Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Май, 2023 18:03 1 080 10

Още мерки! ЕС ще подобри инфраструктурата, използвана за износ на украински стоки

  • украйна-
  • зърнена сделка-
  • европейски съюз-
  • зърно-
  • пшеница

Все още се наблюдават затруднения внесените от Украйна стоки да достигат местата, за които са предназначени - Италия, Испания и Португалия

Още мерки! ЕС ще подобри инфраструктурата, използвана за износ на украински стоки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия изрази днес готовност да подкрепи допълнителното разгръщане на пътната и пристанищната инфраструктура в ЕС, използвана за износа на украински земеделски стоки. Комисията е готова да въведе и допълнителни ограничения за продажбата в ЕС на някои от тези стоки, заяви пред евродепутатите еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски.

Той отчете, че заради войната в Украйна и действията на Русия, свързани с блокадата на свободното корабоплаване в част от Черно море, в България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия се наблюдава десетократно увеличение на количествата внасяни украински земеделски стоки спрямо данните от 2021 година. Войчеховски отбеляза, че в нашата страна миналата година са били внесени 1,1 милиона тона украинско зърно.

Още новини от Украйна

Това доведе до трудности за местните производители да продадат собствената си реколта, поясни еврокомисарят. Той добави, че ЕК е осигурила помощ за местните земеделци и е въвела частични ограничения за търговията с украинския внос. По неговите думи все още се наблюдават затруднения внесените от Украйна стоки да достигат местата, за които са предназначени - Италия, Испания и Португалия.

Милиони тонове украинска реколта, обичайно изнасяна през украинските пристанища, сега трябва да бъде превозвана по пътищата на съседните страни от ЕС. Големи количества бяха продадени в съседни на Украйна държави от ЕС и задръстиха местните логистични вериги, като засегнаха местните пазари, поясни еврокомисарят. Той допълни, че миналата година износът на зърно от ЕС е бил увеличен с 50 на сто, но се създава обратното впечатление заради руската пропаганда.

Преди войната Украйна бе сред водещите износители на зърно в света, отбеляза Йесика Розуол от името на шведското председателство на Съвета на ЕС. Тя посочи, че споразуменията за износ на украинско зърно през ЕС се дължат на войната и руския обстрел по плавателни съдове и по украински пристанища. Споразумяхме се, че едностранните мерки не са изход, допълни тя по повод предприетия наскоро общоевропейски подход.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели (ДПС/"Обнови Европа") заяви, че пет държави, сред които и България, с месеци са били оставени сами. По нейните думи са необходими още мерки и спешни общи европейски решения, докато българските производители, които получават най-ниските плащания в ЕС, очакват да научат дали е възможна допълнителна подкрепа, защото досегашната не е достатъчна.

Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) добави, че всички са солидарни с Украйна и желаят скорошно стабилизиране на търговията в Черноморския регион. Според него въведените от ЕС мерки за облекчаване на украинския износ са засегнали земеделците и са довели до неравнопоставеност, а удължаването им може да бъде пагубно за производителите в съседните на Украйна страни.

Петър Витанов (Социалисти и демократи) посочи, че България остава солидарна с тежката съдба на украинските граждани и приветства решението на ЕК да помогне на засегнатите държави. Той също отбеляза, че европейските помощи не осигуряват достатъчно обезщетение.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    23 4 Отговор
    Алоууу нали зърното щеше да е за гладуваща Африка, що ще това зърно в ЕС???

    Коментиран от #10

  • 2 То хубу..

    19 4 Отговор
    Добре сте си направили сметката,ама сякаш без кръчмаря,Вовата му викат.Това дето сте го яли-пили на масата е от Неговата кръчма.Не са на Вики Нуланд курабийките,коригирайте си логистиката..
  • 3 ЕСССР

    16 5 Отговор
    Поредното "умно" решение на ЕсЕс "гениалните" чиновници за бързо и успешно приключване на ЕСССР!
  • 4 Мдам

    16 4 Отговор
    ЕсЕс Евросъюз не са фашисти, ма хич
  • 5 Сметката трябва да се плати

    8 3 Отговор
    Оръжие срещу храна. Възвращаемост на инвестициите
  • 6 Брад Бит

    17 3 Отговор
    ако ЕС се грижеше така и за членовете си, например България, цена нямаше да има...пусто западно лицемерие
  • 7 ес обича

    6 1 Отговор
    да го набива на населението си
  • 8 Александър

    0 0 Отговор
    Асимчо, аз съм против ти да рабо тиш там!Не съм те избирал,краде цо!!!
  • 9 Сократ

    0 1 Отговор
    Май укрите скоро ги чака глад. После да не кажат пак, че руснаците са им заформили голодомор.
  • 10 щотоооо така

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    еми гладуваща Африка няма пари , а на украинците им трябват кинти