Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Май, 2023 17:50 7 602 124

Радиоактивен облак от Украйна? Проверка на фактите.

  • ядрена заплаха-
  • ядрена война-
  • радиоактивен облак-
  • ядрена катастрофа-
  • война-
  • облак-
  • европа-
  • украйна-
  • аец-
  • русия-
  • николай патрушев-
  • радиация-
  • уран

Появиха се предупреждения за радиоактивен облак, който от Украйна се носи към Европа. Какво се знае по този въпрос?

Радиоактивен облак от Украйна? Проверка на фактите. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Радиоактивен облак се е насочил към Западна Европа", твърди секретарят на Съвета за национална сигурност на Русия Николай Патрушев. Редица онлайн медии в цяла Европа цитират думите му. Много от тях сравняват предполагаемата заплаха с тази от ядрения инцидент в Чернобил, уточнява АРД.

Предполагаемият радиоактивен облак идва от района на украинския град Хмелницки. Там руската страна извърши поредица от нападения с дронове и ракети. По думите на кмета на града, пострадала e критична инфраструктура, а 21 души са ранени. Руското министерство на отбраната пък съобщава, че атаките са унищожили “голямо количество оръжия и муниции”. По-конкретно: твърди се, че складовете за боеприпаси, които Русия е обстрелвала, са били пълни с муниции с обеднен уран, пише АРД. Във връзка с това твърдение се разпространяват и графики, които би трябвало да доказват, че нивото на радиация в близост до Хмелницки е повишено. Тази информация обаче е подвеждаща.

“В рамките на нормалните стойности”

В своя проверка на фактите АРД се обръща към Германската служба за защита от радиация. Оттам отговарят, че пробите от Хмелницки показват “минимално повишение на радиацията”, което е “в рамките на нормалното отклонение”. Освен това радиацията е толкова незначителна, че няма как да окаже ефект над околната среда и хората, уточняват от службата.

АРД обръща внимание и на още един важен детайл - повишените нива на радиация са отчетени още на 11 май, два дни преди мащабната руска атака в района на Хмелницки. Според експертите от Службата за защита от радиацията повишението може да се дължи на много неща - включително на технически грешки и дефекти в пробата.

Към момента изобщо няма доказателства, че Русия е ударила оръжеен склад с муниции с обеднен уран. Дори и да се случи обаче, това не би имало последици никъде, освен в региона на удара - опасните частици няма как да стигнат до Европа.

И Русия, и Украйна разполагат с муниции с обеднен уран

Обедненият уран е около 40% по-малко радиоактивен от естествения уран. Той е тежък метал, който остава като отпадъчен продукт от обогатяването на урана за използването му в ядрени електроцентрали, обяснява АРД. Заради високата му плътност обедненият уран започва да се използва за производство на оръжия.

Мунициите с обеднен уран са част от военния арсенал на редица държави. Русия и Украйна имат такива боеприпаси. Руската армия разполага с тях от 1982 година, а Украйна ги получава сега от запаси на Великобритания, пише АРД. Засега обаче няма доказателства, че която и да е от двете държави ги е използвала.

Рискът от радиация е нищожен

Експертите оценяват риска от радиация при използване на муниции с обеднен уран като много нисък. Такива боеприпаси са използвани във войните в бивша Югославия и в Ирак, но досега няма научни доказателства това да е предизвикало лъчева болест у хората в тези региони.

Комисията за оценка на рисковете за здравето и околната среда към Европейската комисия съобщава, че “няма индикации за риск за околната среда и здравето от потенциално разпространение на обеднен уран”, пише АРД. “Радиацията от обеднен уран е много ниска в сравнение с естествената радиация”, пише още в позицията на Комисията.

Причината е, че обедненият уран излъчва основно алфа лъчение, което не може да преминава през човешката кожа. Обедненият уран е опасен само ако бъде погълнат, пояснява АРД. Теоретично фините прахови частици, които биха се отделили при експлозия в склад за муниции с обеднен уран, могат да бъдат погълнати и от хората. Това обаче не може по никакъв начин да се сравнява с радиоактивността при ядрена експлозия, обяснява пред АРД Мориц Кют от Института за изследване на мира и сигурността към Хамбургския университет.

Опасност може да има от химически токсини

Според експертите основният риск, свързан с мунициите с обеднен уран, е химическата им токсичност - какъвто е случаят и с други тежки метали като олово и живак. Според Германската служба за защита от радиацията в зависимост от количеството погълнат уран, може да се стигне до частично увреждане или пълно спиране на бъбречната дейност, пише АРД.

Важно е да се отбележи обаче, че обедненият уран далеч не е единственият елемент, използван в боеприпаси, който е токсичен. Остатъчните материали от всякакви муниции, мини и експлозиви могат да замърсят почвата и подпочвените води с метали и токсини, които да предизвикват проблеми в продължение на години.

Руска дезинформация?

Според Улф Щайндл от Австрийския институт за европейска сигурност разпространяването на дезинформация за радиоактивен облак е част от по-мащабна информационна война на Русия. “Още преди началото на руската инвазия през 2022 година Русия е разпространявала дезинформации за някаква заплаха от ядрена катастрофа, свързана уж с Украйна”, отбелязва експертът пред АРД.

Един от проблемите в тази връзка е, че преобладаващата част от обществото не разполага с достатъчно информация за това как точно функционира радиацията. Това предизвиква страх, а той не е добър съветник, коментира Мориц Кют пред АРД.

Автор: Паскал Зигелков АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    132 21 Отговор
    Къде е генерал Залyжни?
    Z

    Коментиран от #5, #6, #9, #100, #109

  • 2 още един шамар

    25 113 Отговор
    за пияните орки 😆

    Коментиран от #82, #104

  • 3 Истината

    33 161 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Но няма нормален човек по света, който да вярва на руските лъжи.

    Коментиран от #12, #13, #55, #93

  • 4 Асан от Кисловодск

    115 24 Отговор
    Слава на Руската армия

    Коментиран от #106, #107

  • 5 Наблюдател

    25 68 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Виж в спалнята при жена си!

    Коментиран от #24, #35

  • 6 Залужни

    18 61 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Подготвям почвата на руска територия. Защо питаш ?
  • 7 Вашето Мнение

    152 17 Отговор
    За радиацията европейските слуги да благодарят на англия. Снарядите, които достави са с обеднен уран и руснаците ги взривиха, първо предупреждаваха. В резултат на обстрела по тези складове и военен щаб залужни е тежко инвалидизиран. В резултат на това украинската армия е деморализирана и губи с още по-голлеми темпове територии.

    Коментиран от #11

  • 8 Верваме

    17 79 Отговор
    Има повишение на спиртните пари под калпака на Патрушев

    Коментиран от #26

  • 9 Вашето Мнение

    98 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Залужни е тежко инвалидизиран в резултат на руска атака. Вече няма да може да изпълнява задълженията си, а украиннската армия е силно деморализирана от този факт.

    Коментиран от #18, #19, #42, #110

  • 10 Пияните колхозници казаха

    11 88 Отговор
    Другари няма радиация вие разбирате ли..тоя снаряди са метални колчета супер твърди и тежки и са напрактика неразрушими от външен взрив

    Коментиран от #90

  • 11 Само питам

    14 93 Отговор

    До коментар #7 от "Вашето Мнение":

    Кой се интересува от мнението на една руска подметка?
  • 12 Американски офицер

    104 9 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Рен: освен снаряди с уран, компоненти на "мръсната бомба" на въоръжените сили на Украйна можеха да избухнат близо до Хмелницки
    В момента Киев активно работи за отстраняване на последствията от експлозиите , избухнали в Хмелницки и Тернопол. Унищожените складове може да съдържат боеприпаси с обеднен уран, предадени на Въоръжените сили на Украйна от Лондон. Според бившия офицер от американската армия Станислав Крапивник обаче може би там се е съхранявало нещо "по-сериозно".

    "Много интересен е фактът, че на мястото на експлозията е регистрирана гама радиация. Защото не е ясно какво са взривили там. Може би е имало складове за гориво за атомни електроцентрали, може би там се е подготвяла "мръсна" ядрена бомба ”, каза експертът разговор с МК.
  • 13 Тъй тъй

    102 8 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Само на демократични лъжи трябва да се вярва,те са най-верните лъжи,даже и не са лъжи,щото са демократични,абе направо са си истини,защо да се лъжем?
  • 14 Мим

    104 7 Отговор
    Ами, след като не е опасен този уран,нека ви го взривят при вас в немецко....
  • 15 Укропат

    83 6 Отговор
    Няма такова нещо. То имаше ама отпътува за някъде... Защо да се притеснявате? Докарайте още от същите боеприпаси ,че свършиха рязко!
  • 16 хихи®

    89 5 Отговор
    радиацията е толкова незначителна(освен това е демократична), че ще окаже положителен ефект над околната среда и хората,
    Виж по друг начин стои въпросът с диктаторската от обеднен уран от нея стада околната среда и само цивилни и граждански цели...
  • 17 А бее

    69 7 Отговор
    Почна ли ЮРУША!!!?



    Не е бее
    чакаме самолетите и самолетоносача
  • 18 пак са те

    13 57 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    излъгали другарите , както те лъгаха 45 години

    Коментиран от #34

  • 19 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    8 79 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    Деморализирани сте руските роби от успехите на спецоперацията!
  • 20 Зеленски съм - Мари и Хуана

    86 5 Отговор
    Дойчото се опитва да замита, да замазва положението, обаче нещо не му се получава...както винаги.
    Дезинформация на рашките било, ама пък стойностите в района високи., реват мамалигари и ляхи...
    Приемат се вече залози - скоро албионци, ще имат ли остров, нема ли да имат?
  • 21 Ген. Гурко

    81 4 Отговор
    Всичкият уранов прах трябва да се насочи към Великобритания, като собственичка и доставчик на тези уранови снаряди.

    Коментиран от #25

  • 22 Ела да ти кажа

    5 82 Отговор
    Тия путинофили побъркаха обикновенните хорица. Постоянно ги тормозят и заплашват ДЕЦАТА им.Със ядрено оръжие и радиация От толкова психически тормоз. Тия хорица развиват синдром. Дето жертвата започва да обича насилника си. Казва се стокхолмски синдром. Съветвам ви мили хора да проверите в нета какво значи. И как да се борите с него. Защото нито един българин не трябва да живее във страх и тормоз.

    Коментиран от #38, #40

  • 23 Мислещи Българин

    102 6 Отговор
    Радиацията умишлено се крие, за да не се дискредитира западната помощ от уранови снаряди. За целта се активира силна пропагандна машина (DW), да казва на черното бяло и обратното, като се разчита, че читателите са канарчета и магарета.
  • 24 русопили

    4 21 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Така е. И ние имаме такива сведения.!
  • 25 Нищо

    18 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ген. Гурко":

    Те там ще му пратят по бързата поща без наложен платеж
  • 26 Верваме ти

    73 5 Отговор

    До коментар #8 от "Верваме":

    В украинските социални мрежи се разпространяват панически съобщения, че по време на взривяването на склад за боеприпаси в Хмелницки е унищожена и голяма партида британски танкови боеприпаси с обеднен уран, които наскоро бяха докарани в Украйна заедно с ракетите Storm Shadow. В резултат на огромна експлозия частици от обеднен уран могат да бъдат разпръснати на територията на Хмелницка област, което, като се има предвид опита на Югославия и Ирак, може да доведе до избухване на рак в средносрочен план. Вече има съобщения, че се твърди, че радиационният фон в Хмелницки се е увеличил. Жителят работещ в Радата на Украйна,Игор Мосейчук вече бие тревога и препоръчва на хората да водят децата си в други градове, далеч от греха. Оказва се, че са планирали да отровят жителите на Източна Украйна, но отровата е паднала върху собствените им сънародници...
    Увеличение на гама радиацията е регистрирано в Хмелницки след експлозията на склад за боеприпаси

    Коментиран от #36

  • 27 Хора наистина

    66 4 Отговор
    Какво става с този облак. Накъде се движи и какво се случва. Дайте информация по темата. Стига сте си мерили пи....салките. Облака отиде в посока Полша и Европа и никой нищо повече не написаи каза. Защо? Защото е демократична радиацията ли? Ама ок но е радиация? С тия дъждове при нас дали нещо не се посипа и върху нас, а сега като се изпарява и да си вдишваме.....? Пишете по тая тема, стига сглупостите само.

    Коментиран от #32, #74

  • 28 Морски

    53 4 Отговор
    Щом DW го казва,значи има от какво да се притеснявате

    Коментиран от #41

  • 29 Неразбрал.

    12 26 Отговор
    Тя радиацията е с минимално повишение.Кво трябва е дъвчем тогава?

    Коментиран от #49, #123

  • 30 Деян Икебаната

    60 5 Отговор
    Рупайте догодина полски картофи обогатени с тежки метали.Да сте живи и здрави.Добрата новина е че ще си тежите на мястото и ще всявате респект и даже при силен вятър ще сте непоклатими.

    Коментиран от #51

  • 31 има видео

    61 5 Отговор
    от взрива и на него се вижда "ядрена гъба", щом дойче или 20-годишните умни и красиви факт чекъри опровергават нещо, значи е на 100 процента вярно, чакам подробната статия какво точно е състоянието на Залужни, че много се забавиха какво да измислят
  • 32 Стават топки

    4 45 Отговор

    До коментар #27 от "Хора наистина":

    Аве руски клоун паси си овцете там на никой не му пука за лъжите ви..всичките отивате при ленин при нужда
  • 33 Калпазанин

    54 4 Отговор
    По време на война се лъже най много, а аз вярвам само на бесарабски фронт и фактите. Мисирките да ни обяснят след като са толкова "безопасни" тези снаряди, защо след войната в Югославия и Ирак има бум на заболелите от рак или защото са демократични или да пращаме онкоболните за лечение на фронта в Украйна тогава
  • 34 Украинците

    21 5 Отговор

    До коментар #18 от "пак са те":

    Обявиха новината. Че четеш само Факти- твой проблем.
  • 35 Сатана Z

    42 5 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Залужни получи нараняване на главата и осколкови рани в резултат на ракетен удар по команден пункт край Херсон в началото на май.

    Залужни претърпя лоботомия след раняване - според прогнозите главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна ще оживее, но няма да може да върши работата си
    Съобщава УИНАН

    Коментиран от #45, #46

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гореща новина

    40 3 Отговор
    Това са снарядите с обеднен уран, изпратени от Англия! Информацията беше публикувана преди седмица, пак във Факти! Благодарете на Факти за фактите!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Фалос

    29 7 Отговор
    Европа ни храни НАТО ни пази, Де.а и боклуци
  • 40 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    36 7 Отговор

    До коментар #22 от "Ела да ти кажа":

    Мани ги тия путинофили бре.Само заплашват.мани мани...
    Виж,друго си е да ти доставят боеприпаси от обеднеен уран,и вместо да летят -избухнат.Представяш ли си?
    Та,те ДВ иска ти каже,че радиацията е минимална,но демократична.😁

    Коментиран от #59

  • 41 Някой

    41 5 Отговор

    До коментар #28 от "Морски":

    Факт. Военните проверяват радиационния фон първо на всеки 8 часа, а от скоро на всеки 4 часа. Двойно покачване, но в нормални граници засега. По непотвърдени данни в Полша положението не било толкова добро. Каква е причината никой не знае и сигурно няма да узнаем. Дезинформация е всичко напоследък. Информация реално липсва.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 уран

    27 4 Отговор
    Не само поляците дишат вече особено
  • 44 Внимание внимание внимание

    5 34 Отговор
    Троловете на митрофанова супер активни..редакцията направо да си записват ай питата и да ги пращат на данс тия са задействани по команда в момента

    Коментиран от #48

  • 45 Рико.

    17 5 Отговор

    До коментар #35 от "Сатана Z":

    Ако и той е като блатните козяшкоукрофилташки троллове които оцеляват без глава вече година,няма проблем.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Не бе

    17 3 Отговор
    Заложни Имал е немороиди и сега ония козаря му ги маха чрез шлайфане
  • 48 Баро

    13 5 Отговор

    До коментар #44 от "Внимание внимание внимание":

    Твойто вече го имаме,резервирали сме ти ВИП апартамента в Белене.Очаква те.

    Коментиран от #57

  • 49 Рошко

    39 3 Отговор

    До коментар #29 от "Неразбрал.":

    Ти чакал ли си на опашка пред онкологичен кабинет с някой близък бре, че дрънчиш като празна тенекия или си от новото поколение пол от епруветка

    Коментиран от #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Морс аб алто

    3 38 Отговор
    Руски клоуни заради военния конфликт военните на НАТО и цивилните служби следят внимателно радиационния фон
    НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ЖАЛКИТЕ ВИ ЛЪЖИ
  • 53 Ела да ти кажа

    3 30 Отговор

    До коментар #38 от "Шаман от Тува":

    Мислите,че ще стане ядрена война.Страх ви е за ДЕЦАТА ви. Ето този добър чичко путинофил твърди,че ще ви помогне. Аз ви оставям с него,защото имам малко работа. Вие си се знаете. Познавате се имате си доверие. От мен лека и ви пожелавам успехи.
  • 54 Рико.

    17 5 Отговор
    Ако и той е като блатните козяшкоукрофилташки троллове които оцеляват без глава вече година,няма проблем.
  • 55 Мим33

    38 3 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    И каква е истината и кое е лъжата.Лъжа ли е,че при избухване на толкова снаряди с какъвто и да е уран ,се отделя радиоактивен облак,който е поразяващ фактор.При една ядрена бомба примерно има три поразяващи фактора.Първия е светлино излъчване,което гори и топи всичко наооколо,ако теб не те стопи следва втори поразяващ фактор,ударна вълна която ще те отнесе и раздроби на атоми.Ако и това не те унищожи следва радиоактивно заразяване на местноста ,като почва водоизточници и всичко излъчва лъчение,което причинява проникваща радиация и до там.Стига повече,теб не те е страх и това не те лови,нали...
  • 56 позеленял

    37 3 Отговор
    преди години по време на войната в сърбия , американците ползваха такива муниции , всички круши и орехи по поречието на струма изсъхнаха
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Дефекирал

    7 2 Отговор

    До коментар #51 от "Констатирал":

    Да ти дам малко материал?Предпазва от радиация.Взема се по схема първите няколко седмици.
  • 59 ахахха

    3 16 Отговор

    До коментар #40 от "🤣🤣🤣🤣🤣🤣":

    Беги се крии бе. Нали идва радиоактивен облак. Що седиш така.

    Коментиран от #95

  • 60 Бухаха тъпи жуотни

    3 25 Отговор
    Ушанки..ватниците на фронта пият вода от локвата..къде отивате вие може би?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кек

    10 0 Отговор

    До коментар #61 от "Баро":

    Най-много да спечелиш два лева и ти..ще пропуснеш вечерята на казаните
  • 63 НУРС

    4 30 Отговор
    Крайно време е тези боеприпаси да бъдат доставени до крайната дестинация!
    А именно - да напуснат бойното отделение на бронираната машина след като преминат "насквозь".
    Няма да забележат активната броня ама изобщо!
    Проста физика - бях артилерист на "Молот" и съм наясно какво правеше волфрамовия сердечник с размер на яйце в подкалибрен снаряд с еднометрова гилза и 7 метрова 100 мм. цев без нарези.
    Ще има много поръчки на Лади за вдовиците.

    Коментиран от #70

  • 64 А бе кух

    6 27 Отговор

    До коментар #49 от "Рошко":

    Какво ти разбира шамандурата от онкология бре? Когато се случи аварията в Чернобил през1986г. се появи анекдота-чакахме го от Нато, а дойде от брато .Последиците от всичко това едва сега се усещат!

    Коментиран от #77

  • 65 Професора

    32 3 Отговор
    Петата колона на Сорос естествено, че ще покрие истината за радиоактивното замърсяване.
  • 66 Така е.

    33 3 Отговор
    Щом фашистите ми обясняват как уранът не е радиоактивен, значи няма начин да е другояче.
  • 67 Реалист

    29 3 Отговор
    Сигурно и министерството на здравеопазването в Окрайна се объркало кото е издало указания децата от района на Хмелницки да бъдат отведени надалеч.

    Коментиран от #91

  • 68 9003

    25 3 Отговор
    Фашистите крия истината нало британците са им господари да не се знае в каква мръсотия забърквахажс радиоактивните снаряди
  • 69 Дойче Веле

    23 3 Отговор
    Обединения уран става дори на закуска даьсе яде
  • 70 Ще играят казачок

    5 26 Отговор

    До коментар #63 от "НУРС":

    Те руските танкове ги палят с 40 милиметрови гранати да ги думнеш с такова си е гавра направо
  • 71 8888

    40 3 Отговор
    Затова мият улиците във Варшава всякаа нощ от 2 седмици насам. В Полша социалните мрежи
    врат, а подлогите на НАТО мълчат.

    Коментиран от #73

  • 72 Така така

    24 2 Отговор
    Аз лично на дойче веле изобщо не вярвам доказани лъжци
  • 73 После

    19 3 Отговор

    До коментар #71 от "8888":

    Яжте гъби, всичките гъби тук по магазините са полски

    Коментиран от #83

  • 74 Сух

    17 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хора наистина":

    Като гледам този северен вятър къде духа от дни, и го дават следващите дни отново да духа север, по някое време го очакваме тук, ако вече не е дошъл..
  • 75 Цензура

    45 3 Отговор
    Защо ЛЪЖЕТЕ мизeрници?
    Сам аз видях УКРАИНСКИ сайт, показваш нивото на радиоактивния фон В РЕАЛНО ВРЕМЕ !!! Точно в Хмелницки нивата на радиация бяха МНОГОКРАТНО над нормата !!!
    Да в Сърбия? Нима нямаше огромен скок на раково болните и децата, родени с тежки малформации, след мрсната войничка на НАТО там?

    Мрсното манипулативно подобие на медия дойче зеле трябва да бъде ЗАБРАНЕНО !!!

    Коментиран от #79

  • 76 Иван

    23 3 Отговор
    Значи ако Русия удари Германия с уранови бомби, тежките уранови частици ще останат в местната германска почва.........в такъв случай Дания, Полска К, Австрия, Швейцария, Франция, Белгия, Холандия, няма от какво да се притесняват.
  • 77 Сух

    22 6 Отговор

    До коментар #64 от "А бе кух":

    А сега какво излезе, чакаме го от брат, а то дойде от НАТО..

    Коментиран от #99

  • 78 значи ЕС лъже

    23 3 Отговор
    има сайт на JRC (който е под шапката на ЕК) и покрива данни от системите за мониторинг на околната среда от всички членки на ЕС и няколко, доброволно подсъединили се страни от Европа (в това число Украйна).
    По логиката на Улф Щайндл излиза, че инфото подавано от ЕС е пълна лъжа! Значи цялата прозрачност на информацията, която ЕС осигурява е бутафорна. Този експерт да вземе да се определи кой лъже - руснаците или ЕС. Единственото вярно е, че гама фона (разбирай радиационния фон) е в нормални граници, но повишението след атаката на складовете индикира 2-но повишаване първо в областта около Хмелницки, а след това поетапно във времето известни повишение и в Полша, Беларус и Русия (което кореспондира на разпространение според розата на ветровете). Какво е имало в тези складове трябва да се каже от украинците, но че след техния взрив се наблюдаваше флуктуация в гама фона на много райони е факт. За да не се стряскат хората - нивата са в нормата. Обаче, какво се вдишва или поема - никой не казва
    Радиационния фон беше в нормата и в Сърбия ( и там се наблюдаваше само повишение, но спазване на нормите), ама ... знаем всички какво последва.
  • 79 Иван

    24 2 Отговор

    До коментар #75 от "Цензура":

    Колективния Запад забранява да се правят сравнения със Сърбия и укро Хмелницки.......един за всички, всички за един.
  • 80 руzzoфиле

    8 2 Отговор
    пийте йод
  • 81 аз и ти

    21 2 Отговор
    А бе истината е, че отровиха всичко с тази война - единия не спира, а Зеленски го въоръжават от цял свят, за да може този черноморски регион и Европа да бъдат отровени.
    Та си разтоварват отровното оръжие и от други континенти, та и Англия да не остане назад. Тепърва ще берем плодовете на замърсяването и болестите. Това са едни ненормалници, които нямат място на Земята. Няма нормален човек, който иска да воюва, да трови, да убива, да замърсява. Няма. Но като е пълно с такъв БОКЛУК , КАКВО ДА СЕ ПРАВИ. Приемаш фактите и се молиш!
  • 82 Пиян си ти

    22 3 Отговор

    До коментар #2 от "още един шамар":

    Зеле, а да кажете и, че унищожените от руските сили боеприпаси, са били доставени на укр. от греатбритан, а.? И че са от вида, с който уса бомбардира бивша Югославия?
    А после, ако можете, да опровергаете данните на европейската агенция, която замерва радиационния фон в реално време.......,Тъй като там може да се види пикът на радиационен фон в близките западно от укр. държави ТОЧНО на 13-....16-17 май. И да се проследи.............
    ???????????????????? Не разбрахте, че срещу истината не се рита.
  • 83 Иван

    23 2 Отговор

    До коментар #73 от "После":

    Овцата Урсула Фон Дер Лайен да дойде и да покаже как се ядат
  • 84 Иван

    20 2 Отговор
    Щом гнусния британски министър на отбраната се е скрил и не се появява, значи всичко е наред.
  • 85 Гатанка

    9 1 Отговор
    по време Чернобилово и Фукушимово,
    кое е това, което го няма, но постоянно намалява...
    ?
    ?
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Софиянеца

    14 2 Отговор
    Преди 7 дни изведнъж заваля кален дъжд от Сахара и го съобщиха чак вечерта
  • 88 Иван

    15 2 Отговор
    Ааааааааа, ооооооооо,СЗО заклейми ли САЩ за използването на обеднен уран ?
  • 89 Запознат

    22 2 Отговор
    От Фокушима 1 през 2011г се изхвърли 10 пъти повече радиация от колкото от Чернобил. Руснаците Чернобил го затвориха за 7 дни, а във Фокушима 1 месец се чудих какво да правят.

    Коментиран от #92

  • 90 горски

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пияните колхозници казаха":

    Май ти си колхозника....който не знае как изглежда подкалибрен снаряд.Топчетата са някъде другаде,и тракат...
    Вместо уран се ползва волфрам,но е по скъп...Целта е при удара в бронята да се стопи стоманата преди куршума,затова се ползват метали с висока температура на топене и същевременно твърди.Може да се ползва иридий и платина,но тогава снаряда ще е по скъп от танк...
  • 91 да бяха само децата

    23 2 Отговор

    До коментар #67 от "Реалист":

    там изплашиха хората с радиационните патрули, които правеха замервания около взривените складове.
    Като ги видиш хората в специалните костюми веднага спираш да вярваш на всякакви приказки, че нещата са наред.
    Да не говорим, поляците какъв шум вдигнаха, когато при тях изведнъж се повиши нивото на бисмут (елемент от разпадането на урана).
    Забелязвам, че ЕС и украинците повтарят грешката от управлението при соца - мълчат или отричат, но не дават обосновки. По-добре е да кажат "право куме в очи" какво е взривено и какво да правят хората, ако се притесняват. Мълчанието и отричането на факти, които всеки може да види от сайтовете за следенене в реално време на определени параметри, само подклажда възможната спекула с данните или преекспониране на ситуацията
  • 92 Много повече

    3 5 Отговор

    До коментар #89 от "Запознат":

    Океана нали е голям...
  • 93 максим

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    това, по -коментара с повишения радиационен фон ли го казваш,или просто така?и кой кого лъже,наясно ли си?
  • 94 максим

    16 3 Отговор
    укросите,винаги са били големи и уникални лъжци.в това, няма съмнение.винаги се жалват и искат помощи.целия свят ,им е длъжен.забъркаха си кашата с нато,нека накрая, сами да се спасяват.няма другите, да страдат заради украйна и натовските,малоумни глави.че радиацията е 6-7 пъти над допустимото,е факт.нивата на радон и бисмут в въздуха,са големи.това не става току така.............вятъра духа към полша и германия,но никой не казва,какво става над другите евро държави....
  • 95 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    0 4 Отговор

    До коментар #59 от "ахахха":

    Боли ме .... кво ша дойде.Ко ще и извънземни да са.
  • 96 дядото

    15 2 Отговор
    обеднения уран да го изсипят над англия,от където идва.проклети гадове,отнтово европа ще понесе последствията
  • 97 Механик

    18 2 Отговор
    САЩ изгубиха и тая си война. Украйна е в руини и с дълг по-голям от това, което може да произведе за 1800000 години.
    Украйна е умряла! САЩ са в кома.
  • 98 Яне Сандански

    16 2 Отговор
    Информацията за радиационен облак не е от Русия ,а от Украйна .От една седмица по руската телевизия обясняват ,че складовете които са ударени с английски уранови боеприпаси не могат да предизвикат радиация по простата причина ,че температурата при удара е около 300 градуса ,а за да се причини радиация е нужно температура от 2500 до 4000.Така че не преписвайте украинските лъжи на Русия .На всички е ясно ,че Украйна и САЩ се опитват да въвлекат НАТО и Европа в тази война .
  • 99 Калпазанин

    10 1 Отговор

    До коментар #77 от "Сух":

    Какъв брат може да ми е ингилизин дошъл от на @@@@@@@,,,,а и с когото да ми трябва преводач
  • 100 Кокорчо🙄

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    В болнични требе да е според слуховете запек ли разстройство не казват
  • 101 оня с коня

    12 1 Отговор
    краварите ни казват-спете спокойно,обеднения уран е безобиден!!!!
  • 102 ИВАН

    16 1 Отговор
    Човеците са най долното нещо на тая планета - колко болни мозъци - да създадат такива неща ... жал ми е само за невинните същества, животинчета, растения ...
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 катран

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "още един шамар":

    Колко успокояващо за украинци..."Дори и да се случи обаче, това не би имало последици никъде, освен в региона на удара " До последния украинец..ако не бъде убит ,ще умре от радиация..Това е посланието на тази мрачен прогноз..Запада и сащ са двулични изроди..
  • 105 куку

    6 1 Отговор

    До коментар #103 от "555555":

    ти що не се покриеш в някое дупка..
  • 106 да да

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Асан от Кисловодск":

    Германски медии толкова са спокойни..защото ако се случи нещо на украинци---те са били далеко..това ако не фашисти..
  • 107 катран

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Асан от Кисловодск":

    Залужни го занулиха..
  • 108 Механик

    13 2 Отговор
    Ми кво да кажа?!
    Един готвач, и то дърт, и едни кльощави пандизчии, при това въоръжени само с някакви си лопати с цишерблати, обезмислиха всичкото западно оръжие, барабар с "инструкторите".
    Около година вече, ВСУ с натовското оръжие, не може да изпъди пандизчиите от един Бахмут. Дето е едно село и то с никаква стратегическа стойност.
    Ми, това ако не е срам за НАТО, не знам какво е.
    п.п.
    И имайте предвид, че РККА , все още не се е включвала.

    Коментиран от #112

  • 109 Руското военно разузнаване

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    се опитва да научи това от началото на войната
  • 110 Руските болни фантазии

    2 10 Отговор

    До коментар #9 от "Вашето Мнение":

    нямат край вече година и половина
  • 111 ФактЧекър

    3 7 Отговор
    "“В рамките на нормалните стойности”

    В своя проверка на фактите АРД се обръща към канцеларията на "Америка за Германия" и британското разузнаване. Оттам отговарят, че пробите от Хмелницки показват “минимално повишение на радиацията”, което е “в рамките на нормалното отклонение”.

    Коментиран от #119

  • 112 А Пригожин

    1 9 Отговор

    До коментар #108 от "Механик":

    Е на друго мнение .
    Само забравяш да споменеш най важното в случая .
    А бре Механичен
    Нали сте Могучая бре , заблуденяк .
    Нали сте втората в света ,бре .
    А някаква Украйна ,дори и със натовско оръжие ви бъхти ,вече близо 500 дена .
    Хсхага

    Коментиран от #115

  • 113 Ауйу

    1 6 Отговор
    Усещам ,усещам .
    Радиацията вече ме хвана .
    Суууу
    Суууу
    Омекна ми Русофилския мозък .
    Сууууу
    Радиацията ме удари .
    Помагайте , Моля ви помагайте .
    И бягайте ,има радиация навсякъде .
  • 114 Помагай

    0 3 Отговор

    До коментар #50 от "Сталин":

    Помагай Сталине .
    Помагай разлагам се .
    Вече се втечнявам .
    Радиацията ме хвана .
    Имаш ядрена ракета ,пусни я моля ти се.
    Отвърни на удара .
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Вирус

    5 1 Отговор
    Ей дойчото да кажат британците нали са им безвредни снарядите
  • 117 Тцтц

    8 1 Отговор
    Когато една статия е прекалено дълга за нещо конкретно ,е опашата лъжа
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Чърчил

    6 0 Отговор

    До коментар #111 от "ФактЧекър":

    При нас във Великобритания стойностите са нормални. До нас няма да стигне радиацията. Вие се оправяйте както можете.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Матей

    3 2 Отговор
    Слабата радиация първо удря в потентността. Затова запада много не му пука,те така или иначе са в джендърска импотентност. Пък ние (България)за да не изпуснем гювеча също тичаме към физическа и морална импотентност. За отбелязване е,че русофобите никой не може да ги настигне в този маратон.
  • 122 КовидманЯк

    3 0 Отговор
    Няма,няма, всичко е точно.Едно време и на нас такива ги ни разправяха след Чернобил .
  • 123 Демукрат

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Неразбрал.":

    Когато бях млад на летище Габровница докарваха ядрено гориво със самолети Ил 76.Радиационият фон около самолетите се повишаваше незначително. Значи ли това, че ядреното гориво е безопасно и нерадиоактивно? Може би е полезно за здравето, ако не е руско?
  • 124 ганю

    1 0 Отговор
    когато Сащ бомбандираше сърбия с бомби с обеднен уран
    през тази година по долината на р.струма гроздето изсъхна на лозата
    а само полъхваше вятър от там
    няма нищо вредно ще ви изсърхат чурките
Новини по държави: