Last news in Fakti

19 Май, 2023 18:21 4 369 36

Тотално прекъсване! Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"?

  • италия-
  • китай-
  • тайван-
  • европейски съюз

Има нарастващ трансатлантически консенсус относно необходимостта Западът да се противопостави на китайските игри за икономическа сила

Тотално прекъсване! Италия напуска китайската инициатива "Един пояс, един път"? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На Италия ѝ бяха необходими четири години за да обмисли прекъсването на специалните си отношения с Китай, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

През 2019 г. Италия стана първата страна от Г-7, която се присъедини към глобалната инфраструктурна програма на Китай, инициативата "Един пояс, един път" (BRI), за изненада на съюзниците си от Запада.

Очаква се новият десен лидер на страната Джорджия Мелони да заяви на колегите си от Г-7, че е готова да скъса връзките си със знаковия външнополитически проект на китайския президент Си Дзинпин, според високопоставен дипломат, запознат с разискванията в италианското правителство.

Мелони все още не е взела окончателно решение, но дискусията в Рим е фокусирана върху това как да се излезе от "Един пояс, един път", а не дали да се направи това, каза дипломатът, който говори анонимно, тъй като въпросът е чувствителен.

Ако това стане, подобен ход би представлявал драматичен обрат в отношенията между Италия и Китай, поставяйки Мелони твърдо в лагера на скептичните към Китай страни, водени от президента на САЩ Джо Байдън. Това също би нанесло удар върху политиката на Си, потенциално подтиквайки други страни да последват примера на Италия.

Въпреки че все още има разделения относно това докъде трябва да стигне Европа, за да се присъедини към подкрепата на САЩ за отбраната на Тайван, има нарастващ трансатлантически консенсус относно необходимостта Западът да се противопостави на китайските игри за икономическа сила.

Но това не е лесно изчисление за Италия. Поддръжниците на инициативата "Един пояс, един път" предупреждават, че раздялата с Китай би навредила на италианския бизнес.

"Връзката със САЩ всъщност е това, на което тя (Мелони) заложи, за да установи международния си авторитет", каза Натали Точи, директор на базирания в Рим мозъчен тръст "Институт за международни отношения".

Преди четири години Италия стана първата страна от ЕС, която се присъедини към китайската инициатива - широкообхватна стратегия за развитие на инфраструктурата на президента Си Дзинпин за инвестиране в 150 държави и международни организации. По програмата Китай финансира изграждането на пристанища, мостове, железопътни линии и небостъргачи, наред с други проекти по света.

Когато Си посети Рим през 2019 г., за да подпише сделката, той беше посрещнат като крал с концерт на световноизвестния тенор Андреа Бочели в президентския дворец.

Китайският лидер каза на тогавашния министър-председател на Италия Джузепе Конте, че е подобно на "естествените принципи на Вселената" техните две страни - някога двата края на стария Път на коприната - да се обединят отново.

Мелони не е казала дали ще извади Италия от китайската инициатива, но миналата седмица посочи, че "дебатът е отворен". Очаква се тя да даде знак за посоката на страната напред по време на срещата на Г-7 в Хирошима тази седмица, тъй като други лидери като Байдън биха могли да повдигнат въпроса, според дипломат от ЕС и служител на ЕС, който говори при условие за анонимност.

Сделката между Рим и Пекин трябва да бъде подновена автоматично за още пет години през март 2024 г., ако никоя от страните не се оттегли. Заместник-министърът на външните работи на Италия Джорджио Сили каза в сряда, че "продължава внимателно обмисляне" и отбеляза, че решението ще бъде взето, "като се има предвид" политиката по отношение на Китай на НАТО, Г-7 и ЕС.

Сделката има за цел да стимулира търговията и да подобри свързаността между Италия и Китай. Но тя не постигна амбициите си, тъй като Пекин не успя да намали бариерите пред италианския бизнес и последователните правителства в Рим възприеха все по-сурова линия към администрацията на Си.

ЕС също така създаде своя собствена конкурентна инициатива Global Gateway, за да се противопостави на китайската. Това поставя Италия в неудобно положение със специалния статут на единствената нация от Г-7, която е част от инициативата на Пекин, според Алесия Амигини, международен икономист, написала книга по въпроса.

Италия се присъедини към проекта точно когато западното обществено мнение се обърна срещу Китай заради неговия все по-авторитарен модел и нечестни търговски практики.

Поддръжниците на сделката с Китай, от друга страна, остават категорични, че Италия ще загуби, ако се откаже от споразумението.

Една от централните фигури в преговорите с Пекин беше заместник-министърът на индустрията Микеле Герачи, бивш банкер, който преподава финанси в китайски университети повече от десетилетие.

"Да бъдеш атлантист, член на НАТО, не означава, че не можеш да сключваш сделки с Китай", каза Герачи по време на телефонно интервю от Китай, като посочи, че други страни от ЕС, които също са членове на НАТО, са се присъединили към китайската инициатива.

Според Герачи напускането на инициативата би направило живота по-труден за италианските износители за Китай, основен аргумент на бизнес съюзите, които подкрепиха сделката, надявайки се, че ще доведе до по-добър достъп до китайския пазар.

Износът на Китай за Италия е нараснал с 51 процента от 2019 г. до 2022 г., докато вносът от Италия в Китай се е увеличил само наполовина (26 процента) през същите години, според италианската търговска агенция.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пако

    67 20 Отговор
    ГОСПОДА ЖАБАРИ НАБЛИЖАВАТЕ ФАЛИТА ПО ГРЪЦКИЯ МОДЕЛ.КО ПРАИМ С ОГРОМНИТЕ ДЪЛГОВЕ.

    Коментиран от #15

  • 2 БАНко

    59 14 Отговор
    НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА ГОВОРИ АНОНИМНО !!!
  • 3 Адам Хилтън

    61 17 Отговор
    Италия с нейният 150% външен дълг, и по-слаба икономика от Корея и Румъния няма какво да предложи на Китай.

    Коментиран от #5

  • 4 Факт

    19 48 Отговор
    Няма комунист , който да не е русофил и няма русофил , който да не е комунист.
    Боян Расате.

    Коментиран от #11, #12, #14, #29, #31, #33

  • 5 Джо Байдън

    19 45 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Италия има по-висок БВП от колкото раша 🤣

    Коментиран от #8, #18, #25

  • 6 Китай

    35 8 Отговор
    Искаме си дълговете си в злато.Е,ако нямате опрощаваме ви ги.То дизайнерите са си дизайнери.Ма то" на западния фронт нищо ново"
  • 7 Българин

    48 8 Отговор
    Или Си си иска парите от краварника или отказва да им купува ДЦК. За това ПадащиятПоСтълби насъсква пуделите
  • 8 Българин

    28 10 Отговор

    До коментар #5 от "Джо Байдън":

    Я сметни Дълг/БВП и пак да говорим. Ти година и половина можеш ли да изкараш без да ядеш?
  • 9 Последно като ходих

    34 8 Отговор
    в тази пълна с ка туни държава, навсякъде черноработниците бяха китайци. Имах чувството, че с намирам в Китай. Обаче китайците знаят за какво работят, не са като балканските роби послушковци и интриганти. Италите ги е яд, че китайците произвеждат всичко за безпари.
  • 10 С две думи

    49 9 Отговор
    Европа не разбра ли,че Русия и Китай са прекалено голям залък за нея..? Ако ще не САЩ да са зад европейците-а и марсианците-нямат потенциала,политиците,финансите,природните ресурси и т.н...та да станат фактор срещу Китай или Русия..Доказателството е-11 000 санкции срещу Русия..-и ефекта е нула..

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Никой

    26 4 Отговор
    Отрицателното салдо по търговският баланс, не е
    причина за излизането на Италия.
    По-скоро Италия се връща, към старите си и горчиви практики, да се персонифицира, във външната си позиция.
    Очаквам повишаване цените на италиянските еврооблигации, което ще повлече евробондовете , в крайно неподходящ момент ,за еврото и европейските банки, в условията на нарастващи лихв% и намаляване на кредитната активност от високият пазарен сегмент.
  • 14 Факт

    10 39 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Китай е най големия комунистически концлагер в света, защо им е на Италия да се занимават със страна където човек няма никакви права.

    Коментиран от #30

  • 15 Ягуар

    46 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пако":

    Как какво? Набутват новите роби платци в еврозоната като Хърватия и България. Да плащаме и ние солидарно жабарските дългове! За какво си мислиш е тоя зор да ни набутат и нас в еврозоната?!?!?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 М3 голд

    31 3 Отговор
    Как се политизира един хубав икономически проект. И ще се спре. Ще се търсят поводи. Целта е "златният милиард" да се самоизолира, за да започне постепенно борба за ликвидация на останалата част от света. Икономическа и поетапно - физическа. Вижте в Окраина. Ще последва в Тайван. Страните са подредени. Чакат да им дойде времето
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 карамфила

    26 5 Отговор

    До коментар #10 от "С две думи":

    Ами ако Русия и Китай отговорят на ембаргото и отговорят огледално на 11 000 санкции които УСА въведе срещу тях.Не означава ли това че планетата ще фалира.
  • 20 Гого

    25 3 Отговор
    Дреме му Си, голям праз че жабарите щели да напуснат Инициативата на Си. Тия от Политико много използват "ще"!
  • 21 Макароните щяха всичко да дават на Украй

    27 3 Отговор
    Хайде сега с 42 наводнени градове, давайте
  • 22 Aлфа Bълкът

    4 27 Отговор
    Китай като не може да си пласира боклуците в ЕС, които не са на западни фирми ще остане с пръст в устата.

    Коментиран от #26, #28

  • 23 Хирошима

    20 3 Отговор
    Днес Русия,утре Китай.Пълна истерия.Лудост до небесата.Сами си го търсят.И ще си го намерят на 3 ката.
  • 24 Цензура

    19 3 Отговор
    Не мисля, че затъналата в колосални дългове Италия може да си позволи лукса да се дyе на Китай или на когото и да било.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БПФ

    25 2 Отговор

    До коментар #22 от "Aлфа Bълкът":

    Може, може. По простата причина, че ЕС вече почти нищо не произвежда !!! По времето на К 19 лъсна истината, че цял ЕС не произвежда едни нищо и никакви медицински маски !!!
  • 27 Иди и яиж

    22 3 Отговор
    Живял съм там, Италия е превзета от вътре, драги ми мисирки
  • 28 Българин

    14 4 Отговор

    До коментар #22 от "Aлфа Bълкът":

    Верно ли ве? Я сподели коя марка акумулатори се прави в Европа? Представяш ли си ново БМВ или Мерцедес с акумулатор Искта или Монбат? Я се поразгледай из къщата на колко уреда пише маде ин ПРС и ЕУ. Да не осамбеш резко без четка за зъбе чорапе?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 факуса

    5 1 Отговор
    хи хи,ами с тоз дълг 100 и кусур млрад,ще слушкат инак айде у ряката,а и онез с лодките у лампедуза искат да ядат,а джорджа далаверата ще требе да ги рани
  • 33 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    фактите ти по скоро фекали
  • 34 Вирус

    5 0 Отговор
    И тая върти опашчица на фащ цяла Европа е в капана им благодарение на назначаваните от тях управляващи
  • 35 Хегемонът

    1 0 Отговор
    Скръцнал със зъби и Италия се отказва. Васалът си е васал...
  • 36 24579

    0 0 Отговор
    И тук пак се намесват нацистите от САЩ и разсипват Европа
Новини по държави: