Отидете към основна версия

7 634 124

Радиоактивен облак от Украйна? Проверка на фактите.

  • ядрена заплаха-
  • ядрена война-
  • радиоактивен облак-
  • ядрена катастрофа-
  • война-
  • облак-
  • европа-
  • украйна-
  • аец-
  • русия-
  • николай патрушев-
  • радиация-
  • уран

Появиха се предупреждения за радиоактивен облак, който от Украйна се носи към Европа. Какво се знае по този въпрос?

Снимка: БГНЕС/ EPA

"Радиоактивен облак се е насочил към Западна Европа", твърди секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев. Редица онлайн медии в цяла Европа цитират думите му. Много от тях сравняват предполагаемата заплаха с тази от ядрения инцидент в Чернобил, уточнява АРД.

Предполагаемият радиоактивен облак идва от района на украинския град Хмелницки. Там руската страна извърши поредица от нападения с дронове и ракети. По думите на кмета на града, пострадала e критична инфраструктура, а 21 души са ранени. Руското министерство на отбраната пък съобщава, че атаките са унищожили “голямо количество оръжия и муниции”. По-конкретно: твърди се, че складовете за боеприпаси, които Русия е обстрелвала, са били пълни с муниции с обеднен уран, пише АРД. Във връзка с това твърдение се разпространяват и графики, които би трябвало да доказват, че нивото на радиация в близост до Хмелницки е повишено. Тази информация обаче е подвеждаща.

“В рамките на нормалните стойности”

В своя проверка на фактите АРД се обръща към Германската служба за защита от радиация. Оттам отговарят, че пробите от Хмелницки показват “минимално повишение на радиацията”, което е “в рамките на нормалното отклонение”. Освен това радиацията е толкова незначителна, че няма как да окаже ефект над околната среда и хората, уточняват от службата.

АРД обръща внимание и на още един важен детайл - повишените нива на радиация са отчетени още на 11 май, два дни преди мащабната руска атака в района на Хмелницки. Според експертите от Службата за защита от радиацията повишението може да се дължи на много неща - включително на технически грешки и дефекти в пробата.

Към момента изобщо няма доказателства, че Русия е ударила оръжеен склад с муниции с обеднен уран. Дори и да се случи обаче, това не би имало последици никъде, освен в региона на удара - опасните частици няма как да стигнат до Европа.

И Русия, и Украйна разполагат с муниции с обеднен уран

Обедненият уран е около 40% по-малко радиоактивен от естествения уран. Той е тежък метал, който остава като отпадъчен продукт от обогатяването на урана за използването му в ядрени електроцентрали, обяснява АРД. Заради високата му плътност обедненият уран започва да се използва за производство на оръжия.

Мунициите с обеднен уран са част от военния арсенал на редица държави. Русия и Украйна имат такива боеприпаси. Руската армия разполага с тях от 1982 година, а Украйна ги получава сега от запаси на Великобритания, пише АРД. Засега обаче няма доказателства, че която и да е от двете държави ги е използвала.

Рискът от радиация е нищожен

Експертите оценяват риска от радиация при използване на муниции с обеднен уран като много нисък. Такива боеприпаси са използвани във войните в бивша Югославия и в Ирак, но досега няма научни доказателства това да е предизвикало лъчева болест у хората в тези региони.

Комисията за оценка на рисковете за здравето и околната среда към Европейската комисия съобщава, че “няма индикации за риск за околната среда и здравето от потенциално разпространение на обеднен уран”, пише АРД. “Радиацията от обеднен уран е много ниска в сравнение с естествената радиация”, пише още в позицията на Комисията.

Причината е, че обедненият уран излъчва основно алфа лъчение, което не може да преминава през човешката кожа. Обедненият уран е опасен само ако бъде погълнат, пояснява АРД. Теоретично фините прахови частици, които биха се отделили при експлозия в склад за муниции с обеднен уран, могат да бъдат погълнати и от хората. Това обаче не може по никакъв начин да се сравнява с радиоактивността при ядрена експлозия, обяснява пред АРД Мориц Кют от Института за изследване на мира и сигурността към Хамбургския университет.

Опасност може да има от химически токсини

Според експертите основният риск, свързан с мунициите с обеднен уран, е химическата им токсичност - какъвто е случаят и с други тежки метали като олово и живак. Според Германската служба за защита от радиацията в зависимост от количеството погълнат уран, може да се стигне до частично увреждане или пълно спиране на бъбречната дейност, пише АРД.

Важно е да се отбележи обаче, че обедненият уран далеч не е единственият елемент, използван в боеприпаси, който е токсичен. Остатъчните материали от всякакви муниции, мини и експлозиви могат да замърсят почвата и подпочвените води с метали и токсини, които да предизвикват проблеми в продължение на години.

Руска дезинформация?

Според Улф Щайндл от Австрийския институт за европейска сигурност разпространяването на дезинформация за радиоактивен облак е част от по-мащабна информационна война на Русия. “Още преди началото на руската инвазия през 2022 година Русия е разпространявала дезинформации за някаква заплаха от ядрена катастрофа, свързана уж с Украйна”, отбелязва експертът пред АРД.

Един от проблемите в тази връзка е, че преобладаващата част от обществото не разполага с достатъчно информация за това как точно функционира радиацията. Това предизвиква страх, а той не е добър съветник, коментира Мориц Кют пред АРД.

Автор: Паскал Зигелков АРД

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: