Last news in Fakti

19 Май, 2023 10:00 1 056 14

Г-7: Среща, фокусирана върху санкциите срещу Русия и борбата с практиките на Китай за икономическа принуда

  • г-7-
  • япония-
  • русия-
  • китай

Европейските страни обаче, в частност Франция и Германия, държат на гаранции, че елиминирането на рисковете не означава скъсване на връзките с Пекин, който е един от най-големите пазари в света

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерите на страните от Г-7 пристигат днес в японския град Хирошима, който е символ на мира, за да обсъдят засилването на санкциите срещу Русия и как да се противодейства на практиките на Китай, включващи "икономическа принуда".

Японският премиер Фумио Кишида ще бъде домакин на срещата, която започва днес и приключва в неделя и която ще бъде проведена в града, унищожен при ядрена бомбардировка през 1945 г. и в който сега има много монументи, посветени на мира.

Лидерите на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Италия и Канада) ще се опитат да демонстрират единен фронт по отношение на Русия и Китай, но също така и по други стратегически въпроси, по които интересите им невинаги докрай се припокриват.

В дните преди срещата в Япония президентът на САЩ Джо Байдън се фокусира върху политическата криза, свързана с американския дълг, която го принуди да отмени останалите етапи от обиколката си в Азиатско-тихоокеанския регион – в Папуа-Нова Гвинея и Австралия.

Нахлуването на руските сили в Украйна преди близо 15 месеца ще бъде основна тема в дневния ред на срещата, като са предвидени "дискусии за ситуацията на бойното поле", заяви съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Съединените щати и съюзниците им увеличават оръжейните доставки за Украйна, чийто президент Володимир Зеленски ще участва в срещата на Г-7 посредством видеоконферентна връзка.

Ядрено разоръжаване

Според Съливан дискусиите ще се фокусират върху засилването на санкциите срещу Москва, които доведоха до свиване на руската икономика през първото тримесечие на тази година.

Той каза още, че лидерите ще обсъдят борбата срещу заобикалянето на санкциите, което позволява на руския президент Владимир Путин да продължава да финансира военната си кампания.

Нееднократните на Путин да превърне войната в Украйна в ядрен конфликт бяха категорично осъдени от лидерите от Г-7 и са възприемани от някои наблюдатели като опит за разклащане на решимостта на Европа и САЩ.

Предвидено е посещение на лидерите на парка мемориал на мира в град Хирошима, който на 6 август 1945 г. е унищожен от САЩ с атомна бомба, която отнема живота на 145 хиляди души. Визитата в парка има за цел да привлече вниманието към тези заплахи.

Фумио Кишида, чиято фамилия произхожда от Хирошима и който е избран там за народен представител, възнамерява да използва срещата, за да призове гостите си, по-конкретно Обединеното кралство, Франция и САЩ, които заедно притежават хиляди ядрени бойни глави, да поемат ангажимент за прозрачност по отношение на арсеналите си и за съкращаването на тези арсенали.

Голям брой военни и дипломатически ръководители, сред които шестима бивши шестима бивши държавни глави, призоваха вчера ядрените сили да сложат край на напрежението и да се договорят за мерки за контрол над въоръженията.

В контекст на засилено напрежение с други ядрени сили обаче, сред които Русия, Северна Корея и Китай, надеждите за напредък в тази сфера на срещата на Г-7 не са особено големи.

"Икономическа принуда"

Очаква се също Г-7 да посвети голяма част от дискусиите си на Китай и особено на това каква да бъде защитата срещу евентуален икономически шантаж от страна на Пекин – обмисля се диверсификация на производството на веригите за доставки, тъй като китайското правителство показа, че е склонно да прибягва до механизми за възпрепятстване на търговията.

Според Съливан лидерите от Г-7 се очаква да разкритикуват тези практики на "икономическа принуда" и да се опитат да преодолеят трансатлантическите разногласия по отношение на Китай.

Европейските страни обаче, в частност Франция и Германия, държат на гаранции, че елиминирането на рисковете не означава скъсване на връзките с Китай, който е един от най-големите пазари в света.

Не става дума за „антикитайска“ среща на Г-7, заяви Елисейският дворец преди срещата, като изрази надежда за "позитивно послание" за сътрудничество, "при условие че преговаряме заедно".

Япония също покани в Хирошима осем трети страни, сред които ключови развиващи се икономики като Индия и Бразилия, в опит да тласне някои колебаещи се лидери към това да се противопоставят на войната на Русия в Украйна и на растящите военни амбиции на Пекин.

превод: Божидар Захариев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    31 2 Отговор
    Хирошима е символ не " на мира ", а на американските атомни бомби върху цивилни жени и деца .
  • 2 Така така

    28 3 Отговор
    Хирошима и Нагасаки са символ на американският тероризъм
  • 3 Братя Грим

    19 3 Отговор
    Кажете ми барем една приказка в която 7 пинчера са победили лъв.
  • 4 еалиста

    20 1 Отговор
    Тези не мирясаха да разнасят огъня на смъртта по света! Нека се порадват на атомните бомби в Хирушима и Негазаки! Колко поколения умират от това престъпление? Тези мълчат и дума не обелват, малоумни -забравили ! Готвят английските ракети с обеднен уран да извършат поредното престъпление върху много държави-Русия,Украйна, Полша, недай боже духне вятъра и към нас, Българският народ е болен изстрадал НАРОД!
  • 5 Павел пенев

    16 1 Отговор
    Много скоро само тази седморка ще си въртят напечатаните в изобилие фалшиви долари. Останалите държави минават на рубли, юани и разплащания в национални валути. Това е основния въпрос на сбирките на гадовете от G-7. Те не са вече нито най развити, нито най богати икономики. Те са обикновени помияри с богато колониално минало.
  • 6 А бе нещо много често

    14 0 Отговор
    започнаха да се събират,но резултат от тия срещи-нула!Нито Русия се уплаши нито Китай,даже напротив,желаещите за брикс и шос се увеличават след всяка среща на г7!
  • 7 Си Дзинпин към Путин:

    8 0 Отговор
    "Тая година ще се случат промени,които не са се случвали от сто години!"Вече се случват!
  • 8 Внуците на фашистите

    13 0 Отговор
    Шолц,Фон Лаян,Бербок
    Налагат санкции
    Превърнаха ЕС в муле на Шатите
  • 9 Аватар

    9 0 Отговор
    Че то самите санкции са форма на икономическа принуда.
  • 10 Естествен Интелект

    3 0 Отговор
    Китай и Русия ще ви правят Нагазаки след Хирошима....
  • 11 Русенец

    3 0 Отговор
    Западната икономическа принуда - най-демократичният метод на света. Помните ли, как янките ни блокираха всички пазари в близкия изток, че икономиката ни задлъжня през 80-те години? А, помните ли скалъпената Виденова зима, когато Виденов отказа едни условия, на една банка? Но, това не бяха икономически принуди, а демократични побутвания в "правилната посока".

    Коментиран от #14

  • 12 СПРЕДТЕ ДА ОЗЛОБЯВАТЕ ХОРАТА С/У СЕБЕ СИ

    2 0 Отговор
    КАКВО ДА СЕ КОМЕНТИРА ?????ЕДНА МАФИОТСКА СТРУКТОРА ЗА ИЗСМУКВАНЕ РЕСУРСИТЕ НА ДЪРЖАВИТЕ ЗА СОБСТВЕНОТО СИ ОБОГАТЯВАНЕ И ЗАСИЛВАНЕ НА ХЕДЕМОНИЯТА НА САЩ И САТЕЛИТИ И!!!!!!!!
    КАКВО ПОЛЕЗНО В СЕТОВЕН МАЩАБ СА НАПРАИЛИ ????????ТЕ НЯМА И КАПАЦИТЕТ С ТЕЯ ЗАТЛЪСТЕЛИ МОЗЪЦИ. МОЗЪЦИ НА ПАПАГАЛИ. ПАК ВЪОРАЖАВАНЕ, ПАК ВОЙНИ ......ИИИИИ.ТОВА ВИ ПРАВИ ОМРАЗНИ НА СВЕТА. ХУБАОТО Е ДА СЪТВОРИШ МИР , БЛАГОДЕНСТВИЕ , РАЗБИРАТЕЛСТВО.!!! ДА АМА ЗАТОВА СЕ ИСКА АКЪЛ , А ОТ КЪДЕ ТОЯ АКЪЛ???ОТ ТЕЯ МИШОЦИ ЛИ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Русенец":

    Помним как да не помним - складовете на едро пращяха от хранителни продукти, мелниците бяха препълнени от хлебна пшеница, но в магазините рафтовете бяха празни. Всичко умишлено беше скалъпено под диктата на фащ, за да бъде свален неудобният и неподчиняващ им се Виденов. Помним и "Кой не скача е червен", помним и двата пръста на Костов, помним и ухилената Михайлова, всичко помним!