Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2023 10:40 8 192 121

Защо Украйна я има на тази и всички други карти

  • крим-
  • руска империя-
  • история-
  • русия-
  • карта-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • война-
  • стивън сийгъл

Путин се опитва да отрича исторически факти: абсурдно е да твърди, че Украйна не съществува в човешката история

"На тази карта Украйна я няма", уверяваше председателят на Конституционния съд на Русия Валерий Зоркин, а президентът Путин констатира утвърдително: "Да, естествено."

Сценката с една френска географска карта от 17 век обиколи социалните мрежи. Оттам насетне дискусията влезе в познатия кремълски коловоз: как Украйна била създадена едва от болшевиките. Путин често повтаря същото, включително и в прочутата си статия от 2021 година, озаглавена "За историческото единство", която според мнозина е идеологическата обосновка за по-сетнешното нахлуване в Украйна.

Всъщност на споменатата френска карта ясно пише "Украйна – страната на казаците", а Крим е обозначен като "Кримско ханство". ДВ разговаря с професор Стивън Сийгъл от Тексаския университет, автор на специална картографическа книга, посветена на същата тема.

ДВ: Президентът Путин твърди, че "никаква Украйна не е съществувала в историята на човечеството". Какво не е наред с това твърдение?

Стивън Сийгъл: Моята книга съдържа над 90 цветни карти на Украйна с наименования, топоними и информация за страната – от епохата на Ренесанса до 20 век. Тоест, тези постановки на Путин, които отричат историческото съществуване на Украйна, са просто абсурдни.

А днешна Украйна съществува като независима, суверенна държава с териториални граници, които трябва да бъдат защитавани. Да, историята може да се интерпретира по различни начини, но колкото и да сме толерантни, трябва да кажем, че Путиновата интерпретация не е коректна. За да говорим обективно за независимата Украйна, ние трябва да знаем как възниква Руската империя, как е основана Русия след създаването на Санкт Петербург от Петър Първи. Нужно ни е да знаем повече и за разцвета на френската и нидерландската картография през Ренесанса и по-късно. Точно тогава е създадена и тази френска карта, където ясно е обозначена Украйна, известна още като "Картата на Боплан". Разбирам, че Путин не знае френски и не може да чете на френски. И това е много характерно за неговия колонизаторски мироглед: той просто предпочита да живее в онези митични времена на великите държави и за по-лесно изключва Украйна от картата.

Но Украйна, разбира се, съществува – с всички свои региони и с всички териториални претенции, които имат към нея Австроунгарската или Хабсбургската империя, но също така Полша, Литва и Московията, която после става Руска империя. Това е сложна, многовековна история, която води в различни направления. И трябва да познаваме контекста. През 17 и 18 век, най-вече след Вестфалския мирен договор от 1648 година, Европа е свят на империите. В своите геополитически мечти Путин се стреми към възстановяването на онзи имперски свят и тъкмо поради това отрича съществуването на съвременната украинска национална държава.

ДВ: На много карти от онзи период Русия е обозначена именно като "Московия" или "Тартария". Кога всъщност за тези земи се налага понятието "Русия"?

Стивън Сийгъл: Ако се ръководим от различните важни трудове по въпроса, от хрониките на пътешественици, етнографи и чуждестранни пратеници, посещаващи царете още преди въздигането на династията Романов, да речем в периода около "смутните времена", Русия все по-често бива наричана така някъде след възкачването на Михаил Първи на престола през 1613 година. Но в текстове на латински и исторически източници на други езици още от 12 век нататък обикновено се говори за "Московия". Да не говорим, че съществуват още редица други исторически линии, различните княжества, включително и киевското, татарите, монголите, Чингис хан и добре известното "татарско-монголско иго" от 1240 до 1480 година. Има я историческата конкуренция между Велики Новгород и Владимир, Суздал и княжествата, вкл. Киевска Рус. Ние, историците наблюдаваме един много по-сложен свят на династически бракове, миграция и търговия. "Пътят на коприната" ни дава много добър пример за онези времена в евразийското пространство, където не съществуват никакви национални държави. Защото националната държава, за която говорим, е относително ново явление, възникнало в средата и края на 18 век.

Автор: Дмитро Каниевски


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На Полските и Австроунгарските

    40 16 Отговор
    На тези карти я има. Или на руски картографи платени от полски и австроунгарски разузнавания.
  • 2 реру

    75 3 Отговор
    Има КАЗАЦИ, има БЪЛГАРИ, татари и т.н.

  • 3 Мара

    149 62 Отговор
    Няма стари украински монети, нямат князе, императори царе, нямат писменост,нямат език освен руския на които са говорили.
    Нищо нямат, щото е нямало украИна

    Коментиран от #36, #62

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 украйна, македония, румъния, гърция

    71 25 Отговор
    и други са измислени държави
  • 6 Пич

    95 47 Отговор
    Хахаха .....алоу , германците , я си вижте вашите стари карти , на които ще намерите само незначителни градове - държавици !!! А картата на Украйна , ще я чертае Русия ! Вижте там , да не ви се наложи , Русия отново да чертае и германската карта !!!

    Коментиран от #15, #86

  • 7 Дън Бай

    92 23 Отговор
    Историк от държавата с двеста годишна история! Като македонски историк ми изглежда.
  • 8 Окаринците са смешни

    87 30 Отговор
    Дойче веле - смърдящо гнездо на фалшификация. То самото име значи Покрайна - тоест нещо като Долно Краище или Горно Уййно. Крайна област, крайна територия. В рамките на Руската империя!

    Коментиран от #20

  • 9 Стивън Смийгъл

    25 10 Отговор
    Тук па има

  • 10 реру

    48 24 Отговор
    Картите трябва да се гледат внимателно...

    Коментиран от #88

  • 11 Образование за русофилите

    44 41 Отговор
    В старите световни географски карти, териториите около днешна Москва са означени като „Тартария“, а територийте около днешен Киев са означени като „Русь“! Тези карти могат да се видят по световните музей! Та въпроса ми към вас е: Кой е кокошката и кой яйцето?

    Коментиран от #117

  • 12 честен zионист

    79 24 Отговор
    Доскоро западняците не знаеха, че съществува Украйна, камо ли къде се намира. За западнякът всичко на изток от Берлин е руснак.

    Коментиран от #64

  • 13 Да бе

    62 18 Отговор
    Като прочета аФтора- Дмитро и Фсичко ми става ясно...

    Коментиран от #120

  • 14 Исторически парк

    53 19 Отговор
    Ми няма ги на никоя карта, щото пише русия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 да ве да

    55 15 Отговор
    Да да повярвахме на "Дмитро Каниевски" Този съществува, колкото и уcpaйна по картите! Ся остава и македония да я "изкарате" на едни стари карти и цирка, ще е пълен!
  • 17 Според автора

    47 18 Отговор
    я нямало Русия, а покрайна съществувала… Голям майтапчия.
  • 18 Московийски културен център

    14 26 Отговор
    Блядкин, запознай се с фактите. Най-вече работниците в посолството, които пишете тук.
  • 19 Що бе Миме измислените

    50 6 Отговор
    Македония и Косово също ги няма
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Картограф

    19 22 Отговор
    Абсолютно безмислен разговор е тоя
    Украйна е коридора за миграция Азия-Европа..населението през време на миграциите е било замествано периодично през 20 30 50 години
    през средновековието в разни удобни местности са се зародили селища заради търговията с роби..иначе релефа и климата е бил такъв че е била рядко населена бедна страна на номади..в късното средновековие почват да се оформят по мощни държави в Централна Европа и те регулярно присъединяват и губят части от украйнската степ чак до големите реки в Русия..Украйна съществува като наименование обаче руснаците могат да претендират за собственост там колкото и всички останали които са владели тая територия
    Само че нещата се развиват и след тая война ще има абсолютно затвърдено държавно формирование наречено украинска държава
  • 22 Има една поговорка

    22 27 Отговор
    Глаза у з к и е , значит р у с к и е!
    Ватниците са наследници на монголските нашественици! Монголите безжалостно са избивали мъжете 200 години, но са оставяли жените за разплод?
  • 23 путлерофашизъм

    29 32 Отговор
    ДВ, излишно се напъвате да ограмотите ватнитe дeбили. Все едно да обучите торен бръмбар за космонавт.
  • 24 Само глупости

    40 26 Отговор
    Имало ли е държава Украйна преди 1920 - НЕ. Имало е за кратко географска територия Украйна като хилядите такива подобни по света, и то на територия една трета от сегашната територия на Украйна. Точка.

    Коментиран от #69

  • 25 Радан-Костовист

    15 14 Отговор
    Защо е има? Защото си е била просто там.
  • 26 Панова

    26 6 Отговор
    На тези карти пък я няма България
  • 27 българин

    20 31 Отговор
    Оказа се, че путин и тям подобните нему са лъжци, кръволоци и мародери, не само простотията, неграмотността и глупостта им са характерни белези, тези идиоти са готови на всичко за да задоволят собственото си иго, на убииства, смърт, разруха и унищожение, кретените искат да влязат в историята като велики личности и да ще влязат, но като най-гадни и мрачни страпи, върнали света години назад с налудничавите си, човеконенавистни войни, причинили мъки и страдания на милиони невинни, мирни хора.
  • 28 Гочо

    18 4 Отговор
    Не е вярно,първите макета са живяли там...
  • 29 Летописец

    35 16 Отговор
    Да напомня на украинеца писал за DW - "Украйна -страната на Казаците " Казак не е равносилно на " украинец " ! Казаците са общности , предимно от руснаци , по-рано крепостни селяни , които са получили граждански права и са се заселили в Западните Покрайнини на руската империя . / А за Крим - и в статията си пише - нищо общо с държава Украйна .
  • 30 покрайна

    32 14 Отговор
    е географско понятия, област. Каква държава, те нямат нито език като макетата, нито граница, нито армия. За България се знае от 681-ва и пише кой цар, кога е царувал. Колко такива надписа има за покрайна и македония? То затова и гърците лекуват така макетата, както Вова цери покрайна.

    Коментиран от #38

  • 31 Волжка България спасява "тартарите"

    23 10 Отговор
    или "маскалите" от монголите! Само българите печелят битки срещу монголите!
    Днес нямаше да има Москалия!
  • 32 Смешници

    34 19 Отговор
    Американците още казват ,че :Русия е хвърлила атомните бомби над Япония ,че Сащ са спечелили ВСВ ,че Ирак има оръжия за масово поразяване и още хиляди "истини".Дойче веле защо не обясни защо в Япония е учебниците по История пише ,че Русия е бомбардирала Япония .А Украйна всички ние в Европа които сме учили добре знаем ,че тази държава няма дори години на Христос и не е нужно някой от обора да ни учи на лъжи.

    Коментиран от #78

  • 33 Ареее чиба

    36 12 Отговор
    Че то по същото време на тия карти няма и Германия. Има десетки княжества и графства и чак Бисмарк създава Германия. Същата работа е и Италия. В немските земи поне се говори и пише на немски. Ииии какво са казаците? Избягали в пустеещите земи на югозапад крепостни селяни от Русия. Казакът не е етнос ,а статус на самоосвободил се от крепостничество селянин. И какво е последвало - веднага Полша,Литва и Австро-Унгария са налазили казашките земи. То и затова Богдан Хмелницики е потърсил закрилата на Русия. Аре 200 годишна държава да не ми се изхвърля по исторически проблеми,щото зида на бабината ми къща е по-стар от тях.
  • 34 Аз съм от ссср

    17 18 Отговор
    Украйна е държава от 1917 година,значи това е пропаганда и лъжи.Всеки които има Интернет може да провери.Ленин е създал Украйна

    Коментиран от #40

  • 35 Иванчо

    18 14 Отговор
    DW - смях и глупости!
  • 36 555555

    12 13 Отговор

    До коментар #3 от "Мара":

    Виж герба на Киевска Рус,и сравни герба на сегашна Русия и с герба на Монголотатарската орда..,белким ти светне някаква лампичка.

    Коментиран от #46

  • 37 Сандо

    15 6 Отговор
    А Германия кога се е пръкнала,ДВ ще ни информира ли?
  • 38 Не лъжи

    13 17 Отговор

    До коментар #30 от "покрайна":

    Краiна означава "държава" на украински. Не ти е работа да казваш какво има и какво няма.

    Коментиран от #53, #54, #118

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 А къде

    15 13 Отговор
    са сведенията и надписите за покрайна? То карти всеки може да си рисува колкото иска, както си поиска. Документи, сведения, надписи, азбука, къде са? С тази измислена карта и баба ми може да твърди каквото си пожелае, Ае, къш!

    Коментиран от #48

  • 42 Днешна Русия перспективите

    12 12 Отговор
    Каквото и да говорим Русия е една империя пред разпад..и както винаги са 100 години след хората..колкото и фантастично да звучи единственият им шанс е да се превърнат отново в абсолютна монархия и да спрат всички електронни устройства на територията си
    за да не им нарушават идилията
  • 43 Путин е

    15 13 Отговор
    Подлец !
  • 44 кокорчо

    12 7 Отговор
    Все едно в бг да има държава мизия или тракия това като са някакви области не значи че е държава.
  • 45 Знайко

    14 14 Отговор
    Не е имало никаква осраина! Това е територия от бившия СССР, предвидена за водене на бъдеща война със запада. Географското разположение на различните етноси показва ,че това е държава-съберичарк. Някой комунист начертал границите на областите, после друг подарил Крим на осраина, като брат на брата, накрая трети платил на четвърти да фабрикува мита за древната киевска рус.....аз бих казал киевска орда. Да не забравяме ,че това е територия на пътя на народите и поради преселването никога не е имала хомогенно население. По тази причина в западните и територии не е строено нищо мащабно. Изтока е друга работа- изкопаеми, горива, сол, гипс, пристанища, население. Осраина е македонията на Русия!...и даже се държат по еднакъв начин с прародителите си! Искат да убият създателя си! Дали не ми напомня на поведението на искусвения интелект дето ни го рекламират?

    Коментиран от #51

  • 46 Защото е Рудия

    26 9 Отговор

    До коментар #36 от "555555":

    Киевска РУС е Русия. Не е Киевска Укра. Киев е втората столица на Русия от 9 в. Олег, синът на Рурик-основателя на Русия я създава.

    Коментиран от #49, #58, #77

  • 47 Милен

    12 1 Отговор
    Тия няма какво да спорят, аз без да съм историк знам, че тези територии са български а тия са някакви навлеци с претенции за величие 😄
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    11 17 Отговор

    До коментар #46 от "Защото е Рудия":

    Само че московия не е русия.москови краде името на киевска рус.

    Коментиран от #56, #93

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Половин украинец

    9 8 Отговор

    До коментар #38 от "Не лъжи":

    Крайна значи страна на украински, а Украйна значи- около, покрай, у края, накрая на страната/ на Русия)
  • 54 Знайко

    18 11 Отговор

    До коментар #38 от "Не лъжи":

    Кирлица, смесена с латиница и думи направени да се различават от руските по окончанието? Аз бих казал , че това са бежанци, който не са успели да научат руски , щото живеят на поляната!

    Коментиран от #63

  • 55 Хисторик

    14 8 Отговор
    Измислицата Украйна се случва след октомврийската революция преди това е било Киевска Рус до 17 век и е било с миниатюрни размери киевско княжество
  • 56 Световни архиви има запазени

    19 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Киев (882 - 1243)
    Името на първия княз, официално управлявал руските земи, е Рюрик. Рурик е основателя на Русия. Той е основоположник на династията Рюриковичи, но от френската хроники става ясно кой град се е намирала първата му резиденция – Ладога или Новгород. Сигурно е обаче, че неговият наследник Олег от Новгород завзема властта от своя брат Асколд. Олег толкова много харесва руския Киев, че се мести да живее там, заедно със своята свита, и, според слуховете, негови са думите: "Нека Киев бъде майка на всички руски градове". Това води до основаването на държавата Киевска Рус, а князът, който живее в Киев, е смятан за най-важния в Русия.

    Киев остава руска столица до края на XII век, когато повечето влиятелни руски князе преместват резиденциите си в северния град Владимир, за да могат по-добре да се защитят от татарите, нападащи от юг. През 1240 г. Киев е опустошен от татаро-монголските орди и навлиза в период на регрес.

    Коментиран от #61, #70

  • 57 !!!?

    25 9 Отговор
    Путин: Виждам Украйна. А къде е РФ !!!?

  • 58 Уникална територия

    11 10 Отговор

    До коментар #46 от "Защото е Рудия":

    Виж сега проблема на вас руските хора знаеш ли какъв е..искате да представите 20 милиона квадратни километра като национална държава..руснаците не са единен етнос..по времето на тия Киев Миев в московските блата са живеели други катуни това с архаични средновековни държави които нямат нищо общо с днешните народи и граници
    Другарите болшевики са ги осъзнали тия проблеми и затова са се опитали да изтребят по голямата част от племената с немска помощ..но все още процеса тече и не е завършен
    Съдбата на скитските земи е такава те са голяма територия и маса хора но абсолютно неуправляеми заради вроденото си дивачество
  • 59 Има Има

    3 19 Отговор
    Няма украинци

  • 60 Реалист

    7 3 Отговор
    Хазари приели юдизма тези се определят като окраинци и имат претенции за Киевска Рус .
  • 61 Исторически извори

    5 6 Отговор

    До коментар #56 от "Световни архиви има запазени":

    За тия хроники по-добре се обърни към гръцките хора че френските летописци тогава не са излизали от манастирите
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 !!!?

    21 5 Отговор

    До коментар #54 от "Знайко":

    По скоро московците не са научили добре български език...затова виждаме, че и до ден днешен са си останоли варвари ! Чети История кога и къде българските емисари занасят първо четмо, писмо и религия !!!?
  • 64 Ще ти се

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "честен zионист":

    Ще ти се ....всъщност знаели са че на изток от Полтава почва Азия
  • 65 Истината е следната

    6 2 Отговор
    " Руснака" е салата от 190 народа!

    Коментиран от #67, #68

  • 66 Филип Ейджи

    7 2 Отговор
    Америка и история!?
  • 67 У сащ

    2 2 Отговор

    До коментар #65 от "Истината е следната":

    как е ?
  • 68 Българинът

    1 6 Отговор

    До коментар #65 от "Истината е следната":

    е продукт от тази салата................
  • 69 Ццц

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Само глупости":

    То и един друг ваш духовен идол първо неприятел после пръв приятел и любим а накрая пак враг Адолф Алоизиевич е мислел така ....няма никакъв СССР има просто територия с такова обозначение ..... ама то е ясно фашисти ...рашисти все ат един дол....дренки
  • 70 стоян георгиев

    13 10 Отговор

    До коментар #56 от "Световни архиви има запазени":

    Другарю киевска рус и московското княжество съществуват в един период от време едновременно.те са две различни държави.два различни политически субекта и за никой в световната история това не е тайна.тва дето си писал ако е вярно не променя нищо.украинците живеещи в австро унгария никога не влизат в руската империя и винаги са се смятали за различни от руснаците и еднакви с украинците живеещи в периферията на руската империя.наричашинса се русини а в руската империя малоруси.говорелинса свой различен език и са били преброявани като различни включително и в руската империя.имат свои интелектуалци,писатели поети през ренесанса както и усещане за различност.всъщност украинците са много кратко време част от русия и то не всичките както казах по горе.

    Коментиран от #83

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Щото

    6 5 Отговор
    Щото то съвременните руснаци не са общност събрана от кол и въже....те са чисто арийски....с допълнителна хромозома ... сатанискоизбран ...."народ"
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Вирус

    6 2 Отговор
    Тоя Дмитро и карти ли измисля вече
  • 75 в Габрово

    13 2 Отговор
    има квартал "Киевци" където е имало гарнизон на руската армия 1878г. Когато габровци ги наричали руснаци те казвали - не сме руснаци, руснаците са московци, а ние сме киевци. Това са били войските сражавали се на Шипка. Руснаците имат навика да си присвояват всичко положително от Руската Империя и СССР. Руският поп Гундяев нафута Радев за това, че спомена финландци, румънци, украинци като освободители, а вицепрезидентката Йотова му целува ръка на колене.
  • 76 Вирус

    5 5 Отговор
    Дойчото толкова сте смешни вече
  • 77 555555

    7 6 Отговор

    До коментар #46 от "Защото е Рудия":

    Не ми отговори,защо сегашна Русия носи герба на златната орда?

    Коментиран от #85

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Ето една

    12 1 Отговор
    карта на Киевска Русь през 1054 - 1132 години. Оградил съм с кръгче мястото където сега е Москва, но тогава я е нямало.

  • 80 Вирус

    8 12 Отговор
    Дойчо на американците се внушава че те са спечелили всв на японците пък че Русия е хвърлила атомните бомби над тях утре ще кажете че въобще не е имало нацизъм и всв хахаха
  • 81 Свобода

    11 7 Отговор
    То на тази карта и България я няма, защото е била част от Османската империя! Това означава ли че сега трябва да сме част от Турция, която наследява Османската империя? За един приятел питам.... А, и още нещо - огромна част от територията на сегашна Русия, е била част от Монголия, в продължение на векове! Айде довиждане!

    Коментиран от #84

  • 82 Защото

    3 10 Отговор
    Картите са фалшиви
  • 83 !!!

    16 1 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    Съществуват и двете държави-Московия и Киевска рус.
    Само че владетели и на двете държави са Рюриковичи.Те идват от Ладога.Те предвземат Киев.Те там слагат свой княз и командват и двете държави.Династия Рюриковичи създава и Московско царство.
  • 84 Само глупости

    7 0 Отговор

    До коментар #81 от "Свобода":

    Държавата България съществувала ли е като ДЪРЖАВА векове преди падането и под Османска власт ???
    Географската област Украйна съществувала ли е като държава преди създаването на Русия ???
    За един приятел питам...
  • 85 За недоучилите обяснявам

    9 1 Отговор

    До коментар #77 от "555555":

    Двуглавият орел идва от римската и византийската империя. В Рим той олицетворява единството на светските и духовни власти.

    След падането на Рим, орелът става символ на византийските владетели. През XIV век те вече губят власт, а в същото време византийската принцеса София Палеолог се жени за руския цар Иван III..


    Този владетел прави двуглавия орел през 1497 г. символ на руската държава.

    Коментиран от #91

  • 86 Пичо

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Много си зле, платен или само глупав?
  • 87 Чебурашка

    7 6 Отговор
    Ама как всички разбирачи казват, че имало Киевска Рус, ама там нямало руснаци.
    Значи Рус без руснаци... Чудно...

    Коментиран от #92, #113

  • 88 Седящият бик

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "реру":

    По-важно е сега какво има на картите, а не преди 400г.То тогава и ФАЩ са били"вечните ловни полета."
  • 89 Мдаа

    7 8 Отговор
    За разлика от Украйна , когато я имало по картите през 16-17 век , България не е отбелязана на нито една европейска карта от този период ....
  • 90 Стивън Сийгъл от Тексаския университет

    9 7 Отговор
    на вражеската на Русия държава САЩ.

    Какво друго да бълва, освен змии и гущери срещу Русия - най-голямата българска държава и въобще - най-голямата държава в света!

    По-добре да си иззучава индианските подобия на държави на Семиолите, Дакотите и другите индиански племена, през 17 век. Волните казаци (свободните, избягалите и освободените руски крепостни селяни), също като волните индианци в днешните САЩ са имали подобие на държава (в продължение на 20-ина години) през 1630-те до 1650-те години - държавно формирование, известно като Войско Запорожкеза около 20 години, с хетман Богдан Хмелницки, който воюва с Полша и по волята на свободните казаци се присъединява към Русия.

    За независима държава Украйна не може да се говори нито през 17 век, нито през 1918 г., когато е създадена като фактически протекторат и суровинна база на Германската и на Австроунгарската империи, в съглашателство с РСФСР и правителството на Ленин, нито по-късно като част от СССР, нито след 01.01.1992 г. след разпада на СССР, когато става зависима от колективния запад, а след 2014 г. напълно зависима колония на САЩ.
  • 91 555555

    6 4 Отговор

    До коментар #85 от "За недоучилите обяснявам":

    Това е точно герба на златната орда,а не римския герб.

    Коментиран от #97, #98, #100

  • 92 555555

    8 2 Отговор

    До коментар #87 от "Чебурашка":

    Имало е руснаци но те са били днешните украинци,а не завладяната от Татарите днешна московия-анадънму..?
  • 93 Това е все така едно ...

    11 2 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    ... да твърдиш, че прусаците са откраднали името германци от баварците...и Киевското, и Московското , и Суздалското и още над 20 руски княжества са РУСКИ и се обединяват от Иван Грозни в 17 - 18 век. И Германия се обединява от Бисмарк в 19 век.
    А Киевска Рус е исторически термин .... първата столица е била Новгород от 862 до 882г., когато княз Владимир премества столицата в Киев.
    Ма нали не четете и само бълвате ЦРУ опорки. До 1917г., Украйна няма ...както държава Македония от 168 г. Преди н.е., до 1945г., от н.е.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 оня с коня

    9 5 Отговор
    И пише черно на бяло:"Украйна - Страната на казаците".А Казаците НЕ СА Руснаци,защото иначе щеше да пише "Украйна - страната на руснаците"!И възниква въпроса:ДОКОГА с руското си многословно дърдорене и поучително размахване на Пръст ПОМЕШЧИКЪТ Путин ще ни праща да пасем Патките както цели 45г?И да - тогава отивахме ТИЧЕШКОМ да ги пасем тия пусти Патки,ама ...под дулото на Танковете ,ама сега как ше стане тая работа?

    Коментиран от #112

  • 96 Джамбaза

    7 2 Отговор
    Е като толкова става въпрос за карти защо не погледнем и тази?
    Вижда се, че Крим е български.
    Не помня да сме го продавали на Украйна.

  • 97 Да бе всички ме от златната орда, хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #91 от "555555":

    Един от най-старите знаци на земята е двуглавият орел. Той е бил необятно публикуван в шумерската просвета. Едно от най-ранните изображения на двуглав орел е намерено по време на разкопки в шумерския град Лагаш в Месопотамия. Вероятно още по-стар двуглав орел е този, който бил издълбан от опушен нефрит от олмеките, който се намира през днешния ден в музея на Коста Рика.
    Двуглавият орел в културата на другите нации
    Древните хети също са били осведомени с този знак. Имали двойна секира и двуглав орел като знаци -атрибути на основния господ Тишчуб – богът на гръмотевиците. Хетите са античен индоевропейски народ. Държавата им поражда в Мала Азия, на територията на модерна Турция, най-малко през 4-то хилядолетие пр.н.е. и доближава своя подем в средата на 2-ро хилядолетие пр.н.е.
    Недалеч от турското село Богазкьой, където в миналото се е намирала столицата на Хетската страна, е намерено най-старото изображение на двуглав орел (XIII век пр.н.е.), изсечен върху канара. Двуглавият орел с разперени крила държи два заека. Съвременната интерпретация на това изображение е следната – царят гледа, оглежда се, побеждава враговете си, които са показани като зайци, страхливи, само че лакоми животни.
    Двуглавият орел е изобразен и върху цилиндрични печати, открити при най- разнообразни разкопки. Двуглавият орел е най-старият слънчев знак на крепостта Богазкьой. Този знак се среща и по стените на монументалните структури в други градове на хетската цивилизация. Хетите, сх
  • 98 Орел

    5 0 Отговор

    До коментар #91 от "555555":

    Двуглавият орел е изобразяван в предишното
    на гербовете на Австрия, Германия, Руската империя, Сърбия и Черна гора, както и на емблемата на шаханшаха на Иран Мохамед-Реза Шах Пехлави. Той участва и на монетите на средновековна България. Най-старият герб на Москва е подложен на гърдите на Орела още от времето на Петър I. На него обликът на Небесния конник, олицетворяващ облика на Свети великомъченик Георги, убиващ змея с копие, което символизира безконечната битка на светлината и тъмнината, положителното и злото. В краката си Орелът крепко държи скиптъра и кълбото – непоклатимите знаци на властта, суверенитета, единството и целостта на страната.

    В момента двуглавият орел е изобразен на гербовете на Албания, Русия, Сърбия, и Черна гора.
    Повечето откриватели на този знак считат, че орелът е обвързван със слънцето. Двуглавият орел, е най-древният безоблачен знак, тъй като орелът е царят на птиците, Слънцето е царят на всички планети, орелът лети над всички, т.е. най-близо до слънцето. Орелът е знак с доста смисли. Орелът постоянно въплъщава силата и благородството, напомняйки на човек за неговия величествен генезис и божествена природа...

    Коментиран от #110

  • 99 Ко Не

    5 0 Отговор
    Е скоро ще има други карти ! Не мога да си представя Дойче Веле как лижат подметките на Биг Деди ...Един човек се обръща в долната земя и място не може да си намери...Това не са Германци , а някви кюрди ...Германец не цепи басма на никой ...
  • 100 Тая орда е победена от русите

    6 2 Отговор

    До коментар #91 от "555555":

    Златната орда е забележителна и с друго: в нея се смесват волжките българи и монголите, за да се създаде народът, известен днес с етнонима татари. Дълго време Ордата упражнява властта си над древната Рус, докато при Иван Калита и особено при Иван III Василиевич Тъмния, правнук на Дмитрий Донски, Русианското княжество постепенно отхвърля васалната си зависимост. Дотам, че през 1552 г. Иван IV Грозни завладява Казан и окончателно слага край на съществуването на Златната орда. Тя е образувание, родено от Великата степ и всички ритми на извержение от там на варварски номадски народи се отразяват и влияят както на Балканите, така и на цяла Европа.

    Коментиран от #111

  • 101 Ами

    4 3 Отговор
    Ами, крепостните в Блатото се ръководят по думите, не по реалността. Констатирал го е още Павлов. Така че, ако Путлер каже, че Украйна я няма на картата, те ще му повярват, независимо че виждат с очите си, че тя е на въпросната карта.
  • 102 Рико

    7 5 Отговор
    Украйна е на 1000 години, РФ е на 30. Държавата РФ е на 30 и няколко години. Държава Русия няма! Може да е някакво географско понятие, но държава Русия няма!

    Коментиран от #105

  • 103 101 Далматинци

    3 2 Отговор
    Понякога нашите приятели руснаците в желанието да надделеят започват да говорят пълни простотии.
    Московското Княжество възниква след Киевския Рус и в крайна сметка кирилицата в Русия пристига през Киевския Рус, поради ред причини, като например, че един от Киевските Князе има за жена Българска Принцеса.
    Казвам това само и единствено в интерес на истината. -Никакви задни мисли, не ме спохождат!

    Коментиран от #106

  • 104 Слепок

    4 4 Отговор
    Изтекоха ми очите да гледам карти и никъде преди 1917-18 година не видях Украйна - няма такова животно преди да бъде създадено от Русия. В тубата потърсете The History of Europe: Every Year - много добре се вижда...
  • 105 Слепок

    3 5 Отговор

    До коментар #102 от "Рико":

    "Държава Русия няма!" - това върви да го обясниш на клетите окраинци дето Русия ги пердаши. Или не е Русия а някакви извънземни? Ха, ха, ха, ха ...
  • 106 Хихихи

    6 3 Отговор

    До коментар #103 от "101 Далматинци":

    И кой тоя киевски княз❓❓❓❓ Руснак нали . Чети бе, не си съчинявай. Киевска РУС е била руска столица. Князовете са руски. Има архиви
  • 107 Живанши

    5 4 Отговор
    Нужно е да се отбележи, че Киевска Рус е модерно наименование. Заемите никога не са се нариличали Киевска Рус, а просто рус. Земята на руснаците. Термина Киевска е въведен за да се различават в исторически план различните епохи на Русия. Като Първо Българско царство, Второ и тн. При нас се забелязва, че територията на нашите царства са варирали както са варирали руските държави.
  • 108 уфааааааааааааа

    7 3 Отговор
    Хубаво но договора от 860 г след нападението на Константинопол от Киевка Рус се води руско-византийски договор за „мир и любов“, никъде не пише че е украинско-византийски!
  • 109 234567

    4 2 Отговор
    Първата столица е била Киев, после е станала Москва, то като че ли у нас все столица е била София или пък в САЩ Вашингтон, столици са се премествали, народи са се предвижвали, ние да не би все да сме били по тия земи, нещо много проволинейно гледате на истолията.
  • 110 555555

    2 2 Отговор

    До коментар #98 от "Орел":

    Много хубави приказки си наредил но,нито една от тези държави които си споменал по доло не е превземала Русия,за разлика от Златната орда чиито символи носи днешна русия,превзета от монголотатарите преди много столетия.
  • 111 555555

    5 4 Отговор

    До коментар #100 от "Тая орда е победена от русите":

    А дали Русия победи наистина ордата,или ордата я превзе и асимилира подмолно отвътре.Виж само ясно изразените Азиатски черти на по голямата част на управляващия Руски елит.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 до Дмитро Каниевски oт DW

    1 1 Отговор
    Превода на думата "украйна" не дава представа за народност, държава или дори племе. Означава покрайнини(на какво ли?)
    А то иначе и карти на "плоската земя" има нали? И стари френски карти на света дето Америка я няма.
  • 116 Куку

    4 1 Отговор
    Стия стия стари карти! Всичко е било, днес е друго. В 21 век някой иска да си прави империя и да владее хора които вече са се обособили като държави и искат да живет нормален живот! Всеки ди мери някаква карта от няков време! Стига с тия войни! Всички сме родени на тази земя и всеки има право да живее под слънцето!
  • 117 Образован

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Образование за русофилите":

    Тартария, или Татария е географски термин, използван в западноевропейската литература и картография по отношение на обширни области, простиращи се от Каспийско море до Тихия океан и от Централен Сибир до Тибет. Използването на тази терминология продължава от XIII до XIX век. Пространството, наричано Тартария, в съвременната европейска географска наука обхваща Централна Азия, Монголия, (вкл. Вътрешна Монголия), Туркестан и Южен Сибир. В по-широк смисъл областта обхваща и Крим и Северното Причерноморие, както и Манджурия в Далечния Изток.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Пра българите

    1 1 Отговор
    Споко бе българи нали трябва да се учи то младите хора учат американска история за Русия България Македония Сърбия и т, н щом САЩ така казва значи е така утре и България ще я ЗАЧЕРТНАТ и направят че съществува от 2007година или 1989а бе всеки си пише история както му одисва и си ресува карти как иска
  • 120 Вече разбрахме, че

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да бе":

    само авторите четеш! На всички статии само това пишеш.Измисли нещо да кажеш, най накрая! Русофили, неграмотни!
  • 121 Просто

    1 0 Отговор
    Зоркин не е гледал картата достатъчно зорко ! Затова се е озорил да види Украйна !
Новини по държави: