Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Юни, 2023 19:00 3 826 83

Руска агресия срещу Запада? И това не е напълно изключено.

  • ядрена война-
  • русия-
  • агресия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна-
  • европа-
  • сигурност-
  • руснаци-
  • война

В средносрочен план Западът трябва да е подготвен за руско въоръжено нападение

Руска агресия срещу Запада? И това не е напълно изключено. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношението на Германия към Русия се промени радикално след 24 февруари 2022 година, но политическото ръководство на Федералната република досега предимно реагира на руската агресия срещу Украйна, без да е разработило нов и цялостен подход към Москва. Дошъл е моментът за създаването на такава концепция, както и за интеграцията ѝ в европейската и външнополитическата стратегия на страната.

Необходимо е тя да коригира допуснатите в миналото грешки по отношение на възгледите за Русия, както и да изпрати недвусмислен сигнал към гражданите на Германия и към нейните международни партньори. Посланието трябва да гласи, че няма да има връщане към предишната германска политика по отношение на Москва.

Още новини от Украйна

Русия ще бъде агресивна и без Путин

Това е основното послание в статията на Сюзън Стюарт, една от водещите специалисти на германската фондация "Наука и политика" (SWP) по проблемите на Русия. Тезата на Стюарт се базира върху две основни предположения. Първото е, че "Русия ще остане авторитарен или дори тоталитарен режим в обозримо бъдеще и ще продължи да води агресивна външна политика, независимо от това дали Владимир Путин ще остане на власт. Второто е, че "Русия няма да се разпадне на няколко държави, както се случи със СССР през 1991 година“.

Значителна част от руския елит приема, че Русия води война не само и дори не толкова срещу Украйна, колкото срещу "колективния Запад". Затова и според авторката не е изключено "Русия да бъде готова да нападне западни държави, ако руското ръководство сметне, че условията за това са благоприятни". Наистина, продължава Стюарт, "войната в Украйна показа, че руските въоръжени сили са много по-слаби, отколкото досега се е смятало" и затова "руско нападение е малко вероятно в най-близко бъдеще", но в средносрочен план Западът трябва да се подготви за подобна атака.

Отбранителен капацитет

Затова и военното възпиране трябва да бъде съществена част от политиката спрямо Русия, подчертава експертката. Според нея изграждането на германския отбранителен капацитет в рамките на ЕС и НАТО трябва да включва конкретни стъпки. Сред тях са мерки като увеличено финансиране за Бундесвера, дългосрочно присъствие в Литва, като част от укрепването на източния фланг на НАТО, преодоляването на разногласията с Франция относно въпроси на сигурността, както и засилването на ролята на разузнаването за противодействие на хибридни заплахи.

Според Стюарт по-нататъшното военно сътрудничество със САЩ и Великобритания е изключително важно. В същото време тя подчертава, че укрепването на "по-голямата европейска автономия в областта на сигурността" трябва да бъде приоритет в момента. Досега Германия и ЕС твърде много са разчитали на гаранциите за сигурност, предоставяни от САЩ и твърде лесно са прехвърляли лидерството в тази област на Вашингтон, смята тя.

Експертката на фондация "Наука и политика" посочва още необходимостта да се "подготвим за възможните последици от една украинска победа". Според нея един подобен триумф "може да доведе до период на вътрешна нестабилност и политически и икономически хаос в Русия". Авторката посочва, че "това може да бъде цената, която трябва да се плати, за преход към нова фаза, в която ще може се защити уважението към основан на правилата ред, както в Европа, така и извън нея".

Пълно откъсване от Русия

В икономиката Сюзан Стюарт призовава да се продължи поетия курс към раздяла с Русия. „Не бива да се прави бизнес с един режим, който не само води ожесточена война със съседна държава, но и гледа на Германия и ЕС като на врагове и се опитва да ги дестабилизира от години“, пише още тя. Авторката се застъпва и за продължение на санкциите. Според нея германските икономически субекти трябва да бъдат подготвени за дългосрочни санкции срещу Москва.

Що се отнася до енергетиката, според нея "целта на Берлин сега трябва да включва пълно откъсване от Русия, преминаване към други енергийни доставчици и същевременно по-нататъшно ускоряване на прехода към възобновяеми енергийни източници". Ще бъде много важно да се обясни на обществеността логиката, стояща зад тези мерки, посочва още експертката на фондация "Наука и политика".

Не на диалога с Русия на всяка цена

Последните години са показали, че спрямо Русия "в определени случаи диалогът не помага и дори може да се окаже контрапродуктивен", предупреждава Стюарт. Тя посочва, че е много важно да не се заблуждаваме, че Кремъл се ръководи от рационални съображения по същия начин, по който Германия се води от тях.

Стюарт е против това да бъдат осъждани всички руснаци в „колективна вина“. Тя предлага диференциран подход. "Един ден руското общество ще трябва да премине през фаза, в която колективно да признае своята част от вината и да приеме престъпния характер на своя режим. И по този начин да повтори до известна степен германският опит след Втората световна война", пише още тя.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руска агресия...

    28 40 Отговор
    Срещу запада.Това никога няма да стане.Руснаците не са толкова глупави защото знаят какъв армагедон ги очаква.

    Коментиран от #3, #8, #82

  • 2 Гориил

    52 15 Отговор
    Агресия в Русия наричат ​​разширяването на НАТО на изток.

    Коментиран от #73

  • 3 честен ционист

    53 29 Отговор

    До коментар #1 от "Руска агресия...":

    Руснаците винаги влизат в Европа като освободители. И този път така ще стане.

    Коментиран от #7, #11, #34, #42, #61, #83

  • 4 Мим

    41 19 Отговор
    Ами напълно възможно е,щом западняците са с агресия към Русия,защо да няма и огледална такава срещу запада .Каквото почукало,такова се обадило...
  • 5 Абе я се разберете накрая

    49 18 Отговор
    Един път- Русия няма танкове, хора, ракети, губи в Украйна, друг път- ще завземе Европа. Как бе, ако е вярно първото? Много е шизофренична европропагандата..

    Коментиран от #9

  • 6 Пловдив

    35 14 Отговор
    Като почнат да ги колят арабите на меркел всеки ден, като нищо ще поискат Русия да ги освободи...
  • 7 Варненец

    21 35 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Кого са АсвабАдили бе, ушанка. Рашките винаги са били окупатори.

    Коментиран от #74

  • 8 Мим33

    37 18 Отговор

    До коментар #1 от "Руска агресия...":

    Какво ги очаква?Едно голямо нищо.Руснаците имат теритлрия за 5 свята,а западняците са ,като мишки които се чудят къде да се заврът недай си боже,ако им се наложи.Така,че много да внимават с голямата мечка.Явно техните родители са измрели и няма кой да им каже какво ги очаква,ако предприемат нещо....

    Коментиран от #13, #77

  • 9 Стършел

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "Абе я се разберете накрая":

    По-добре вземи прочети първо статията след това коментирай, пише в близкото бъдеще и че сега няма да посмее.
  • 10 Гориил

    16 5 Отговор
    България блокира Сърбия (под натиска на Вашингтон) и не пропуска помощта за Белград.
  • 11 Те така..

    18 14 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Освободиха балтийските републики,освободиха половината Полша заедно с Хитлер искаха да освободят и Финландия,ама им заседна като кокал в гърлото.Има и много други примери още на освобождение,но с такива еднокнижници като теб няма смисъл да се спори.

    Коментиран от #17, #23

  • 12 Гориил

    19 6 Отговор
    Вашият елит си е поставил за цел да разтвори България в агресивна киселина. Този път окончателно и безвъзвратно. Русия е враг, Сърбия е враг, Украйна е приятел, Полша е брат.

    Коментиран от #58

  • 13 Варненец

    15 14 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    Територия без население или население от неграмотни крепостници, не е нищо повече от пустиня.

    Коментиран от #15, #33

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гориил

    7 6 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Линдзи Греъм ще ви даде 100 лева.

    Коментиран от #24, #35

  • 16 Мишел

    18 6 Отговор
    😂😂😂 И за какво ще е Европа на Русия, че да я завладява?
  • 17 Стършел

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Те така..":

    То тоя тук се прави на антибългарин, но като излезе навън на улицата е по българин от българите щото иначе ще ходи постоянно природно гримиран.🤣🤣🤣

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гориил

    12 8 Отговор
    Опит ли е сурогатната среща на върха на ЕС в Кишинев да се фиксира сферата на влияние на Запада в постсъветското пространство?

    Коментиран от #25

  • 20 Кой...

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Стършел":

    Е тоя???

    Коментиран от #26

  • 21 Селинджър

    12 8 Отговор
    Според Стюарт по-нататъшното военно сътрудничество със САЩ и Великобритания е изключително важно...Бате, ясен ми си че си и пдкрепш 3ти и 4ти пол
  • 22 Васил

    7 15 Отговор
    Рашистите са мизерници само гаргите могат да плашат.

    Коментиран от #48

  • 23 Гориил

    16 9 Отговор

    До коментар #11 от "Те така..":

    Парадоксално е, но всички тези държави получиха независимост от ръцете на Русия.

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стършел

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Кой...":

    Как кой, единствения антибългарски настроен който тролства тук, циониста.
  • 27 Иви

    27 11 Отговор
    Всички медии включително и Вие, сте слуги на брюксел и вашингтон !
    СЛАВА НА ВЕЛИКТА РУСИЯ !

    Коментиран от #30

  • 28 Варненец

    10 9 Отговор

    До коментар #23 от "Гориил":

    Каква независимост, също като на Украйна ли? Те и те бяха получили независимост от рушляците, докато не решиха да им вземат Крим и да правят специалната военна осерация.

    Коментиран от #44

  • 29 Хохо Бохо

    18 10 Отговор
    Руска агресия срещу Запада?
    А защо не, агресия на Запада срещу Русия?

    Коментиран от #31

  • 30 Варненец

    12 11 Отговор

    До коментар #27 от "Иви":

    Великата кое??? Блатниците ли славиш? Че те какво направиха???
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тъпо

    6 2 Отговор
    Войниците по-горе приличат на фина плетка. Лоша работа! Де да имаше такъв финес и точност в медицината и здравеопазването, в образованието и т.н.
  • 33 Мим

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Ако това е пустиня,тя явно е златна,щото там са скрити много богатства.Незабравай,че и ние там в Коми работехме и много дървесина докарахме в България от тази ,,пустиня,,според тебе .

    Коментиран от #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Запада отдавна нападна Русия

    12 6 Отговор
    По много направления, а по какъв начин ще отговори Русия ще разберем
  • 37 Не разбирам 🤔

    13 3 Отговор
    ССпоред анализатори у коментатори,Русия ще се разпадне и изчезне!

    Е,тогава защо е нужно Западът да се подготви за защита след време?
    Ете туй нящо не разбирам?

    Коментиран от #39

  • 38 Страничен наблюдател

    14 6 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Веднага ти отговарям - радиото. В биографията на Гилелмо Маркони е посочено признанието му, че радиото е изобретено от Александър Попов, но просто Маркони успява пръв да го патентова. А изобретател на телевизията е ...Владимир Зворыкин...май и той е руснак, а? Знам, че не звучи политкоректно, но това са фактите - и то лесно проверими.

    Коментиран от #40, #49, #66

  • 39 БанкерЪ

    7 1 Отговор

    До коментар #37 от "Не разбирам 🤔":

    Ха! Елементарно, Уотсън! Само си представи ако всички държави от НАТО отделят по 2% от БВП, колко кинти са това към нечий ВПК?

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Вас двамата

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Страничен наблюдател":

    Ви прочетох с интерес! Ооообаче,светът се тресе,вие телевизори ремонтирате.Другите тука тепат наред!Отде тва спокойствие бе ора?
  • 41 Кефиш ме мен

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "БанкерЪ":

    Слагам ти +,щото имаш акъл.Другите ги неуважавам.

    Коментиран от #46

  • 42 Да..вярно..

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    И като излезнат "победители" се ос..и.р@.т...като данаци.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гориил

    10 5 Отговор

    До коментар #28 от "Варненец":

    Русия търпя заплахи дълго време.Москва нямаше планове да се бори с НАТО.

    Коментиран от #67

  • 45 ???????

    11 4 Отговор
    Възможно е . Щом може западна агресия срещу Русия защо да не може и обратното. Май просто си го търсят.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Варненец

    5 8 Отговор

    До коментар #33 от "Мим":

    И като докара дървесина, дървеници станахме. Защо още не работиш там, нали е рай???

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Варненец

    8 10 Отговор

    До коментар #38 от "Страничен наблюдател":

    Просъветска пропаганда, нищо подобно не се е случило. Просто сесесере, искаше да се чувства велико, нито радиото нито телевизията е изобретена от ватник. Я ми припомни, кога видя ватнишки телевизор с дистанционно, след като са такива "изобретатели"??? Цветна телевизия имаше на запад от 60-те години, по ватнишко в 80-те едва прохождаше, освен от корекома. А колите с климатици и с ел. стъкла бяха империалистическа глезотия, защото ватниците не им стигаше акъла да го направят. Пък и нали си имаха сигурен пазар, забраняваха ни внос от запада.

    Коментиран от #56, #62

  • 50 Варненец

    5 8 Отговор

    До коментар #48 от "Коко":

    Както се наакаха ушанките ли?
  • 51 Абе, европеди

    11 6 Отговор
    ОТАН кацна на границата с Русия и я наричате агресор?!
  • 52 Гневен бургазлия

    5 7 Отговор

    До коментар #31 от "Варненец":

    Варна трябваше да я оставят под покровителството на Туркие ..ей тъй да се кефят на робството паляците там
  • 53 Някой помни ли

    9 2 Отговор
    Защо избухна Карибската криза? Сега за момент си представете, че Русия разположи ядрени оръжия в Акапулко като отговор на американските в Инджирлик. Какъв вой ще се разнесе по целия дистрикт калъмбиъ.
  • 54 Перо

    3 1 Отговор
    Шизофрения до шия!
  • 55 Мим

    10 3 Отговор

    До коментар #47 от "Варненец":

    Там е работата,че аз не съм работил там,но имам в предвид,че българи работеха и докарваха евтина дървения.Сега отиди ти и докарай такава от америка....
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Матей преображенски

    9 4 Отговор
    Руска агресия към запада ли,нима отбраната на западната агресия към Русия се тълкува като агресия?Това е западното извратено подсъзнание,за тях все другите са криви,вълкът казвал на агнето--мътиш ми водата,не мътиш,ще те ям!Западът винаги е бил агресивен,винаги е гледал на Русия с хищно око,ВОЮВАЛ Е СРЕЩУ НЕЯ И ПАК ИСКА ДА СИ ПРЕМЕРЯТ СИЛИТЕ,но не се решава.Украйна западът вече я съсипа,хвърляйки я срещу руската несломима и неизчерпаема сила,вече се налага да събира вафен-сс от цяла източна Европа,техниката и парите от запада ,а живата сила от обречените им колонии.За какво са им нужни,дори целия ес,ако не послужат на империалистическите им цели,затова със сигурност планират и подготвят вкарване във войната и на други източни страни като Полша,Румъния,България.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дедо

    5 4 Отговор
    Да обстрелва Европа с ракети може би, но да атакува със сухопътна армия , на Русия ще и трябва поне 20 млн.добре обучена армия , с което тя не разполага. Няма как 150млн.руски народ да окупира 400млн.в ЕС.
  • 60 Ние ще пратим Каракачанов ГЕРБ ДПС

    0 1 Отговор
    И БПС за Самолети и Кораби и танкове те ще придобият формата им и ще ни защитават защото до сега цели 10 г не са купили истребител и бг няма дори одбранителна техника тези крадливи боклуци са опасност за сигорноста на България да не говорим че ДПС не са етническа партия
  • 61 Ще влизат защото има слаби държави като

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    България Молдова Литва етс който се предават без война и слогуват на чужди държави изнасилвани са и са убивани
  • 62 ССОР

    5 4 Отговор

    До коментар #49 от "Варненец":

    че винаги си привързан към тези телевизори, телефони, компютри! живей с Бог! Защо ни трябва вашата телевизия и кога е била на запад и кога в Русия? Какво измерваш живота с материалните неща? В Русия имаше приятелство, подкрепа, взаимопомощ, любов, помощ, съпричастност, уважение, всичко, което е необходимо за живота. И всички вие, коли, телевизори… уф, на вас! и без него може да се живее добре

    Коментиран от #81

  • 63 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    Без подкрепата на Америка и Европа вашата Украйна щеше да свърши отдавна. Вижте как клоунът Зеленски организира турне, за да проси пари. срам!
  • 64 Казачок

    6 5 Отговор
    След като "войната в Украйна" завърши, е много вероятно НАТО да се разпадне, дори и без да се стига до "нападение над запада".

    Коментиран от #80

  • 65 СЛОНА

    3 4 Отговор
    НЕКА НУЖНО Е С ХЛЯБ И СОЛ ЩЕГИ ПОСРЕЩНЕМ БРАТУШКИТЕ С БЕЛИ РОЗИ ТАНКОВЕТЕ ЩЕ ЗАКИЧИМ !!!
  • 66 Аланколу

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Страничен наблюдател":

    Кога е произведе първият цветен руски телевизор.?
  • 67 Ако се стигне да се бори с НАТО

    3 6 Отговор

    До коментар #44 от "Гориил":

    Русия изчезва за часове.И руснаците го знаят.

    Коментиран от #76

  • 68 Руски глюпости ,

    1 2 Отговор
    Вован ше мобилизира и учёные ...
  • 69 Илф

    5 3 Отговор
    През последните 300 години винаги Европа напада Русия, никога обратното/нека някой да посочи такъв случай/. Примери: 1812г.Наполеон, 1834г.Кримската война, западноевропейските империи воюват редом срещу Русия на страната на Турция, 1919г. в гражданската война срещу Съветска Русия пряко участват войски на Англия, Франция, Чехия, Полша, САЩ, даже Япония, 1941г. СССР е нападнат от Германия, пряко участват войски на Италия, Румъния/400 000 души/, Унгария, Франция/150 000 души/, Финландия и т.н., целия сегашен ЕС. След разпада на СССР САЩ води тотална икономическа война срещу РФ, чрез ЕС, който не е заинтересован от това, но е принуден.

    Коментиран от #72, #79

  • 70 Европа се управлява

    5 2 Отговор
    от случайни хора,които си нямат и най малка представа за какво става дума!А именно, Русия ще направи така,че да няма нато до границите и!Друго,много хора смятат щадящата операция на Русия в Украйна за слабост,и това им е грешката!

    Коментиран от #71, #75

  • 71 И как

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Европа се управлява":

    По-точно?
  • 72 Стига глупотевини.

    5 2 Отговор

    До коментар #69 от "Илф":

    САЩ командват парада.Понял?Аре легай!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 дончичо

    1 2 Отговор

    До коментар #67 от "Ако се стигне да се бори с НАТО":

    Но други знаят какво е това " Мъртва ръка", така че споко
  • 77 Санкциикйте са добър подход

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мим33":

    Руснаците и така намат нищо,щот правят подарък на китай в годишен износ 70 процента отстъпка,а и на Индия също много голяма отстъпка,което пак си е другарски подарък "нещо срещу нищо".И така,ЕС да не купува и в бъдеще нищо от русия и само санкцийки.Те сами ще паднат,както паднаха през 90-те.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Да, ама не

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Илф":

    Русия нападана... а коя държава обяви война на България през 1944 година и окупира цяла Източна Европа? Не беше ли СССР/Русия/? Или някои факти умишлено ги премълчаваме, за да си правим путинистката пропаганда?
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Спиро

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руска агресия...":

    Досега не са показали особен мозъчен потенциал.
    Глупостите им край нямат.
  • 83 Геро

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Ти май не знаеш как руснаците влизат в България през ПСВ. А и какво им се случва тогава де.
    Не за друго, но от време на време не е зле да се поинтересуваш от българската история и колко зле ни се отразява “приятелството” с Русия.