Отидете към основна версия

2 572 32

Украйна: Взривяването на язовира няма да спре нашата армия!

  • язовир-
  • украйна-
  • русия-
  • нова каховка

Киев определя деянието като "масово унищожаване на флората и фауната"

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Разрушаването на язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна няма да попречи на настъплението на украинските войски, заяви украинският генерал-лейтенант Сергий Наев, командващ обединените въоръжени сили на Украйна, цитиран от агенция Укринформ, предаде БТА.

"Що се отнася до предотвратяване на настъпателните ни действия, военното командване изцяло е взело под внимание такива коварни вражески действия и те не би трябвало да попречат на нашето настъпление в тези направления, където може да има разлив на вода", каза Наев.

Украйна разследва взрива на големия язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна като военно престъпление и възможно престъпление срещу околната среда, или така наречения "екоцид", съобщи канцеларията на главния прокурор на Украйна. Украинската прокуратура направи изявление пред Ройтерс, че са започнали "спешни разследвания" за разрушаването на язовир "Нова Каховка". Украйна е една от малкото държави, наред с Русия, които са криминализирали така наречения "екоцид" чрез вътрешното си законодателство.

Киев определя деянието като "масово унищожаване на флората и фауната, отравяне на въздуха или водните ресурси, както и всички други действия, които могат да причинят екологична катастрофа" в член 441 от Наказателния кодекс на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: