза говорител на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никакво

    4 6 Отговор
    блокиране !
  • 2 мечo

    2 2 Отговор
    така е палестина нетриябва да фалирва всичко зависи от ес дали щте отпусне пари все едно нанас да ни спрат парите дали щте ни е добре

    Коментиран от #9

  • 3 С чужда пита

    5 0 Отговор
    - майчин помен.
  • 4 Глобалист

    11 2 Отговор
    Аман от евреЙЦИ!!!
  • 5 Дедо

    7 1 Отговор
    Цирк, бате Гринго ще каже какво ще стане.
  • 6 Истината

    15 2 Отговор
    ООН трябва да блокира всички дарения за Израел.Европа от години дава пари на Палестина заради блокирането на вода от евреите.Турция и арабската лига им дават помощи,без които щяха да умрат от глад !
  • 7 Тото

    9 0 Отговор
    Естествено че е така са му наредили от САЩ !!!!!
  • 8 Лагрестин

    12 0 Отговор
    В този измислен ЕС решенията се вземат главно от Германия и Франция,останалите държави са просто пълнеж.Дано този съюз не просъществува още дълго,понеже е съюз на неравенството и покварата,безбожието и лицемерието.
  • 9 Мецана💻

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мечo":

    Упрягай коня у каруцата и отивай за джилезу!
  • 10 Екатерина Г. Винокурова

    3 1 Отговор
    300 млн.евро на Палестина ! Нищо против народа им, но нека нашите евродепутати разяснят как ЕС плаща помощи на държави, които не са членки ? Ами на Украйна ?
Новини по държави: