2 Юни, 2023 00:10 2 580 24

САЩ: Бакшишът показва характера на клиента?

  • инфлация-
  • сащ-
  • бакшиш-
  • пари-
  • сметка-
  • сервитьори-
  • икономика-
  • клиенти

Бакшиш от 20% от сметката се смята за нормален и дори се изисква

САЩ: Бакшишът показва характера на клиента? - 1
Снимка: Shutterstock

Защо американците оставят все повече пари на обслужващия персонал по кафета, барове и ресторанти? Бакшишите в САЩ се смятат за част от дохода, тъй като часовата надница обикновено не е висока за професиите в сферата на услугите, пояснява АРД. Почти навсякъде в САЩ, където се плаща с карта, дисплеят на касовия апарат ви подканя да добавите бакшиш към окончателната сума от сметката. Наистина ли трябва да се даде бакшиш на служителя, понеже е подал бутилка вода на гишето? Или на бармана, защото ви дава чаша с кафе?

Пандемията промени и бакшишите

Всичко започна с пандемията от коронавирус, по време на която много хора в Северна Америка, също както и другаде по света, пожелаха да подкрепят закъсалите заведения за хранене и техните служители с известен бонус, казва професор Майкъл фон Масоу от Университета в Гуелф, Канада. "След това се върнахме към нормалния живот и много хора си мислеха, че тази практика ще изчезне. Но това не се случи." Бакшишите в САЩ като цяло имат съвсем различен характер от тези в Европа, обяснява политоложката Холона Окс от Университета в Пенсилвания. Тя е интервюирала много от представителите на обслужващия персонал. "Открихме, че служителите не възприемат своите бакшиши като награда за доброто обслужване, а като израз на характера на клиента", разказва тя. А кой желае да бъде възприеман като особено стиснат в ресторанта?

Колко е нормалният бакшиш?

Инфлацията на бакшишите се превръща във все по-голям феномен в Северна Америка, посочва АРД. Дълго време много хора охотно оставяха повече пари над обичайната сметка. Компанията за разплащания "Square" съобщава, че през последното тримесечие на 2022 г. американците са оставяли бакшиши, които са били средно със 17% по-високи, отколкото през същия период на предходната година. Дори и в ресторантите за бързо хранене, където обслужването не е особено интензивно, регистрираното увеличение на сумите е било с 16 на сто.

За собствениците на заведения тази система е много удобна. Тя спестява допълнителни разходи за персонал. Вместо да получат значимо увеличение на заплатите, служителите трябва да се надяват, че клиентите ще продължат да им оставят щедри бакшиши. Има и друго: в САЩ хората все по-често плащат с карта. Вместо да се питат клиентите дали искат да надплатят над сметката и да въведат сами съответната сума, сега автоматично им се предлага съответно ниска, средна или висока сума за бакшиш, посочва още професор фон Масоу. "Психологически ние сме склонни да дадем бакшиш около средния, а тази система ни стимулира да дадем повече, отколкото всъщност сме искали."

Тихо недоволство

Ала сред някои американци постепенно нараства недоволството от това, че все повече хора изискват все по-високи бакшиши, посочва АРД. Междувременно бакшишите в САЩ са приблизително 20% от сметката. Много от служителите в сферата на услугите зависят от тези бонуси, за да оцелеят, тъй като на много места в САЩ тяхната минимална заплата е по-ниска от тази за останалите категории работници. В столицата Вашингтон, например, средната ставка за всички, които получават бакшиши, е едва 6 долара на час.

Икономистите обаче се опасяват, че желанието за все по-високи бакшиши има граници. А това може да има негативни последици и за клиентите. Майкъл фон Масоу казва, че някои от интервюираните служители са споделили следното: "Наблюдаваме клиентите на масата и преценяваме колко висока ще бъде сметката и какъв бакшиш най-вероятно ще са склонни да оставят". Заради това опасенията на професора са, че младите хора и представителите на малцинствата могат да бъдат обслужвани по-зле.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    26 10 Отговор
    Аз не оставям бакшиш!
  • 3 Гошо

    27 11 Отговор
    Аз не оставям и го правя с удоволствие ,а ако видя че има % за обслужване ,просто не поръчвам и си тръгвам с препоръка да са живи и здрави до като дочакат от мен бакшиш
  • 4 За протокола

    21 9 Отговор
    Затова САЩ са в практически фалит, измислена държава с измеслени граждани!
  • 5 да си

    10 1 Отговор
    вдигнат ставката
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така правя

    14 11 Отговор
    Всеки труд трябва да се уважава, но не всеки получава според труда си! Масова практика у нас е да се наемат млади хора почасово или на граждански договор. Много младежи по този начин си помагат за образованието и т.н. , вместо да лентяйстват и да чакат на мама и тате. И...Ако някой си мисли че е лесно, нека да отиде и да поработи малко в тая сфера, да посреща и изпраща клиенти и да угажда на всичките им капризи и прищевки. И то с широка усмивка и железни нерви! Винаги оставям поне 10% от сметката, а на младите( ученици, студенти), дори повече.

    Коментиран от #10

  • 8 Сатана Z

    10 4 Отговор
    Американците за разлика от останалите дават винаги бакшиши,нито голям -нито малък.Аз го правя също.Оценявам труда на хората,които ме обслужват,дори и портиера на банката получава tip.
    Давайте бакшиши,кво се се стиснали .Нали Козяк Ви плаща.
  • 9 00014

    14 3 Отговор
    Узаконена корупция. Цената на обслужването влиза в цената на продукта. И повтарям - всичко останало е корупция и допълнителна необлагаема печалба от собственика. А тук в България снобите с 10 лв в джоба казват - ти нали знаеш кой съм.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оня с ата

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    При мен е обратното.След като приключа с хранителния процес изисквам от келнера да ми заплати определена сума за това че съм хабил зъбен емайл за кулинарните им творби.Въпрос на възможности и традиция..
  • 12 Гориил

    4 1 Отговор
    Кой иска да получи брадва в гърба ?
  • 13 Маринов

    7 6 Отговор
    Това НЕ е МАСОВО нещо
    и НЕ ЛЪЖЕТЕ Обществто !
    Масово Плащаме с Кредитни Карти
    и Все още
    НИКАДВЕ
    Не съм дал Бакшиши и 1 ЦЕНТ,
    а и НИКОЙ Не ми е ПОИСКАЛ!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СЛАВА НА РУСИЯ

    3 6 Отговор
    Бакшиша е като почерпката ,ако е на кеф ,има пари в повечко и сервитьорката е усмихната и закачлива бакшиша и е в кърпа вързан .Тва задължителното е чиста задължителна необлагаема такса на мафията .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.