Отидете към основна версия

2 571 55

Унгария отново плаши, че ще блокира военната подкрепа за Киев

  • украйна-
  • русия-
  • виктор орбан-
  • унгария-
  • петер сиярто

Будапеща не е одобрила прехвърлянето на следващия транш от военната подкрепа за Украйна, осигурена от европейски фонд, като поиска гаранции, че и други региони също ще получат средства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският външен министър Петер Сиярто заплаши днес, че страната му ще блокира новия транш от военната помощ на ЕС за Украйна и всички бъдещи пакети със санкции на ЕС срещу Русия, ако Киев не извади унгарската банка ОТП от списъка си с поддръжниците на войната на Русия срещу Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Не може да дадем зелена светлина, докато ОТП остава в черния списък", каза Сиярто, говорейки за новия транш с военна помощ. "Същото важи и за санкциите", добави той.

Унгария не е одобрила прехвърлянето на следващия транш от военната подкрепа на ЕС за Украйна, осигурена от европейски фонд, като поиска гаранции, че и други региони, като Балканите и Северна Африка, също ще получат средства. Досега 27-те страни са предоставили по тази линия около 3,6 милиарда евро военна подкрепа на Украйна.

Унгария е член на ЕС и НАТО, но отказа да предоставя военна техника на съседна Украйна и неведнъж е критикувала санкциите на ЕС срещу Русия. Досега обаче Будапеща е гласувала в подкрепа на всички приети мерки, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: