Отидете към основна версия

4 031 45

Брюксел се скара на Милорад Додик: Приятелите ни не ходят в Русия

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • русия-
  • владимир путин-
  • европейски съюз

Етнически разделената Босна няма единно виждане за външната политика, като Додик поддържа близки отношения с президента Владимир Путин дори след нахлуването на руските сили в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съюзниците на ЕС не посещават Русия. Това предупреждение отправи еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи към Босна и Херцеговина, която е кандидат за членство в Съюза.

Коментарът му беше по повод обявеното посещение в Москва на лидера на босненските сръби Милорад Додик.

Страната, която кандидатства за присъединяване към ЕС през 2016 г., получи статут на кандидат през декември миналата година след опасения, че войната в Украйна може да дестабилизира региона на Балканите.

"Имаме нужда Босна и Херцеговина да бъде наш съюзник", подчерта Вархеи на пресконференция в Сараево, имайки предвид необходимостта от общ фронт след нахлуването на Русия в Украйна.

"Нашите съюзници не ходят в Русия, това е моето послание. Който иска да ни е съюзник, не ходи в Русия", отговори еврокомисарят на репортерски въпрос относно посещението на Додик.

Вархеи присъства на политически форум на високо равнище в Сараево, очертаващ стъпките, които Босна трябва да предприеме, за да се присъедини към ЕС. Той похвали напредъка, постигнат за "рекордно време" за съставяне на правителство и изготвяне на бюджет след общите избори през октомври 2022 г.

Еврокомисарят добави, че е било насърчаващо да види ангажимент от страна на заинтересованите страни да изпълнят реформите, договорени при предоставянето на статут на кандидат на Босна и Херцеговина, и нейния "много ясен ангажимент като европейски съюзник".

Етнически разделената Босна обаче няма единно виждане за външната политика, като Додик поддържа близки отношения с президента Владимир Путин дори след нахлуването на руските сили в Украйна.

След опустошителна война през 90-те години на миналия век страната беше разделена на две автономни области - Федерация Босна и Херцеговина, споделена от бошняци и хървати, и доминираната от сърби Република Сръбска - като те са свързани чрез слабо централно правителство.

Додик, който е президент на Република Сръбска, заяви, че ще посети Москва през следващата седмица, за да обсъди икономическото сътрудничество с Путин и "натиска на Запада върху региона да следва политиката му спрямо Русия". Той също така трябваше лично да предаде на Путин медала, който му връчи задочно през януари.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: