Отидете към основна версия

14 029 184

Русия се отказа от Бахмут

  • бахмут-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • русия-
  • украйна-
  • война

От месеци руската армия не може да превземе малкия град Бахмут

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разполагането на нискокачествени сили от Русия около Бахмут предполага, че Москва до голяма степен се е отказала от целта си да обкръжи значителния брой украински сили там, сочи доклад на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от Sky News.

Русия за кратко отдели повече ресурси за фронтовата линия на Бахмут през март и април, като изпрати танкове Т-90 и руски въздушнодесантни сили в района и назначи резервисти към групата Вагнер. Евгений Пригожин обаче заяви на 24 април, че руското министерство на отбраната е разположило само нередовни и зле обучени части, за да държат фланговете на града.

Руските усилия за превземане на града зависят предимно от частната военна компания „Вагнер“, която загуби огромен брой войски в неуспешните си опити да превземе малкия град.

Неспособността на руските части да изпълнят дори тази ограничена мисия показва, че руските флангове в Бахмут и други подобни райони на фронта са уязвими за украински контраатаки. Всичко това предполага, че опасността от руско обкръжаване на значителни украински сили в Бахмут може да е преминала, твърди ISW.

Междувременно Киев обяви, че украинските сили са започнали контраофанзива в Бахмут. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) напреднаха с 2 км в района на Бахмут, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Анна Маляр, цитирана от украинската агенция УНИАН. Врагът разпространява фалшиви информации, за да оправдае провала си в битката за Бахмут, каза още украинската представителка.

"Цяла седмица в руските канали в "Телеграм" и в медиите водеща тема си оставаше Бахмут и събитията, свързани с него. Анализът на информациите показва, че за врага този град има голямо значение от почти сакрално естество", изтъкна Маляр. По думите на украинската заместник-министърка Русия умишлено разпространява невярна информация за недостиг на оръжия, за да оправдае провалите си на фронта.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 157 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: