Отидете към основна версия

5 047 54

Германия е в рецесия. Какво означава това?

  • инфлация-
  • рецесия-
  • икономика-
  • германия-
  • ес-
  • европа-
  • еврозона

Прогнозите за идните месеци не са особено оптимистични

Снимка: Shutterstock

Федерална статистическа служба на Германия промени оценката си за ръста на икономиката на страната. Според новите данни през първите месеци на годината БВП на Федералната република се свил с 0,3%. И през последното тримесечие на 2022 година икономиката на Германия отбеляза свиване - с 0,5 на сто.

"След като в края на 2022 г. БВП вече беше тръгнал в отрицицателна посока, германската икономика отбеляза две поредни отрицателни тримесечия", заяви Рут Бранд, председателка на Федералната статистическа служба. Според общоприетата дефиниция една икономика е в рецесия, ако растежът е отрицателен в две последователни тримесечия.

Прогнозите за идните месеци не са особено оптимистични

Това обаче не означава, че трендът в икономиката ще бъде отрицателен през цялата година, обясняват експерти. Меката зимата предотврати по-тежките сценарии, включително за недостиг на газ. Въпреки това прогнозите за най-голямата икономика в Европа не са особено оптимистични. Международният валутен фонд очаква икономическият растеж да се движи около нула. Инфлацията в Германия обаче остава висока - през април тя беше 7,2% на годишна база.

Високата инфлация намалява покупателната способност на потребителите. Вероятно затова и потребителските разходи са спаднали с 1,2% през първите три месеца на текущата година. Според данните частните домакинства са похарчили по-малко за храна и напитки, както и за облекло, обувки и за обзавеждане, отколкото през предходното тримесечие.

"Под тежестта на голямата инфлация германският потребител падна на колене и повлече със себе си цялата икономика", заяви Андреас Шойерле от "Дека Банк", цитиран от АРД. Държавните разходи също са намалели с почти пет процента в сравнение с предходното тримесечие.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: