Отидете към основна версия

7 633 172

Украйна обвини Русия за взривяването на язовирна стена, Зеленски взе извънредно решение

  • нова каховка-
  • язовир-
  • язовирна стена-
  • вода-
  • херсонска област-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски

Президентът свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана заради взривяването на язовира

Снимка: БГНЕС/ EPA

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщи ТАСС, като се позова на неназован източник, предаде БТА.

По думите на източника нощта е била спокойна и не е имало въздушни удари по язовира през нея. Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация. Друга държавна осведомителна агенция РИА Новости съобщи, като се позова на назначения от Москва кмет на Нова Каховка, че горната част от стената е била разрушена при обстрел. Данните не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видообръщение, публикувано в Телеграм малко преди 07:00 ч. сутринта (и българско време), че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне „критични нива“ до пет часа. За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) заради взривяването на яз. „Нова Каховка“ в Южна Украйна, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов, цитиран от Ройтерс.

Разрушаването от Русия на стената на язовир „Нова Каховка“ е „екоцид“, но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, написа в социалната мрежа Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак. Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: