Last news in Fakti

23 Май, 2023 20:15 1 651 19

ЕС vs. Орбан! Унгарският парламент оттегли още един спорен закон

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • каталин новак

Текстът беше разкритикуван от правозащитни организации като насърчаващ омразата срещу сексуалните малцинства

ЕС vs. Орбан! Унгарският парламент оттегли още един спорен закон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Унгарският парламент оттегли спорна част от закон, насочен срещу ЛГБТ общността, който позволяваше подаване на анонимни сигнали срещу лица, които "оспорват" конституционното определение за брак, семейство и пол, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Приетата от парламента през април поправка в закон от 2014 г. разширяваше списъка на действия, за които гражданите могат да подават сигнали. С цел "защита на унгарския начин на живот", тя позволяваше сигнализирането за "всяко оспорване на брака", записан от 2019 г. в Конституцията като съюз между мъж и жена.

Поправката насърчаваше също подаването на сигнал срещу лица, които отричат "правото на децата да имат идентичност, съответстваща на техния рожден пол".

Текстът беше разкритикуван от правозащитни организации като насърчаващ омразата срещу сексуалните малцинства.

Унгарската президентка Каталин Новак наложи вето на законопроекта и го върна за преразглеждане в парламента, като заяви, че "неясно формулираната разпоредба не защитава ефективно ценностите, заложени в Конституцията". Днес депутатите одобриха изменен вариант.

От 2018 г. насам Унгария постепенно променя законодателството си като част от обществения проект на премиера Виктор Орбан, насочен към "нова нелиберална епоха". Страната забрани джендърните изследвания, регистрирането на промяната на пола в регистрите за гражданско състояние, а също еднополови двойки да осиновяват деца.

Освен това съгласно закон, приет през 2021 г., вече е забраненос непълнолетни лица да се обсъжда промяната на пола или хомосексуалността.

Европейската комисия откри процедура за нарушение, подкрепена от 15 държави от ЕС. Унгария води преговори с Брюксел за деблокирането на милиарди евро от фондовете на ЕС, замразени поради неспазването на принципите на правовата държава.

Преди това централноевропейската страна, член на ЕС от 2004 г., беше една от най-либералните държави в региона. Хомосексуалността беше декриминализирана в началото на 60-те години на миналия век, а еднополовите граждански съюзи бяха признати през 1996 г., припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУУУУУ

    13 32 Отговор
    ОРБАН ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЛУЧАВА ШАМАРИ ....ОТ ЕВРОПА ......И В ОТГОВОР ХОДИ СА ПЛАЧЕ НА РАМОТО НА ПУТЛЕР......НООО РЕЗУЛТАТИ НЯМА 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Салто в последния момент

    3 19 Отговор
    Тоз фурнаджията и той чака накъде да се обърне..навремето император Тиберий е казал парите не миришат когато въвел закон за такса на римските тоалетни
  • 5 Ха, Ха

    27 4 Отговор

    До коментар #1 от "АУУУУУ":

    Орбан, за сега, е единственбият смелчага в ЕС, който открито води борба срещу Диктатурата на Атлантизма, на която нанася шамар след шамар в Унгария, силно поддържан от народа си. Да се надяваме, че всичко това ще се случи много скоро и на други места. Да на ЕС ! Не на Атлантизма!
  • 6 Рада Дълбоката

    7 2 Отговор
    Гоуем кеф,вече ще мога да си дивея по унгарски обществени тоалетни на воля..Ооох кееф,голям кееф....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    21 5 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан да спаси България от Четвърта национална катастрофа.
  • 9 Сенатор Боб

    20 3 Отговор
    Ще го бутнат закончето тук таме е пак ще прецакат Шорош! На Орбан не му е за първи път да хлъзне еврейчето!
  • 10 Демократ

    15 2 Отговор
    Демокрация = лъжи и ранна смърт, и душевни извращения
  • 11 За СЕМЕЙСТВОТО

    23 3 Отговор
    иде реч.За майка,баща,син,дъщеря и съпруга.Сатанистите посегнаха на най-святото за Всеки Нормален и нещата придобиват необратим ход - или ние,или те.После да не се чудите че десетилетия ще има кървища и писъци из Европа!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Спецназ

    17 2 Отговор
    Аз ако съм п...рас, джендър, третополов, двуфазен или

    незнамкакъвси и.звратеняк,

    щях да си ги правя тези неща, БЕЗ да го навирам зорлем на хората пред очите и
    да ги обвинявам, че даже да не ме укоряват- МЪЛЧАТ и едно Браво! нЕма да ми кажат.
  • 15 Ерешнеметиеш

    6 1 Отговор
    Закона е оттеглен но третия пол е в отходната тръба категорично. Пак маджарите ще се договорят с Урсулито и Борел и България и Румъния ще са при третия пол- извън Шенген. Истината е: трябва да си внесем американци и англичани и да говорим техния език, не за да ги разбираме, а за да ги СЛУШАМЕ смирено и безропотно. Падение! Не става така!
  • 16 666

    3 4 Отговор
    Брата на убиеца Путин още ли не са го изритали от ЕС.

    Коментиран от #18

  • 17 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    0 0 Отговор
    Споко бе.Бай ви Путин ша опрай работа преди да си купите рокля?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: