Отидете към основна версия

10 391 248

Украйна обяви начало на контранастъплението

  • контраофанзива-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • михайло подоляк-
  • киев-
  • крим

Украинските сили са решени да си върнат Крим

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна е започнало. Офанзивата продължава вече няколко дни, предаде агенция УНИАН.

„Контраофанзивата продължава от няколко дни, по 1500 километра от границата се води интензивна война, действията вече са започнали“, каза той пред италианския телевизионен канал Rai.

Подоляк подчерта, че украинските военни няма да ударят територията на Русия със западни оръжия - те ще бъдат използвани изключително за деокупация на украинските територии.

„Ние не искаме да удряме територията на Русия, ние ще използваме оръжията, които ни дадохте, за да унищожим позициите на Руската федерация в окупираните от Русия територии, включително Донбас и Крим“, обясни Подоляк.

" Изтребителите F-16 ще ни позволят да затворим въздушното пространство. Това е парадокс: ако ги имахме преди година, войната вече щеше да е приключила", добави той, коментирайки възможността до есента Украйна да получи десетки изтребители F-16 от своите западни партньори.

На 23 май ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов заяви, че Украйна разполага с необходимия минимум въоръжение, за да започне контранастъпление. По думите му Украйна няма време за губене, защото руснаците продължават да убиват цивилни. По-рано Подоляк каза, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ще се състои от няколко етапа.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 145 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: